GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM-u stiglo devet zahtjeva za sudjelovanjem u javnoj dražbi za 5G frekvencije

HAKOM-u stiglo devet zahtjeva za sudjelovanjem u javnoj dražbi za 5G frekvencije
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) stiglo je devet zahtjeva tvrtki HT, A1, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja i Terrakom, za sudjelovanje u postupku javne dražbe za 5G frekvencije, koja počinje 12. srpnja, doznaje se u četvrtak iz HAKOM-a.

"S obzirom na iskazane interese u fazi priprema za dražbu, broj prijava za sudjelovanjem u javnoj dražbi je nešto veći od naših očekivanja", kažu na upit Hine iz HAKOM-a, podsjećajući da su zainteresirani za tu dražbu prijave trebali dostaviti do 11. lipnja, a sam postupak nadmetanja za 5G frekvencije tj. frekvencijske pojaseve 700 i 3600 MHz te 26 GHz počinje 12. srpnja 2021.

Prema HAKOM-u, za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom (HT) i Telemach Hrvatska, a ta tri telekoma ispunili su i sve uvjete za dražbu za frekvencijski pojas 3600 MHz.

Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su također ta tri najjača telekoma u Hrvatskoj, kao i još tvrtka EOLO S.P.A.

Potrebne uvjete pak za dražbu na regionalnoj/županijskoj razini za frekvencijski pojas 3600 MHz ispunile su tvrtke BeeIN, Digicom, Eco Net, EOLO S.P.A., Markoja i Terrakom.

HAKOM je postupak javne dražbe za 5G frekvencije počeo 27. svibnja, uz rokove do 11. lipnja za primanje zahtjeva, zatim 12. srpnja počinje dražba, dok se dodjela dozvola očekuje do kraja kolovoza, a s obzirom na početno određene cijene za frekvencijske pojaseve očekuje se prihod od najmanje 300 milijuna kuna.

Javna dražba punog naziva "Javna dražba za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra-RF za mreže pokretnih komunikacija pete generacije-5G na području RH" odvijat će se putem elektroničkog sustava nadmetanja, koje će se za pojedine frekvencijske pojaseve provoditi u četiri odvojena postupka tj. za frekvencije od 700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz regionalno, odnosno frekvencijski pojasevi koji će se ponuditi u postupku javne dražbe su 758-788/703-733 MHz, 3400-3800 MHz i 26,5-27,5 GHz.

Dozvole koje će se nakon nadmetanja izdavati operatorima bit će na razdoblje od 15 godina, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina.

Po isteku razdoblja valjanosti dozvole, moguće ih je produljiti za najviše pet godina, što je određeno i pravilima na razini EU-a, dodaju iz HAKOM-a.

Za svaki frekvencijski pojas određene su i obveze pokrivenosti, kao i početne cijene, za koje regulator ističe da su "najmanji iznos naknade za uporabu RF spektra za koju HAKOM može izdati dozvole za uporabu RF spektra".

Početne cijene definirali su na temelju 'benchmarking' metode te su dodatno prilagođene izračunima povrata na investiciju za 5G mrežu, pa je tako primjerice početna cijena za frekvencije 700 MHz 45 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 20 MHz (2x10 MHz) na nacionalnoj razini.

Za 3600 MHz početna je cijena 5,25 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 10 MHz na nacionalnoj razini, a za 3600 MHz je, kako objašnjavaju, individualno određeni iznos po frekvencijskom bloku od 10 MHz na regionalnoj/županijskoj razini za svaku županiju i Grad Zagreb.

Za 26 GHz početna cijena je pak 7,5 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 200 MHz na nacionalnoj razini.

Kada se sve to zbroji dolazi se do iznosa od najmanje 300 milijuna kuna, što je prihod državnog proračuna.

Tagovi: 5G frekvencije, HAKOM, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja, Terrakom
PROČITAJ I OVO
Facebook počinje ograničavati oglase koji ciljaju tinejdžere
NOVA POLITIKA
Facebook počinje ograničavati oglase koji ciljaju tinejdžere
MENLO PARK - Facebook je najavio da oglašivačima više neće dopustiti da ciljaju one starije od 18 godina na temelju njihovih interesa i aktivnosti na drugim web mjestima.
Intel najavio ofenzivu u segmentu čipova
AMBICIJE
Intel najavio ofenzivu u segmentu čipova
SANTA CLARA - Američki Intel počet će u svojim tvornicama proizvoditi Qualcomm čipove te je predstavio plan proširenja svoje nove ljevaonice kako bi uhvatio korak s konkurentima poput Taiwan Semicounductor Manufacturinga (TSMC) i Samsung Electronicsa do 2025. godine, priopćila je kompanija.
Aplikacija koja pokazuje je li mačka sretna
NOVITETI
Aplikacija koja pokazuje je li mačka sretna
CALGARY - Vlasnici mačaka koji vole fotografirati svoje ljubimce imaju novi izgovor da izvade svoje pametne telefone, štoviše tako bi mogli pomoći svojim mačkama.
Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku za Mjesec
PONUDA
Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku za Mjesec
WASHINGTON - Najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos, ponudio je da pokrije troškove NASA-e u iznosu od dvije milijarde dolara, kako bi američka svemirska agencija mogla preispitati mogućnost potpisivanja ugovora s njim za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.
EK uputila važno upozorenje Googleu
UPOZORENJE
EK uputila važno upozorenje Googleu
BRUXELLES - Googleova tražilica sve više prikazuje izravne komercijalne ponude kao odgovor na internetska pretraživanja potrošača, posebno u vezi s hotelima i letovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE