GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom
GOSPODARENJE OTPADOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 19:09
Autor: SEEbiz
RIJEKA – U centru Rijeke postavljeno je 15 od ukupno 25 pametnih spremnika za otpad koje će grad imati do kraja ožujka. Spremnici koje je isporučila A1 Hrvatska pomažu u održivom gospodarenju otpadom, čuvajući okoliš i zdravlje ljudi te smanjuju učestalost pražnjenja i odvoza otpada, a time i ugljični otisak gradskog sustava zbrinjavanja otpada.

Opremljeni su solarnim panelom što ih čini samoodrživima. Zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada. Uz IoT senzore napunjenosti i opremu za komuniciranje s A1 Digital IoT cloud platformom u realnom vremenu, omogućen je uvid u stanje, optimizacija rute i troškova odvoza što ih sve čini pametnim spremnicima za otpad. Komunikaciju ostvaruju A1 NB IoT mrežom koju karakterizira nacionalna pokrivenost, pouzdanost i sigurnost te povezivanje velikog broja pametnih uređaja i senzora.

A1 Hrvatska će gradu Rijeci isporučiti ukupno 25 kompleta pametnih spremnika u čijem su vizualnom brendiranju sudjelovali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović naglašava da je to još jedan korak u zelenoj perspektivi Rijeke kao pametnog grada:

„Rijeka je za pametna digitalna rješenja više puta nagrađivana, a ovaj je projekt jedan od takvih koji Rijeku čine pametnim gradom, ekološki osviještenim i gradom koji brine o zdravlju svojih sugrađana i okolišu koji svi zajedno dijelimo. Posebnost ovom projektu daje dimenzija uključivanja riječkih umjetnika koji su osmislili likovna rješenja kojima su oslikani spremnici. Tako oni nisu samo komunalna oprema, nego se na gradskim ulicama pojavljuju kao svojevrsna otvorena galerija. Ovime je na jedan dobar način spojena kreativnost, briga o okolišu i svakodnevna potreba građana u urbanoj sredini. Na ovaj i ovome slične načine, Rijeku treba razvijati i dalje jer ovakve korisne i kreativne projekte Riječani zaslužuju. Ovo nas, uz sva druga pametna rješenja koja su do sad realizirana u Rijeci, čini građanima modernog i pametnog grada.“

Najviši higijenski standardi ostvaruju se beskontaktnim otvaranjem i antibakterijskim premazom. Spremnici su hermetički zatvoreni sprječavajući širenje neugodnih mirisa ili tekućina. Usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. „Naša je vizija biti pokretač pametnog društva. Urbanizacija, stalno povećanje količine otpada te utjecaj na čovjeka i okoliš potaknuli su nas na razvoj i ponudu pametnih rješenja za održivi razvoj. Iznimno smo ponosni što na ovaj način možemo pridonijeti boljoj budućnosti grada Rijeke“, objasnio je Ivan Gabrić glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska.

Kao društveno odgovorna kompanija kojoj je održivo poslovanje jedna od glavnih strateških odrednica, A1 Hrvatska u suradnji s parterom, kompanijom Interseroh, na domaće tržište donosi tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom na IoT tehnologiji – vanjski postavljeni u Rijeci, unutarnji te spremnik s umjetnom inteligencijom koji sam razvrstava otpad.

Tagovi: Grad Rijeka, A1 Hrvatska, Marko Filipović, Ivan Gabrić, sustav gospodarenja otpadom
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE