GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka

Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka
DIGITALNO DRUŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 15:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

O tome su nakon te sjednice održane u četvrtak izvijestili predsjednik udruge HUP ICT Hrvoje Balen i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, napominjući da danas Hrvatska ima oko 50 tisuća ICT stručnjaka, što smatraju nedovoljnim za ostvarivanje svih ciljeva iz nacionalne i EU-ove digitalne strategije do 2030. godine.

'Poslodavci su dosta angažirani u pripremi svih dokumenata i svi imamo ambiciozne ciljeve za digitalizaciju, koji su dosegljivi, ali uz znanje odnosno stručne ljude. Zato smo na sjednici dogovorili da će se osnovati više radnih skupina, pa i one koja će pratiti razvoj i predlagati rješenja za povećanje broja ICT stručnjaka. Uz sredstva iz EU fondova važno je i na nacionalnoj razini poticati ulaganja u obrazovanje za digitalizaciju, pa i u sklopu zakona o poticanju ulaganja', naglasio je Balen.

Smatra da sve te nove ljude Hrvatska neće dobiti samo kroz visoko obrazovanje nego treba sve učiniti da se zadrže postojeći pronađu novi kroz prekvalifikacije, u čemu su spremni financijski participirati i poslodavci, uz poruku da bi bilo važno da država i nakon 2027. produži rok za digitalne vaučere za obrazovanje.

Balen je naglasio i da je za potrebe boljih telekomunikacijskih veza dostupnih na cijelom području Hrvatske potrebno riješiti i probleme koji se pojavljuju iz prostornih planova i s lokalnom samoupravom, dok za digitalnom strategijom predviđeno povećanje udjela ICT-a u BDP-a do 2030. smatra da može pridonijeti i nova strategija pametne specijalizacije.

Rektor Lakušić dodao je da je jedna od mogućnosti da se već završenim stručnjacima omogući još godina dana dodatnog plaćenog obrazovanja za dodatna znanja za digitalizaciju s digitalnim vaučerima, upozorivši i na nedostatak nastavnika u Hrvatskoj koji bi mogli voditi te programe, ne samo na fakultetima, nego i u srednjim školama.

Tagovi: ict sektor, digitalno društvo, balen, algebra, hup, lakušić
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE