GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT predstavio 5G+ tehnologiju

HT predstavio 5G+ tehnologiju
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona.

Napominjući da se 5G+ tek pojavljuje u Europi, te da je Hrvatska među prvim zemljama u kojoj se razvija, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i IT Boris Drilo istaknuo je da se ta tehnologija koristi već par godina u Americi, a da uređaji tj. pametni telefoni za nju postoje samo u Koreji.

Podsjetivši kako su ovog ljeta kupili i frekvencijski spektar za 5G, objasnio je da se sada 5G većinom radi na spektrima od 700 Mhz i 3,6 GHz, dok su 5G+ implementirali na spektru od 26 GHz.

„5G+ omogućava višegigabitne brzine, traži male a ne robusne bazne stanice koje se smještaju ciljano na određenom zatvorenom ili otvorenom prostoru, poput stadiona ili trgovačkih centara, gdje ima puno ljudi i potrebna je mreža velikog kapaciteta i brzina”, kazao je Drilo.

Važnim je istaknuo što se s tom tehnologijom sadašnja latencija (odaziv mreže) na 4G i 5G od 20 ms (milisekundi) spušta na 10 ms, što je ocijenio jako brzim, i što uz pouzdanost mreže može puno značiti za mnoge sektore, primjerice promet, električne automobile i punionice odnosno za razvoj tržišta e-mobilnosti.

To uključuje brojne mogućnosti, od boljeg i bržeg povezivanja električnih automobila, proizvođača i servisnih centara, do pametnih semafora, parkinga i e-punionica, kojih je trenutno u Hrvatskoj, po riječima voditelja projekata e-mobilnosti u HT-u Dina Novosela, dostupnih 600.

Od toga, s pola njih upravlja HT, što je za sadašnjih oko 2.000 električnih automobila u Hrvatskoj u redu, ali će se to svakako trebati povećavati s obzirom na trendove u automobilskoj industriji.

No, i on i Drilo, kao i direktor tvrtke Business Comp. Systems Goran Ježić poručili su i da treba biti „5G realist” i ne očekivati da će dolazak 5G-a sve ubrzati i riješiti, jer za to ipak treba više vremena, ponegdje i više razumijevanja i politike i korisnika, ali ono što je sigurno, kako se slažu, ta budućnost dolazi i nije baš predaleko, pa ni za Hrvatsku.

O stanju sa sadašnjošću 5G-a, iz HT-a su kazali da vide rast korištenja, te da trenutno imaju na mreži oko 100 tisuća 5G telefona.

Tagovi: Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, e Business Comp. Systems, Goran Ježić, 5G+ tehnologija, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Vučković: Digitalne tehnologije imaju potencijal značajno unaprijediti poljoprivredu
PORUKE
Vučković: Digitalne tehnologije imaju potencijal značajno unaprijediti poljoprivredu
ZAGREB - Opstanak hrvatske poljoprivrede uvelike će ovisiti o digitalnoj poljoprivredi, jer je digitalizacija ključ podizanja produktivnosti i pokretač razvoja domaće proizvodnje, a za to je iz NPOO-a predviđeno 77 milijuna kuna investicija, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Digitalna poljoprivreda".
Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje, traže 150 milijardi dolara
TUŽBA
Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje, traže 150 milijardi dolara
WASHINGTON/LONDON - Rohindže iz Mianmara, izbjegli u strane zemlje, tuže kompaniju Meta, donedavno poznatu kao Facebook, jer nije spriječila govor mržnje koji je bio uperen prema njima te su na taj način pridonijeli nasilju te traže odštetu od 150 milijardi američkih dolara.
Hrvatska IT industrija raste i u pandemiji i traži strateški status
RAST
Hrvatska IT industrija raste i u pandemiji i traži strateški status
ZAGREB - Hrvatska IT industrija i u pandemiji pokazuje žilavost te je u 2020. s ukupnim prihodima od 28 milijardi kuna ostvarila rast, ali skromniji nego prije, za 3,3 posto u odnosu na 2019., a kako bi pridonijela više te s obzirom na važnost IT-a za sve sektore traži i strateški status, istaknuto je u utorak na predstavljanju HGK analize IT-ja.
Instagram postrožuje korištenje mreže za tinejdžere
POTEZI
Instagram postrožuje korištenje mreže za tinejdžere
WASHINGTON - Američka društvena mreža Instagram u utorak je najavila da će biti stroža po pitanju preporuke sadržaja tinejdžerima prilikom korištenja te aplikacije za dijeljenje fotografija te će ih usmjeravati na druga područja u slučaju da se na nekoj temi zadržavaju previše vremena.
Europski regulator istražuje 16 mlrd vrijedan dogovor Microsofta i Nuancea
ISTRAGA
Europski regulator istražuje 16 mlrd vrijedan dogovor Microsofta i Nuancea
BRUXELLES - Europski regulator provodi dubinsku istragu 16 milijardi dolara vrijednog sporazuma između američkog Microsofta i kompanije za transkripcijsku tehnologiju Nuance Communications te je zatražio od korisnika i konkurenata Nuancea da sastave popis mogućih problema.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE