GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i zemlje jugoistočne Europe lansiraju svoj prvi satelit

Hrvatska i zemlje jugoistočne Europe lansiraju svoj prvi satelit
SATELIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 10:02
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Asocijacija jugoistočne Europe za svemir (SESA), čiji su članovi i hrvatski znanstvenici, lansirat će do kraja ove ili početkom iduće godine satelit što ga toj organizaciji poklanja Indija, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Povodom obilježavanja 75 godina neovisnosti Indija je financirala projekt u okviru kojeg su studenti indijskih sveučilišta izradili 75 satelita. Jedan od tih satelita poklanjaju Asocijaciji jugoistočne Europe za svemir.

"Mi samo moramo odlučiti koju će poruku uputiti taj satelit te organizirati prihvaćanje signala koji će satelit odašiljati. Satelit će iz svemira slati poruku zajedništva u suradnji na našim prostorima na svemirskim projektima, a nosit će logo SESA-e", rekao je Slobodan Danko Bosanac, umirovljeni fizičar Instituta Ruđer Bošković (IRB) i predsjednik Jadranske aerosvemirske asocijacije (A3), udruge iz Zagreba koja broji oko 60 članova.

Cilj udruge je promocija programa za svemir, obrazovanje, međunarodnu suradnju i pokretanje projekata vezanih uz svemirsku tehnologiju, satelite, raketne pogone u Hrvatskoj.

Slobodan Danko Bosanac jedan je od osnivača Asocijacije jugoistočne Europe za svemir (SESA), utemeljene u lipnju ove godine. Osim A3, članovi SESA-e su Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica) te Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skopje).

"Glavna okosnica rada SESA-e je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u području svemirskog inženjeringa u regiji, prijenos znanja, pomoć pri izradi nacionalnih projekata i posebno suradnja na projektima od zajedničkog interesa. Naš cilj je da u SESA-i budu sve zemlje jugoistočne Europe, uključujući Bugarsku, Grčku i Albaniju, jer svi mi zaostajemo na području svemirske tehnologije", naglasio je Bosanac.

Istodobno, Jadranska aerosvemirska asocijacija razvija projekt prvog potpuno hrvatskog satelita Perun, što je ime koje u slavenskoj mitologiji označava vrhovno božanstvo.

Također, članovi A3 surađuju na projektu satelita CroCube u suradnji sa slovačkom tvrtkom Spacemanic. Lansiranje satelita CroCube planirano je za sljedeću godinu, a u svemir će odletjeti na raketi Falcond 9 kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Tagovi: Asocijacija jugoistočne Europe za svemir, satelit, slobodan Danko Bosanac, Komitet za razvoj svemirskog programa , Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT, Montenegro Sp
PROČITAJ I OVO
Dionice TSMC-a na rekordnoj razini
SKOK
Dionice TSMC-a na rekordnoj razini
NEW YORK - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. porastao je na povijesni rekord, prateći globalni rast dionica iz sektora čipova potaknut optimizmom u vezi s umjetnom inteligencijom.
EK kaznio Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe
KAZNA
EK kaznio Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe
BRUXELLES - Europska komisija u ponedjeljak je kaznila Apple antitrustovskom kaznom od 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.
Facebook uklanja odjeljak s vijestima u Australiji i SAD-u
POTEZI
Facebook uklanja odjeljak s vijestima u Australiji i SAD-u
SAN FRANCISCO - Tvrtka Meta odlučila je ukloniti odjeljak za novinske članke s Facebooka, za korisnike u Sjedinjenim Državama i Australiji, javlja CNBC.
Indija odobrila ulaganja u tri tvornice čipova vrijedna više od 15 milijardi dolara
ZELENO SVJETLO
Indija odobrila ulaganja u tri tvornice čipova vrijedna više od 15 milijardi dolara
NEW DELHI - Indija je odobrila izgradnju tri tvornice poluvodiča s ulaganjima od više od 15 milijardi dolara jer zemlja želi postati glavno središte čipova.
Nvidia postala najtrgovanija dionica na Wall Streetu
STRELOVIT RAST
Nvidia postala najtrgovanija dionica na Wall Streetu
NEW YORK - Nvidia je ime koje najčešće čujemo posljednjih mjeseci u kontekstu dobitnika na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE