GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Napredak u uklanjanju većine talijanskih smetnji hrvatskih tv kanala

HAKOM: Napredak u uklanjanju većine talijanskih smetnji hrvatskih tv kanala
NAPREDAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zaključno s travnjem 2022. ostvaren je značajan napredak u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji koje su nekoliko desetljeća ometale televizijske kanale u Hrvatskoj, kao i potencijalnih smetnji novim 5G mrežama, a do kraja lipnja smetnje bi mogle u cijelosti nestati, doznaje se iz HAKOM-a.

HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) godinama radi na koordiniranom i trajnom uklanjanju smetnji iz Italije za hrvatske televizijske kanale, koje su posebice bile izražene duž jadranske obale u vršnim, ljetnim mjesecima, a kako ističu, riječ je o napretku u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji u pojasu 470 -694 MHz te potencijalnih smetnji novim javnim 5G mrežama u pojasu 700 MHz.

To iz HAKOM-a objašnjavaju time što je Talijanska Republika prestala s odašiljanjem na gore navedenim hrvatskim UHF TV kanalima duž Jadranske obale, dok preostala dva kanala u pojasu 700 MHz (K-55 i K-57) planira isključiti do 30. lipnja 2022.

"Preliminarna mjerenja HAKOM-a potvrđuju te informacije, dok će se detaljnija mjerenja i potvrda cijele situacije na UHF pojasu obaviti u ljetnoj mjernoj kampanji HAKOM-a", poručuju iz te regulatorne agencije, napominjući da je HAKOM zadnjih 15 godina u ljetnim mjesecima, kada je najveća propagacija (širenje ili 'rasprostiranje') signala, redovito provodio opsežne mjerne kampanje na obali radi otkrivanja i rješavanja talijanskih smetnji.

Podsjećaju pritom i na kronologiju i rezultate o poduzetim radnjama u svrhu koordiniranog rješenja prekograničnih talijanskih štetnih smetnji hrvatskim televizijskim programima i javnim mrežama pokretnih komunikacija pete generacije (5G) u UHF frekvencijskom pojasu (470 – 790 MHz), navodeći da RH od 2013. aktivno sudjeluje u radu Skupine za politiku radiofrekvencijskog spektra (RSPG) pri Europskoj komisiji, a tako i u RSPG podskupini za prekograničnu koordinaciju "Good Offices".

Od tada su iz HAKOM-a često isticali veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim i televizijskim programima koji traje već nekoliko desetljeća, a prije ulaska u EU HAKOM je u skladu s međunarodnim radijskim propisima te smetnje nastojao riješiti i kroz bilateralnu suradnju s Talijanskom Republikom te posredstvom procedura rješavanja smetnji u nadležnosti Radiokomunikacijskog ureda (Radiocommunication Bureau) i Radijskog regulacijskog odbora (Radio Regulations Bord) Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

"HAKOM je u posljednjih desetak godina poslao više od 7.000 izvješća o smetnjama prema nadležnim talijanskim tijelima i ITU-a, tražeći žurno uklanjanje smetnji" otkrivaju iz HAKOM-a, dodajući da je "za prenamjenu i oslobađanje harmoniziranog frekvencijskog pojasa 700 MHz bio važan rad međunarodno neusklađenih talijanskih odašiljača koji odašilju na frekvencijama u frekvencijskom pojasu 470-694 MHz, a koje RH upotrebljava za prijam zemaljske digitalne televizije, nakon što je oslobodila frekvencijski pojas 700 MHz za bežične širokopojasne mreže pokretnih komunikacija".

Početkom 2021. HAKOM je dostavio zahtjev RSPG-u za posredovanjem i izdavanjem RSPG mišljenja kojim se predlaže koordinirano rješenje prekograničnih štetnih smetnji od strane Talijanske Republike, a s ciljem da se na području RH omogući nesmetana upotreba harmoniziranog radiofrekvencijskog spektra u skladu s pravom EU.

To je, kako naglašavaju iz HAKOM-a, bilo posebno važno s obzirom da je planiran i proveden postupak javne dražbe HAKOM-a za dodjelu pojasa 700 MHz za pokretne 5G mreže u kolovozu 2021., na temelju čega su izdane dozvole za uporabu spektra i počela je implementacija 5G mreža u RH.

U lipnju 2021. usvojeno je traženo RSPG mišljenje, te su u predloženom koordiniranom rješenju osigurane mjere za neometan rad na TV kanalima u pojasu 470-694 MHz te neometan rad 5G mreža u pojasu 700 MHz, da bi se zaključno s travnjem 2022. većina tih smetnji uklonile.

Tagovi: HAKOM, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, talijanske smetnje hrvatskih tv kanala
PROČITAJ I OVO
Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
5G
Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
BUDIMPEŠTA - Huawei je u srijedu hrvatskim i novinarima iz bliže regije predstavio svoj europski logistički centar za opskrbu (ESC) s tvornicom u mađarskom mjestu Paty, u kojem se među prvima u Europi kompletan rad, industrijska rješenja i proizvodnja temelje na 5G mreži.
Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
UBRZANJE
Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
OPATIJA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa.
Developeri hrvatskog Serengetija iz Kragujevca rade za najbolje američke kompanije
HR PRODIGY
Developeri hrvatskog Serengetija iz Kragujevca rade za najbolje američke kompanije
KRAGUJEVAC - Razvojni centar poznate hrvatske IT kompanije Serengeti, otvoren u Kragujevcu, ostvaruje uspešnu saradnju sa jednom od najvećih američkih kompanija iz oblasti razvoja proizvoda za upravljanje ljudskim resursima – Human Resource Prodigy (HR Prodigy).
Strateško partnerstvo Huaweija i Skyscannera olakšava iskustvo putovanja korisnicima Petal Searcha
PARTNERI
Strateško partnerstvo Huaweija i Skyscannera olakšava iskustvo putovanja korisnicima Petal Searcha
ZAGREB – Huawei, vodeća svjetska tehnološka kompanija i jedan od najvećih svjetskih pružatelja informacijske i komunikacijske tehnologije i infrastrukture najavio je strateško partnerstvo s tvrtkom Skyscanner, vodećom globalnom platformom za putovanja koja pomaže milijunima putnika pronaći najpovoljnije opcije za letove, hotele i najam automobila, sve u svrhu obogaćivanja ponude Huawei Mobile Servicesa s novim mogućnostima pretraživanja letova.
Španjolska planira uložiti 12,25 milijardi eura u industriju mikročipova
INVESTICIJE
Španjolska planira uložiti 12,25 milijardi eura u industriju mikročipova
MADRID - Španjolska vlada odobrila je plan ulaganja 12,25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027., godine, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva te zemlje Nadia Calvino.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE