GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove

Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 10:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei i Nova-Wind predstavili su inovativno rješenje za prepoznavanje požara u grčkim šumama. Projekt koristi 5G tehnologiju, kao i algoritme te umjetnu inteligenciju i robotiku dronova.

Program Elevate Greece inicijativa je Ministarstva razvoja i ulaganja, a namijenjen je identificiranju perspektivnih startupa i podržavanju njihovog rasta. Tako se Huawei udružio s PROBOTEK-om i preuzeo financiranje pilot projekta. Nova-Wind je u ovom projektu telekomunikacijski partner za povezivost, a startup tvrtka PROBOTEK nudi rješenje za sustav ranog otkrivanja.

„Ovaj projekt je važan za našu zemlju budući da, na pilot razini, implementira mogućnosti novih tehnologija u cilju zaštite okoliša, a posebno zaštite naše nacionalne baštine. Da bismo je sačuvali, moramo zaštititi floru i faunu naše zemlje. U tim nastojanjima vrhunske tehnologije imaju ključnu ulogu dajući doprinos ne samo zaštiti šuma, već i općenito suočavanju s klimatskom krizom. Zahvaljujem se Huaweiju Grčka i Nova-Wind koji svojom suradnjom otvaraju put rješenjima za preventivnu detekciju požara, a općenito i u području zaštite okoliša i primarne proizvodnje”, istaknuo je Georgios Georgantas, ministar ruralnog razvoja i hrane u pozdravnom govoru na predstavljanju projekta.
Program za otkrivanje požara koristi sustav ranog upozorenja za identifikaciju požara koristeći senzore i dronove kako bi na vrijeme upozorio na problem.

Nikos Lazaris, generalni direktor Huaweija, istaknuo je:

"Mi u Huaweiju čvrsto vjerujemo da vrhunske tehnologije mogu pomoći u boljoj zaštiti građana i okoliša. Kao službeni pružatelji podrške inicijativi Ministarstva razvoja i ulaganja Elevate Greece, Huawei je već financijski pomogao startupima koji posluju u tehnološkom sektoru Industrije 4.0, a sada podržavamo PROBOTEK financiranjem ovog pilot programa preventivnog otkrivanja požara. Veselimo se budućim partnerstvima sa startupima u ključnim tehnološkim sektorima za dobrobit društva i prirodna bogatstva zemlje."

Program za otkrivanje požara funkcionira tako da su senzori instalirani na strateškim točkama u parku i međusobno su povezani s platformom za upravljanje incidentima i dronom. Dron obavlja redovne nadzorne letove kao i letove u hitnim slučajevima u slučaju indikacija senzora. Za otkrivanje dima ili požara koriste se specifični algoritmi koji analiziraju sliku i šalju podatke u kontrolni centar. U slučaju nužde, dron detektira dim ili vatru kroz kameru i šalje upozorenje kontrolnom centru. Odmah po detekciji dima, dron se upućuje ne to mjesto kako bi potvrdio incident, a zatim se dron ili vraća u svoju bazu ili bilježi napredovanje požara.

Rezultat je trenutna identifikacija početne točke požara, praćenje udaljenih područja u stvarnom vremenu, rano vizualno otkrivanje dima i požara, a posljedično i zaštita ljudskih života.

Christos Dimas, zamjenik ministra za istraživanje i tehnologiju naglasio je:

„Partnerstvo između Huaweija i Nova-Wind s PROBOTEK-om predstavilo je inovativni pilot program za detekciju požara koji koristi 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju, algoritme i najsuvremenije dronove. Ovo je sustav ranog upozorenja i identifikacije ekstremnih događaja kao što su požari, za koji se očekuje da će pomoću senzora i dronova pomoći u rješavanju fenomena s društvenim, ekološkim i ekonomskim utjecajima. Poslovna sinergija tvrtki iz tehnološkog sektora s novim poduzećima unutar platforme Elevate Greece dobar su primjer kako možemo raditi na talentu, idejama i ljudskim resursima koje imamo da odgovorimo na izazove našeg vremena. Iskrene čestitke kreatorima i sudionicima ove inicijative koji ulijevaju povjerenje da grčki inovacijski ekosustav sada ima potencijal i alate za postizanje suradnje i sjajnih rezultata“.

Ovaj projekt predstavlja vrlo važno rješenje za zaštitu okoliša i života ljudi, a dokazuje i ulogu novih tehnologija u borbi protiv klimatskih promjena s kojima se suočavamo

Tagovi: Huawei, Nova-Wind, Elevate Greece, Nikos Lazaris, rješenje za detekciju dima u šumama, 5G tehnologija, dronovi
PROČITAJ I OVO
Amazon ulaže 10 milijardi eura u Njemačku
INVESTICIJE
Amazon ulaže 10 milijardi eura u Njemačku
BERLIN - Američka tvrtka Amazon planira u Njemačkoj uložiti još 10 milijardi eura, od čega najveći dio u svoje internetske usluge u oblaku.
Nvidijin odjel razvoja umjetne inteligencije nudi tehnologiju kineskom startupu
NIM
Nvidijin odjel razvoja umjetne inteligencije nudi tehnologiju kineskom startupu
NEW YORK - Nvidijina usluga poznata kao NIM, koja poslovnim korisnicima diljem svijeta pruža jednostavan pristup različitim modelima umjetne inteligencije, upravo je dodala svojoj ponudi veliki jezični model koji je razvio kineski startup 01.AI.
Što je Nvidiju pretvorilo u najvrjedniju kompaniju na svijetu?
UZLET
Što je Nvidiju pretvorilo u najvrjedniju kompaniju na svijetu?
NEW YORK - Američki proizvođač čipova Nvidia postala je najvrjednija tvrtka na svijetu, nakon što su njezine dionice porasle za 3,5 posto, na 135,60 dolara, podigavši tržišnu vrijednost na 3,33 trilijuna dolara.
Guverner Kalifornije planira potez koji će izazvati pobunu pripadnika mladih generacija
PLANOVI
Guverner Kalifornije planira potez koji će izazvati pobunu pripadnika mladih generacija
LOS ANGELES - Na Floridi, republikanski guverner Ron DeSantis potpisao je jednu od najrestriktivnijih zabrana u SAD-u
Netflix najavio ulazak u novi posao, evo o čemu se radi
ŠIRENJE
Netflix najavio ulazak u novi posao, evo o čemu se radi
NEW YORK - U SAD-u se mnogi trgovački lanci trude što bolje prilagoditi promjenjivom ponašanju potrošača i sve popularnijoj online kupnji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE