GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li ChatGPT zamijeniti IT profesionalce?

Hoće li ChatGPT zamijeniti IT profesionalce?
UMJETNA INTELIGENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 12:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Popularnost ChatGPT-a, aplikacije koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, strelovito raste – u samo nekoliko mjeseci isprobalo ju je više od 100 milijuna korisnika, a svakodnevno je koristi čak 13 milijuna ljudi. Sve više stručnjaka, posebice u IT industriji, svakodnevno koristi ovu inovaciju u svom radu, pa se samim time promijenio i način rada.

Postavlja se pitanje hoće li programere u budućnosti zamijeniti nova tehnologija. Trebamo li se bojati?

Prema riječima Ivana Zvonimira Popovića, Mobile Team Leada u IT tvrtki Q agency, programeri su donedavno morali Googleu postavljati desetke i stotine upita na dnevnoj bazi kako bi pronašli odgovor koji im je potreban.

„Tehnologija se mijenja brzo i kontinuirano, pa se vrlo često programeri susreću s novim područjem koje im je do tada bilo nepoznato. Umjesto traženja potencijalnih rješenja na raznim web stranicama, danas mogu poslati jedan upit na ChatGPT i dobit će rješenje. I to, ne samo generirano, nego napravljeno onako kako oni žele. Tako sada uz pomoć AI alata programeri u nekoliko minuta mogu obaviti posao za koji im je prije trebalo nekoliko sati“, objašnjava Popović.

U kojim situacijama IT stručnjaci koriste ChatGPT?

Popovićev tim u agenciji Q svakodnevno koristi ovaj alat za generiranje isječaka koda, dokumentiranje koda, objašnjenje ili optimiziranje blokova koda i slično. Prema njima, ChatGPT je donio veliku uštedu vremena.
“Recimo da je kolega napisao kod koji ima 400 redaka i izvodi neku logiku. Umjesto da kolege dešifriraju svaki redak, sada mogu jednostavno kopirati cijeli kod, zalijepiti ga u ChatGPT i tražiti od njega da objasni što taj dio zapravo radi. To je velika ušteda vremena! Ovo je samo jedan primjer, ChatGPT se također može koristiti u drugim odjelima IT tvrtke kao što je HR za generiranje jedinstvene početne e-pošte dobrodošlice koja se koristi za traženje novih kandidata ili u marketingu za generiranje blogova, članaka i e-mail biltena. Primjenjiv je u raznim digitalnim područjima”, kaže Popović.

Kako napraviti dobar upit za ChatGPT?

Popović otkriva kako je za dobar upit prema ChatGPT-u ključno da zahtjev bude što konkretniji te ističe kako je za to potrebno dosta vježbe. Primjer loše definiranog upita mogao bi biti "Kako izraditi mobilnu aplikaciju?" ” jer u njemu ne postoji konkretno pitanje na temelju čega ovaj alat generira kod mobilne aplikacije, kao ni ono vezano uz tehničke specifičnosti.
Umjesto gore navedenog lošeg primjera, trebali biste postaviti upit sličan sljedećem kako bi odgovor koji želite dobiti bio potpuniji i bitno bolji jer ChatGPT točno zna što i kako vam odgovoriti, na primjer:

“Možete li mi pokazati kako napraviti jednostavnu mobilnu aplikaciju u okviru Flutter? Trebao bi imati dva gumba i broj u sredini koji se može povećati ili smanjiti pritiskom na ta dva gumba. Objasnite svaki dio koda koji napišete toplim i profesionalnim tonom. Koristite samo činjenične informacije”.

Treba napomenuti da je ChatGPT razvijen za obradu i generiranje teksta na engleskom jeziku. Stoga, iako može pružiti određenu razinu podrške na drugim jezicima, najučinkovitije ga je koristiti na engleskom kako biste u potpunosti iskoristili njegovu mogućnost pružanja najtočnijih odgovora.

Boje li se programeri novih alata poput ChatGPT-a?

Programeri iz informatičke tvrtke Q agency kažu kako se ne boje da će im posao preuzeti umjetna inteligencija. Naprotiv, smatraju da je potrebno krenuti s implementacijom ovakvih sustava kako bi se produktivnost podigla na višu razinu. Potvrđuje to i analiza Svjetskog ekonomskog foruma koja navodi da ovakvi sustavi neće u potpunosti zamijeniti ljudski rad, već će samo preuzeti rutinske svakodnevne poslove.
Svaka nova tehnološka inovacija kroz povijest donosila je izazove, ali i strahove ljudi, stoga ne čude ovakve reakcije na ChatGPT. Međutim, jedno je sigurno - za sada se ljudi ne bi trebali bojati da će ih zamijeniti strojevi. Prošlost nas je naučila da će se i kada se to počne događati otvoriti nove mogućnosti i razviti nove industrije u kojima će uvijek biti posla za čovjeka.

Tagovi: ChatGPT, IT profesionalci, IT stručnjaci, programeri, Ivan Zvonimir Popović, Q agency, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Hakeri iz Sjeverne Koreje napadaju preko Googlea
HAKERI
Njemačka: Hakeri iz Sjeverne Koreje napadaju preko Googlea
BERLIN - Korisnici interneta u Njemačkoj sve češće su meta hakerskih napada iz Sjeverne Koreje. Hakeri očito koriste Googleov web-pretraživač. Njemačka ustanova za zaštitu ustavnog poretka upozorava na nove kibernetičke napade.
SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru
REZOVI
SAD: Nastavljaju se masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Masovna otpuštanja u IT sektoru se nastavljaju, gotovo sve velike tvrtke od početka godine najavile su veliki broj otkaza čime je nastavljen trend započet početkom prošle godine.
Preminuo suosnivač Intela Gordon Moore, autor Mooreova zakona
IN MEMORIAM
Preminuo suosnivač Intela Gordon Moore, autor Mooreova zakona
NEW YORK - U 95. godini preminuo je suosnivač Intela Gordon Moore, pionir u industriji poluvodiča čiji je "Mooreov zakon" desetljećima predviđao stalan porast računalne snage.
I Francuska zabranila Tik Tok
ZABRANE
I Francuska zabranila Tik Tok
PARIZ - I Francuska uvodi zabranu korištenja društvene mreže TikTok na mobilnim telefonima javnih dužnosnika zbog neadekvatne sigurnosti i zaštite podataka.
Faeser: Istražiti veze između Deutsche Telekoma i Huaweija
VEZE
Faeser: Istražiti veze između Deutsche Telekoma i Huaweija
BERLIN - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE