GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT i FER pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj

HT i FER pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 12:58
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva u srijedu su pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja studentima te znanstvenoj i poslovnoj zajednici omogućava istraživački i razvojni rad na 5G rješenjima.

"HT i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i start-upovima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije", navodi se u priopćenju HT-a.

Kako se ističe, FER će u suradnji s HT-om promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

HT je taj projekt razvio po uzoru na campus mreže koje njegov vlasnik - Deutsche Telekom, pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Testna campus mreža na FER-u koristi frekvencijski pojas 3,5GHz. Resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani su isključivo za tu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje postizanje optimalnih performansi mreže (brzina, kapacitet i latencija) nužnih za istraživačke projekte, objašnjavaju iz HT-a.

Dekan FER-a u Gordan Gledec ističe da taj fakultet njeguje snažnu suradnju s gospodarstvom na lokalnoj i međunarodnoj razini, a s gotovo 250 znanstveno-istraživačkih aktivnih projekata, među najtraženijim je partnerima za suradnju u istraživanjima i razvoju inovacija.

"Upravo projektima kao što je Campus Network, FER svoje studente priprema za kompetitivno tržište rada i omogućava im proaktivnu ulogu u daljnjem razvoju tehnologija budućnosti. Istovremeno, široj hrvatskoj akademskoj zajednici osigurava pristup najsuvremenijim tehnologijama, čime kontinuirano doprinosi povećanju broja stručnjaka u području STEM", kaže Gledec.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo ističe da su campus mreže ključne za primjenu 5G tehnologije u konceptu industrije 4.0. "Podrazumijevaju implementaciju zasebne mrežne infrastrukture za pojedine industrijske korisnike uključujući bazne stanice i sve potrebne elemente paketske jezgrene mreže kao i njihovo povezivanje s javnom 5G mrežom. Suradnja s FER-om otvara jedinstveni tehnološki poligon u ovom dijelu Europe za razvoj rješenja temeljenih na senzorici, robotici i primjeni umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Ovim otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka, kako za polaznike i istraživače na FER-u, tako i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj", izjavio je Drilo.

Kako se ističe u priopćenju, FER u suradnji s HT-om već radi na dva projekta koji će javnosti biti predstavljeni tijekom 2021. godine.

Prvi projekt razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama, čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja, pogotovo za vrijeme turističke sezone na glavnim državnim prometnicama. U tom projektu, osim FER-a i HT-a, sudjeluju hrvatske tvrtke King ICT, Planet IX i Orqa.

Drugi projekt usmjeren je na gaming i prednosti koje omogućuje 5G u iskustvu igranja zahtjevnih igara. Taj projekt je planiran kroz tri faze, u prvoj je fokus na omogućavanju igranja bilo koje igrice na bilo kojem uređaju, bez obzira na lokaciju, druga se temelji na razvijanju još naprednijeg gaming iskustva kod najzahtjevnijih multiplayer igrica, a u trećoj fazi će se koristiti sustav za virtualnu stvarnost koji nije izravno povezan s računalom i može se koristiti na bilo kojoj lokaciji, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 5G mreža, 5G tehnologija, Gordan Gledec, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
CIJENE
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
PEKING - Najnapredniji čip za umjetnu inteligenciju (AI) koji je razvila NVIDIA za kinesko tržište imao je slab debi, jer je slabija prodaja dovela do niže cijene u usporedbi s konkurentskim čipom kineskog Huaweija, izvijestio je Reuters pozivajući se na obaviještene izvore.
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
OČEKIVANJA
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
LONDON - Sektori koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji bilježe rast produktivnosti, pokazalo je istraživanje PricewaterhouseCoopersa (PwC).
TSMC očekuje dvoznamenkasti rast tržišta poluvodiča u ovoj godini
OČEKIVANJA
TSMC očekuje dvoznamenkasti rast tržišta poluvodiča u ovoj godini
BUDIMPEŠTA - Svjetsko tržište poluvodiča porast će u ovoj godini 10 posto, procjenjuje tajvanski TSMC, vodeći dobavljač američkih tehnoloških divova Applea i Nvidije. U travnju TSMC je snizio prognozu rasta prihoda s više od 10 posto na oko 10 posto.
Reuters: Samsungovi HBM čipovi pali na Nvidijinim testovima
ČIPOVI
Reuters: Samsungovi HBM čipovi pali na Nvidijinim testovima
SEUL/SINGAPUR - Najnoviji memorijski čipovi visoke propusnosti (HBM) tvrtke Samsung Electronics tek trebaju proći Nvidijine testove za upotrebu u procesorima umjetne inteligencije te američke tvrtke zbog problema s potrošnjom topline i energije, rekle su Reutersu tri osobe upućene u te probleme.
Google izabrao južnu indijsku državu za proizvodnju pametnih telefona
ODLUKE
Google izabrao južnu indijsku državu za proizvodnju pametnih telefona
SAN FRANCISCO - Google planira uložiti milijarde dolara u indijsku državu Tamil Nadu kako bi uspostavio proizvodnju pametnih telefona, odabirući južnu industrijsku pokrajinu za svoj proizvodni pomak u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE