GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Internetski promet u zadnjem kvartalu 2020. čak 51 posto veći nego krajem 2019.

HAKOM: Internetski promet u zadnjem kvartalu 2020. čak 51 posto veći nego krajem 2019.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pandemije je u 2020. utjecala na povećano korištenje elektroničkih komunikacija, što je potvrdilo i četvrto tromjesečje u kojemu je internetski/podatkovni promet porastao za 51,5 posto na godišnjoj razini, a i više smo razgovarali, no ukupni je prihod na tržištu elektroničkih komunikacija ipak smanjen za 3,3 posto, podaci su HAKOM-a.

Po podacima regulatora, u zadnjem tromjesečju prošle godine podatkovni promet dosegnuo je ukupno 613 petabajta (PB), što je porast za 51,5 posto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

Osim porast podatkovnog prometa, korisnici elektroničkih komunikacija u četvrtom su tromjesečju 2020. znatno više razgovarali i mobilnim i fiksnim telefonima te se i broj utrošenih minuta u tim telefonskim mrežama povećao u odnosu na kraj 2019. godine.

U mobilnim (pokretnim) mrežama u Hrvatskoj broj odlaznih minuta tako se povećao za 26,3 posto, na 3,03 milijarde minuta.

No, istodobno je roaming minuta hrvatskih korisnika bilo 8,6 posto manje na godišnjoj razini, i to zbog manje međunarodnih putovanja, a to je razlog i smanjenja trajanje poziva stranaca u hrvatskim mobilnim mrežama za 21 posto.

Ukupni prihodi od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži u četvrtom su tromjesečju 2020. bili za jedan posto manji nego u istom tromjesečju 2019., te su iznosili 1,06 milijardi kuna, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Nakon više godina pada, u prošloj je godini porastao i broj utrošenih minuta u fiksnim (nepokretnim) mrežama i u četvrtom je tromjesečju zabilježen porast za 13,3 posto u odnosu isti kvartal 2019. godine. No, unatoč tome ukupni prihod od telefonskih usluga u fisknim je mrežama smanjen za 7,2 posto, na 276 milijuna kuna.

I ukupna ulaganja u fiksnu mrežu smanjena su 3 posto, no u segmentu svjetlovodne (optičke) ili širokopojasne pristupne infrastrukture porasla su 15,7 posto, što u HAKOM-u smatraju važnim za zadržavanje trenda rasta broja širokopojasnih priključaka velikih brzina.

Za ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija u 2020. godini kažu da je "ipak smanjen za 3,3 posto", iako su se i u četvrtom tromjesečju nastavili posebni uvjeti življenja i poslovanja uzrokovani pandemijom te su osnovne, srednje škole i institucije za visoko obrazovanje nastavu djelomično izvodile putem interneta, a i mnoge su tvrtke u Hrvatskoj nastavila s radom od kuće.

"Rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 3,2 posto i tržištu naplatne televizije od 3 posto ipak nisu u četvrtom tromjesečju uspjeli nadomjestiti smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od ukupno 10,7 posto", navode iz HAKOM-a.

Tagovi: internetski promet, HAKOM, internet, širokopojasna mreža
PROČITAJ I OVO
Google pod istragom EU-a zbog usluga oglašavanja
ISTRAGA
Google pod istragom EU-a zbog usluga oglašavanja
SAN FRANCISCO - Europska komisija pokrenula je istragu kako bi utvrdila krši li Google uslugama internetskog oglašavanja propise o tržišnom natjecanju u Europskoj uniji.
Finastra i Uni Systems isporučuju zajednička rješenja i usluge u području riznice, plaćanja i rizika u Hrvatskoj
RJEŠENJA
Finastra i Uni Systems isporučuju zajednička rješenja i usluge u području riznice, plaćanja i rizika u Hrvatskoj
LONDON – Finastra je oformila novo partnerstvo s tvrtkom Uni Systems Information Technology S.M.SA (Uni Systems), koja se bavi integracijom sustava informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), a specijalizira se transformaciju mogućnosti koje informacijske tehnologije nude u Europi.
Hrvatski ljubitelji fake newsa trajno eliminirani s Wikipedije
PROTJERANI
Hrvatski ljubitelji fake newsa trajno eliminirani s Wikipedije
ZAGREB - Početkom ove godine zaklada Wikimedia, koja upravlja najvećom svjetskom otvorenom internetskom enciklopedijom, objavila je oglas za posao.
Vlada priprema zakon koji će regulirati online platforme poput Netflixa i Spotifyja
REGULATIVA
Vlada priprema zakon koji će regulirati online platforme poput Netflixa i Spotifyja
ZAGREB - Uvjete pružanja naplatnih online usluga, od Netflixa preko Spotifya pa sve do cloud usluga i softvera, ubuduće će u Hrvatskoj regulirati zakon specifičnog imena.
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
AKVIZICIJE
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
SAN FRANCISCO - Uber je prije otprilike dvije godine kupio većinski udio u Cornershopu, početnom poduzeću za dostavu namirnica, a sada će kupiti preostalih 47 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE