GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija

HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U ukupnom porastu prihoda na tržištu elektroničkih komunikacija u prvom polugodištu ove godine od pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s rastom prihoda od 10 posto ističe se širokopojasni pristup internetu, potom rast prihoda od najma mreže i vodova za sedam posto i usluga naplatne televizije za četiri posto, navode u četvrtak iz HAKOM-a.

Kako rastu ulaganja u optičku infrastrukturu, tako raste i broj novih priključaka putem te tehnologije, kojih je 32 posto više nego u prvoj polovici 2020. Krajem drugog tromjesečja ove godine udio broja širokopojasnih priključaka velikih brzina (iznad 30 Mbit/s) iznosio je 49 posto od ukupnog broja priključaka.

Uz to, kako navode iz HAKOM-a, raste i broj širokopojasnih priključaka s brzinama iznad 100 Mbit/s, čiji je udjel u drugom tromjesečju 2021. bio 22 posto u ukupnom broju priključaka.

Od ostalih pokazatelja tog tržišta, iz HAKOM-a još iznose da je povećan i ukupan broj korisnika paketa usluga, i to najviše onih s 4D paketima, što je, po njima, rezultat migracija korisnika s 3D na 4D pakete kako bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.

Posebice naglašavaju i uspjeh ovogodišnje turističke sezone, kada je u Hrvatskoj bilo znatno više stranaca nego lani, što se odrazilo i na porast utrošenih tzv. roaming ili 'gostujućih' minuta stranaca u nacionalnim mrežama, i to za 45 posto u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine.

Tagovi: HAKOM, tehnološki sektor, internet u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Fredriksen: Za 5G potrebna dobra suradnja operatora, dobavljača i industrija
5G
Fredriksen: Za 5G potrebna dobra suradnja operatora, dobavljača i industrija
ZAGREB - Europa kaska za Azijom u razvoju 5G tehnologija jer se 5G spektar u zemljama tek postavlja, uključujući Hrvatsku, a da bi zaživjela i donijela koristi potrebna je suradnja operatora, dobavljača i različitih industrija, ocjena je izvršnog potpredsjednika Huaweija za regiju Nordic i CEE Kennetha Fredriksena.
Microsoft gasi LinkedIn u Kini
GAŠENJE
Microsoft gasi LinkedIn u Kini
ZAGREB - Microsoft gasi svoju društvenu mrežu LinkedIn u Kini uz objašnjenje da je poštivanje tamošnjih pravila postajalo prevelik izazov, objavio je BBC u četvrtak.
Italija će ukinuti digitalni porez do 2024. godine
NAJAVE
Italija će ukinuti digitalni porez do 2024. godine
WASHINGTON - Talijanska vlada ukinut će digitalni porez do 2024. godine, izjavio je ministar gospodarstva Daniele Franco, naznačivši vremenski okvir ukidanja nameta koji bi trebao zamijeniti novi globalni porez.
Berlinski APX traži nove prilike za ulaganje u startupe u Hrvatskoj i regiji
ULAGANJA
Berlinski APX traži nove prilike za ulaganje u startupe u Hrvatskoj i regiji
ZAGREB - Nakon otvorenja ureda u Podgorici i najave rasta poslovanja od 25 posto, domaća IT kompanija Infinum nastavlja sa stvaranjem novih prilika u regiji.
Apple zbog nedostatka čipova s manjom proizvodnjom novih iPhonea
PROBLEMI
Apple zbog nedostatka čipova s manjom proizvodnjom novih iPhonea
SAN FRANCISCO - Zbog nedostatka čipova na tržištu, Apple najvjerojatnije neće postići zacrtane ciljeve u proizvodnji novih iPhonea prije božićnih i novogodišnjih blagdana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE