GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija

HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U ukupnom porastu prihoda na tržištu elektroničkih komunikacija u prvom polugodištu ove godine od pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s rastom prihoda od 10 posto ističe se širokopojasni pristup internetu, potom rast prihoda od najma mreže i vodova za sedam posto i usluga naplatne televizije za četiri posto, navode u četvrtak iz HAKOM-a.

Kako rastu ulaganja u optičku infrastrukturu, tako raste i broj novih priključaka putem te tehnologije, kojih je 32 posto više nego u prvoj polovici 2020. Krajem drugog tromjesečja ove godine udio broja širokopojasnih priključaka velikih brzina (iznad 30 Mbit/s) iznosio je 49 posto od ukupnog broja priključaka.

Uz to, kako navode iz HAKOM-a, raste i broj širokopojasnih priključaka s brzinama iznad 100 Mbit/s, čiji je udjel u drugom tromjesečju 2021. bio 22 posto u ukupnom broju priključaka.

Od ostalih pokazatelja tog tržišta, iz HAKOM-a još iznose da je povećan i ukupan broj korisnika paketa usluga, i to najviše onih s 4D paketima, što je, po njima, rezultat migracija korisnika s 3D na 4D pakete kako bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.

Posebice naglašavaju i uspjeh ovogodišnje turističke sezone, kada je u Hrvatskoj bilo znatno više stranaca nego lani, što se odrazilo i na porast utrošenih tzv. roaming ili 'gostujućih' minuta stranaca u nacionalnim mrežama, i to za 45 posto u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine.

Tagovi: HAKOM, tehnološki sektor, internet u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE