GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom
GOSPODARENJE OTPADOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 19:09
Autor: SEEbiz
RIJEKA – U centru Rijeke postavljeno je 15 od ukupno 25 pametnih spremnika za otpad koje će grad imati do kraja ožujka. Spremnici koje je isporučila A1 Hrvatska pomažu u održivom gospodarenju otpadom, čuvajući okoliš i zdravlje ljudi te smanjuju učestalost pražnjenja i odvoza otpada, a time i ugljični otisak gradskog sustava zbrinjavanja otpada.

Opremljeni su solarnim panelom što ih čini samoodrživima. Zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada. Uz IoT senzore napunjenosti i opremu za komuniciranje s A1 Digital IoT cloud platformom u realnom vremenu, omogućen je uvid u stanje, optimizacija rute i troškova odvoza što ih sve čini pametnim spremnicima za otpad. Komunikaciju ostvaruju A1 NB IoT mrežom koju karakterizira nacionalna pokrivenost, pouzdanost i sigurnost te povezivanje velikog broja pametnih uređaja i senzora.

A1 Hrvatska će gradu Rijeci isporučiti ukupno 25 kompleta pametnih spremnika u čijem su vizualnom brendiranju sudjelovali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović naglašava da je to još jedan korak u zelenoj perspektivi Rijeke kao pametnog grada:

„Rijeka je za pametna digitalna rješenja više puta nagrađivana, a ovaj je projekt jedan od takvih koji Rijeku čine pametnim gradom, ekološki osviještenim i gradom koji brine o zdravlju svojih sugrađana i okolišu koji svi zajedno dijelimo. Posebnost ovom projektu daje dimenzija uključivanja riječkih umjetnika koji su osmislili likovna rješenja kojima su oslikani spremnici. Tako oni nisu samo komunalna oprema, nego se na gradskim ulicama pojavljuju kao svojevrsna otvorena galerija. Ovime je na jedan dobar način spojena kreativnost, briga o okolišu i svakodnevna potreba građana u urbanoj sredini. Na ovaj i ovome slične načine, Rijeku treba razvijati i dalje jer ovakve korisne i kreativne projekte Riječani zaslužuju. Ovo nas, uz sva druga pametna rješenja koja su do sad realizirana u Rijeci, čini građanima modernog i pametnog grada.“

Najviši higijenski standardi ostvaruju se beskontaktnim otvaranjem i antibakterijskim premazom. Spremnici su hermetički zatvoreni sprječavajući širenje neugodnih mirisa ili tekućina. Usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. „Naša je vizija biti pokretač pametnog društva. Urbanizacija, stalno povećanje količine otpada te utjecaj na čovjeka i okoliš potaknuli su nas na razvoj i ponudu pametnih rješenja za održivi razvoj. Iznimno smo ponosni što na ovaj način možemo pridonijeti boljoj budućnosti grada Rijeke“, objasnio je Ivan Gabrić glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska.

Kao društveno odgovorna kompanija kojoj je održivo poslovanje jedna od glavnih strateških odrednica, A1 Hrvatska u suradnji s parterom, kompanijom Interseroh, na domaće tržište donosi tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom na IoT tehnologiji – vanjski postavljeni u Rijeci, unutarnji te spremnik s umjetnom inteligencijom koji sam razvrstava otpad.

Tagovi: Grad Rijeka, A1 Hrvatska, Marko Filipović, Ivan Gabrić, sustav gospodarenja otpadom
PROČITAJ I OVO
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
RANGIRANJA
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
ZAGREB - Na listu najbrže rastućih 100 tvrtki uvršten je i Ingemark koji je prošlu godinu završio s prihodom od 14,3 milijuna kuna, što je 6,4 milijuna više nego 2019. godine.
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće
RAD NA DALJINU
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće

LAUSANNE - U financijskom izvještaju za fiskalnu godinu 2021. Logitech navodi kako je tvrtka zbog rada od kuće u navedenom razdoblju uprihodila čak pet milijardi dolara, odnosno 76% više nego 2020.

Zbogom Windowsima 10
OPERATIVNI SUSTAV
Zbogom Windowsima 10
REDMOND - Microsoft je povukao još jedan zanimljiv potez koji se tiče budućnosti njihovih "zadnjih" Windowsa. Na službenim su stranicama objavili datum koji označava potpuni kraj podrške za Windows 10 Home i Pro.
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
ZARAZA
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
LONDON - Što kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li netko tko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom? Britanski znanstvenici kažu da su razvili stropni covid "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li netko zaražen.
HAKOM: I u 2021. pojačano korištenje mobilnih mreža i brzog interneta
MREŽE
HAKOM: I u 2021. pojačano korištenje mobilnih mreža i brzog interneta
ZAGREB - U mobilnim mrežama u Hrvatskoj 4,3 milijuna korisnika u prvom je tromjesečju utrošilo 2,8 milijardi minuta ili 6 posto više nego u istom razdoblju 2020., a najviše je pri uporabi elektroničkih komunikacija porastao promet po svim širokopojasnim pristupnim tehnologijama, za 54 posto, na 624,3 milijuna gigabajta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE