GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka

Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka
DIGITALNO DRUŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 15:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

O tome su nakon te sjednice održane u četvrtak izvijestili predsjednik udruge HUP ICT Hrvoje Balen i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, napominjući da danas Hrvatska ima oko 50 tisuća ICT stručnjaka, što smatraju nedovoljnim za ostvarivanje svih ciljeva iz nacionalne i EU-ove digitalne strategije do 2030. godine.

'Poslodavci su dosta angažirani u pripremi svih dokumenata i svi imamo ambiciozne ciljeve za digitalizaciju, koji su dosegljivi, ali uz znanje odnosno stručne ljude. Zato smo na sjednici dogovorili da će se osnovati više radnih skupina, pa i one koja će pratiti razvoj i predlagati rješenja za povećanje broja ICT stručnjaka. Uz sredstva iz EU fondova važno je i na nacionalnoj razini poticati ulaganja u obrazovanje za digitalizaciju, pa i u sklopu zakona o poticanju ulaganja', naglasio je Balen.

Smatra da sve te nove ljude Hrvatska neće dobiti samo kroz visoko obrazovanje nego treba sve učiniti da se zadrže postojeći pronađu novi kroz prekvalifikacije, u čemu su spremni financijski participirati i poslodavci, uz poruku da bi bilo važno da država i nakon 2027. produži rok za digitalne vaučere za obrazovanje.

Balen je naglasio i da je za potrebe boljih telekomunikacijskih veza dostupnih na cijelom području Hrvatske potrebno riješiti i probleme koji se pojavljuju iz prostornih planova i s lokalnom samoupravom, dok za digitalnom strategijom predviđeno povećanje udjela ICT-a u BDP-a do 2030. smatra da može pridonijeti i nova strategija pametne specijalizacije.

Rektor Lakušić dodao je da je jedna od mogućnosti da se već završenim stručnjacima omogući još godina dana dodatnog plaćenog obrazovanja za dodatna znanja za digitalizaciju s digitalnim vaučerima, upozorivši i na nedostatak nastavnika u Hrvatskoj koji bi mogli voditi te programe, ne samo na fakultetima, nego i u srednjim školama.

Tagovi: ict sektor, digitalno društvo, balen, algebra, hup, lakušić
PROČITAJ I OVO
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE