GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Počeo postupak javne dražbe za 5G frekvencije, očekuje se najmanje 300 mil. kn

HAKOM: Počeo postupak javne dražbe za 5G frekvencije, očekuje se najmanje 300 mil. kn
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 16:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je postupak javne dražbe za 5G frekvencije, za što se zahtjevi mogu podnositi od danas do 11. lipnja, dok se dodjela dozvola očekuje do kraja kolovoza, a s obzirom na početno određene cijene za frekvencijske pojaseve očekuje se prihod od najmanje 300 milijuna kuna.

O tome je u četvrtak na sjednici odlučilo Vijeće HAKOM-a, čiji je predsjednik Tonko Obuljen za Hinu izjavio da očekuju veliko zanimanje operatora za tu javnu dražbu.

"Vjerujemo da će se pozitivni utjecaji 5G tehnologije vrlo brzo pokazati na gospodarski rast", poručio je Obuljen.

Javna dražba putem elektroničkog sustava nadmetanja

Riječ je o dugo pripremanom postupku čiji je puni naziv "Javna dražba za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra-RF za mreže pokretnih komunikacija pete generacije-5G na području RH", koji počinje danom kada Vijeće HAKOM-a donese odluku o tome, tj. od danas (27. svibnja 2021.), s time da će se javna dražba provesti putem elektroničkog sustava nadmetanja.

Zainteresirani operatori, što su u Hrvatskoj već najavila sva tri velika - Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, ali i drugi, zahtjeve za sudjelovanjem na toj javnoj dražbi mogu podnositi od danas, 27. svibnja do 11. lipnja 2021., dok će tzv. glavna faza nadmetanja početi 12. srpnja 2021. godine.

"Sudionici dražbe proći će odgovarajuću edukaciju za korištenje odabranog programskog rješenja (softvera), a svi koji podnesu zahtjev za sudjelovanjem trebaju dostaviti i odgovarajuće jamstvo za ozbiljnost i valjanost sudjelovanja, koje ovisi o frekvencijskom pojasu i zemljopisnom području za koje se podnositelj javlja", ističu iz HAKOM-a.

Odluka o dodjeli dozvola, prema hodogramu cijelog postupka, trebala bi se donijeti do kraja kolovoza, što će, kako kažu iz HAKOM-a, ovisiti i o samom tijeku nadmetanja.

Nadmetanje u četiri odvojena postupka

Određeno je da se nadmetanja za pojedine frekvencijske pojaseve provede u četiri odvojena postupka tj. za frekvencije od 700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz regionalno, odnosno frekvencijski pojasevi koji će se ponuditi u postupku javne dražbe su 758-788/703-733 MHz, 3400-3800 MHz i 26,5-27,5 GHz.

Iz HAKOM-a ističu da je kao format nadmetanja odabrano simultano nadmetanje u više krugova (tzv. Simultaneous Multi-Round Auction-SMRA), dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.

Dozvole koje će se nakon nadmetanja izdavati operatorima bit će na razdoblje od 15 godina, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina.

Po isteku razdoblja valjanosti dozvole, moguće ih je produljiti za najviše pet godina, što je određeno i pravilima na razini EU-a, dodaju iz HAKOM-a.

Dodjela frekvencijskih pojaseva na nacionalnoj razini, ali dio i na regionalnoj/županijskoj

Frekvencijski pojasevi dodjeljivat će se na nacionalnoj razini, osim frekvencijskog bloka 3400-3480 MHz u pojasu 3400-3800 MHz, koji će se dodijeliti na regionalnoj/županijskoj razini, a zbog stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te da bi se potaknula raznovrsnost usluga i krajnjim korisnicima omogućio izbor.

Početne cijene

Za svaki frekvencijski pojas određene su i obveze pokrivenosti, kao i početne cijene, za koje regulator ističe da su "najmanji iznos naknade za uporabu RF spektra za koju HAKOM može izdati dozvole za uporabu RF spektra".

Početne cijene definirali su na temelju 'benchmarking' metode te su dodatno prilagođene izračunima povrata na investiciju za 5G mrežu, pa je tako primjerice početna cijena za frekvencije 700 MHz 45 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 20 MHz (2x10 MHz) na nacionalnoj razini.

Za 3600 MHz početna je cijena 5,25 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 10 MHz na nacionalnoj razini, a za 3600 MHz je, kako objašnjavaju, individualno određeni iznos po frekvencijskom bloku od 10 MHz na regionalnoj/županijskoj razini za svaku županiju i Grad Zagreb.

Za 26 GHz početna cijena je pak 7,5 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 200 MHz na nacionalnoj razini.

Kada se sve to zbroji dolazi se do iznosa od najmanje 300 milijuna kuna, što je prihod državnog proračuna.

Iz HAKOM-a napominju i kako je za frekvencijski pojas 3600 MHz određen broj postavljenih baznih postaja u uporabi u određenom vremenskom roku i na određenom zemljopisnom području, dok za dodjelu dozvola za uporabu spektra u frekvencijskom pojasu 26 GHz nisu definirane obveze pokrivenosti. Za sve frekvencijske pojaseve su ujedno određeni i rokovi u kojima se te obveze pokrivenosti moraju ostvariti.

Zaključno regulator podsjeća da je uvođenje mreža pete generacije ili 5G jedan od ključnih elemenata za dostupnost širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, ali i za pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (tj. odazivom mreže ili latencijom) te povezivanje velikog broja uređaja.

Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete za nove usluge u pokretnim komunikacijama, ali i u drugim industrijama, poput automobilske, u zdravstvu, poljoprivredi, turizmu, eukaciji, medijima i drugima. Te mreže konceptualno predstavljaju potpuno novi ekosustav koji ne uključuje samo dionike tržišta elektroničkih komunikacija nego i drugih tržišta, napominju iz HAKOM-a.

Tagovi: HAKOM, 5G frekvencije, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Zalando online platforma za modu i lifestyle u Hrvatskoj
MODA
Zalando online platforma za modu i lifestyle u Hrvatskoj

ZAGREB - Europska online platforma za modu i lifestyle Zalando stigla je u Hrvatsku, a već na početku kupci će moći birati između 300.000 proizvoda i 1.400 robnih marki, priopćili su u četvrtak iz Zalanda.

Vodafone ojačao europsko partnerstvo s Ericssonom ugovorima za 5G jezgrenu mrežu
5G
Vodafone ojačao europsko partnerstvo s Ericssonom ugovorima za 5G jezgrenu mrežu
LONDON - Vodafone je odabrao Ericssonovu dvojnu cloud-native 5G Core tehnologiju za svoje jezgrene mreže u Njemačkoj i UK. Primjena ove tehnologije značajan je korak prema pružanju punog potencijala 5G usluga i budućim inovacijama za Vodafoneove privatne i poslovne korisnike u obje države.
SAD: Influenceri će ove godine zaraditi preko tri milijarde dolara
ENORMNO
SAD: Influenceri će ove godine zaraditi preko tri milijarde dolara
NEW YORK - Istraživačka i analitičarska kuća Insider Intelligence objavila je svoju analizu marketinškog tržišta koje se tiče oglašavanja na društvenim mrežama korištenjem utjecajnih i slavnih osoba, tzv. influencera.
Facebook počinje ograničavati oglase koji ciljaju tinejdžere
NOVA POLITIKA
Facebook počinje ograničavati oglase koji ciljaju tinejdžere
MENLO PARK - Facebook je najavio da oglašivačima više neće dopustiti da ciljaju one starije od 18 godina na temelju njihovih interesa i aktivnosti na drugim web mjestima.
Intel najavio ofenzivu u segmentu čipova
AMBICIJE
Intel najavio ofenzivu u segmentu čipova
SANTA CLARA - Američki Intel počet će u svojim tvornicama proizvoditi Qualcomm čipove te je predstavio plan proširenja svoje nove ljevaonice kako bi uhvatio korak s konkurentima poput Taiwan Semicounductor Manufacturinga (TSMC) i Samsung Electronicsa do 2025. godine, priopćila je kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE