GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska napreduje u digitalizaciji, ali ima neiskorištenog potencijala

Hrvatska napreduje u digitalizaciji, ali ima neiskorištenog potencijala
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2023 / 17:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je u 2022. i 2023. značajno napredovala u digitalizaciji ekonomije i društva, ali ima još neiskorištenog potencijala za razvoj, istaknuo je u utorak državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić na temelju prvog izvješća EK-a o stanju digitalizacije u EU-u i članicama.

Izvješće "Digitalno desetljeće 2030", EK (Europska komisija) objavila je prošlog tjedna, te je u to ugrađen i dosadašnji indeks o digitalizaciji u EU DESI, koji se vodio od 2014. do ove godine i rangirao zemlje po stupnju digitaliziranosti.

Toga više nema nego se gleda doprinos pojedine članice u ostvarivanju digitalnih ciljeva EU-a do 2030. godine.

- Od 33 pokazatelja digitalizacije koje je u izvješću EK važno za ostvarivanje ciljeva digitalne dekade u EU, Hrvatska se pokazala u 14 iznad prosjeka EU, a u ostalima je ispod prosjeka. Kao i prije, tako nam je i sada cilj do 2030. doći do prosjeka EU-a u stupnju digitalizacije, za što sada imamo sve osigurano - i sredstva i strategije i nadzor provedbe i na svemu se radi, i u tome je iznimno važna uloga ove Vlade, naglasio je Gršić.

Dodao je i da je samo kroz NPOO za digitalnu transformaciju i poboljšanje upravljanja njome u svim državnim i lokalnim tijelima vlasti i uprave odobreno 2,9 milijardi kuna, te da ono u čemu se Hrvatska treba 'popraviti' je u digitalnoj infrastrukturi, posebice u širokopojasnom pristupu internetu i pogotovo u ruralnim područjima i pokrivenosti s 5G-om.

- Ono u čemu je Hrvatska dosta napredovala prema izvješću EK je u pokrivenosti optičkim vlaknima i digitalizaciji poslovanja, a najviše u ljudskom kapitalu odnosno digitalnim vještinama s oko 63 posto odraslog stanovništva koji posjeduju bar osnovne vještine, što je i iznad europskog prosjeka od 54 posto. Ipak, potrebno je još dosta napora da se poveća broj ICT stručnjaka u Hrvatskoj, kojih je sada tek oko 3,7 posto među zaposlenima (ispod EU prosjeka od 4,7 posto), a cilj je doći do bar njih 10 posto. Za to je i preporuka EK da Hrvatska ljude koje obrazuje za ICT nastoji i zadržati, iznio je Gršić.

Potreban je i napredak u pružanju online javnih usluga, kojih sada u sustavu e-građani imamo 105, i u kojemu je sada oko 1,83 milijuna građana-korisnika, a bilo bi dobro i jače usvajanje gigabitnih usluga, što je sada ograničeno.

Gršić je kazao i da se na razini EU pokreće u formi konzorcija nekoliko članica za digitalnu transformaciju instrument poticanja članica da se povezuju i zajednički ulažu u projekte zanimljive EU za digitalizaciji, za što se Hrvatska također već prijavila.

Najlošije Hrvatska prema izvješću EK stoji u tzv. unaprijed ispunjenim obrascima (oni koji su već popunjeni našim podacima kada nešto trebamo od državnih tijela), za što je potrebno jače povezivanje tj. interoperabilnost državnih tijela u tzv. državnu sabirnicu u kojoj će biti pohranjeni svi dokumenti i podaci iz 75 državnih registara.

Tome će pridonijeti i razvoj već pokrenutog Centra za dijeljenje usluga (CDU), pri čemu je Gršić iznio podatak da se i tu dosta radi i napreduje, pa je tako samo ove godine u tom sustavu buduće državne sabirnice broj transakcija porastao na 81 milijun, dok je to prije par godina bilo oko 7 milijuna.

- Do 2025. svi će registri u državi biti povezani u tom sustavu i taj problem Hrvatska više neće imati, najavio je Gršić, ističući važnost i središnjeg registra državne imovine, na čijem održavanju radi njegov ured i koji se bavi sa 5.000 obveznika-državnih tijela koja imaju državnu imovinu.

Taj će sustav biti nadograđen do kraja ove godine, dok bi do lipnja 2024. trebala biti dovršena i jednogodišnja nadogradnja sustava za zdravstvo (recepti, uputnice, naručivanje i dr.) koja je u tijeku, a problemi se za pacijente i sustav javlja zbog migracije korisnika s jedne na drugu tehnologiju i to je uvijek zahtjevno i treba vremena, posebice jer se radi na 'živom sustavu'.

Gršić je iz izvješća EJ iznio još podatak da je od 2018. Hrvatska napredovala u razvoju fiksnih digitalnih infrastruktura, posebno značajnom izgradnjom optičke mreže, kao i da je znatno poboljšana pokrivenost 5G mrežom, s 34 na 82 posto, uz još dodjelu licenci na nacionalnoj i regionalnoj razini za 5G frekvencijske pojaseve.

Tagovi: digitalzacija, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE