GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT predstavio 5G+ tehnologiju

HT predstavio 5G+ tehnologiju
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona.

Napominjući da se 5G+ tek pojavljuje u Europi, te da je Hrvatska među prvim zemljama u kojoj se razvija, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i IT Boris Drilo istaknuo je da se ta tehnologija koristi već par godina u Americi, a da uređaji tj. pametni telefoni za nju postoje samo u Koreji.

Podsjetivši kako su ovog ljeta kupili i frekvencijski spektar za 5G, objasnio je da se sada 5G većinom radi na spektrima od 700 Mhz i 3,6 GHz, dok su 5G+ implementirali na spektru od 26 GHz.

„5G+ omogućava višegigabitne brzine, traži male a ne robusne bazne stanice koje se smještaju ciljano na određenom zatvorenom ili otvorenom prostoru, poput stadiona ili trgovačkih centara, gdje ima puno ljudi i potrebna je mreža velikog kapaciteta i brzina”, kazao je Drilo.

Važnim je istaknuo što se s tom tehnologijom sadašnja latencija (odaziv mreže) na 4G i 5G od 20 ms (milisekundi) spušta na 10 ms, što je ocijenio jako brzim, i što uz pouzdanost mreže može puno značiti za mnoge sektore, primjerice promet, električne automobile i punionice odnosno za razvoj tržišta e-mobilnosti.

To uključuje brojne mogućnosti, od boljeg i bržeg povezivanja električnih automobila, proizvođača i servisnih centara, do pametnih semafora, parkinga i e-punionica, kojih je trenutno u Hrvatskoj, po riječima voditelja projekata e-mobilnosti u HT-u Dina Novosela, dostupnih 600.

Od toga, s pola njih upravlja HT, što je za sadašnjih oko 2.000 električnih automobila u Hrvatskoj u redu, ali će se to svakako trebati povećavati s obzirom na trendove u automobilskoj industriji.

No, i on i Drilo, kao i direktor tvrtke Business Comp. Systems Goran Ježić poručili su i da treba biti „5G realist” i ne očekivati da će dolazak 5G-a sve ubrzati i riješiti, jer za to ipak treba više vremena, ponegdje i više razumijevanja i politike i korisnika, ali ono što je sigurno, kako se slažu, ta budućnost dolazi i nije baš predaleko, pa ni za Hrvatsku.

O stanju sa sadašnjošću 5G-a, iz HT-a su kazali da vide rast korištenja, te da trenutno imaju na mreži oko 100 tisuća 5G telefona.

Tagovi: Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, e Business Comp. Systems, Goran Ježić, 5G+ tehnologija, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE