GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke

Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
OTKUPNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / Bug.hr
MANCHESTER - Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.

Stručnjaci kluba brzo su reagirali i spriječili daljnje širenje zloćudnog programa kako bi umanjili štetu koju bi im hakeri mogli učiniti, i u tome su djelomično bili i uspjeli. Web stranica, služba za odnose s medijima, webshop i ostali bitni sustavi nisu zahvaćeni napadom, niti je isti kompromitirao podatke njihovih pretplatnika na ulaznice, navijača ili kupaca.

U pomoć su iz kluba pozvali i vladinu agenciju za kibernetičku sigurnost (National Cyber Security Centre) kako bi zajednički istražili ovaj sigurnosni incident i osigurali što bržu ponovnu uspostavu normalnog rada klupske računalne infrastrukture.

Međutim, čak i sada, tjedan dana nakon napada, čini se kako situacija interno još uvijek nije u potpunosti razriješena. Engleski mediji javljaju da napadači od Manchester Uniteda traže otkupninu, čiji se iznos neslužbeno smješta na razinu od nekoliko milijuna funti. U slučaju da otkupninu ne plate, mogli bi riskirati da im napadači načine daleko veću štetu tako što će povjerljive podatke pustiti u javnost.

Iz kluba ili agencije NCSC nisu objavili postoje li sumnje o tome tko bi napadači mogli biti, niti koji bi im mogli biti motivi za ovakav napad (osim, dakako, glavnog motiva – novca). NCSC je ranije izvijestio kako je prošle godine neimenovani nogometni klub iz Engleske bio suočen sa sličnim napadom i da je tada otkupnina za podatk bila postavljena na 5 milijuna funti.

Nakon što se ova situacija razriješi na ovaj ili onaj način, Manchester Unitedu prijeti i kazna nacionalnog regulatora ICO (Information Commissioner's Office) u slučaju da se utvrdi sigurnosni proboj u smjeru privatnih podataka korisnika koje u klubu nisu adekvatno zaštitili. Ta kazna mogla bi iznositi do čak 18 milijuna funti ili 2% ukupnog godišnjeg prihoda kluba. Iz vodstva Premier lige, čiji je Manchester United dio, jučer su izjavili da kršenja privatnosti navijača, prema sadašnjim podacima, nije bilo.

Tagovi: Manchester United, hakeri, hakerski napad, National Cyber Security Centre
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE