GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei očekuje značajan pad prodaje telefona u 2020.

Huawei očekuje značajan pad prodaje telefona u 2020.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 17:45
Autor: SEEbiz / Bug.hr
PEKING - Početkom svibnja 2019. godine Huawei je uspio postati drugi proizvođač pametnih telefona na svijetu, izguravši tako američki Apple na treće mjesto.

Posljedično ili ne, kojih tjedan dana kasnije stigle su i američke sankcije koje isprava nisu uzrokovale veće probleme Huaweiju, no ove godine bi mogle.

Naime, unatoč nametnutim sankcijama Huawei je 2019. godine uspio prodati 240 milijuna pametnih telefona, što flagshipa, što telefona iz srednjeg i nižeg razreda. Iako je broj prodanih telefona bio manji od očekivanih 270 milijuna, rast prodaje u odnosu na 2018. godinu je ipak bio ostvaren. Podsjetimo, Huawei je 2018. godine isporučio tada rekordnih 200 milijuna telefona.

Povećanje prodaje tijekom 2019. Huawei može zahvaliti tome što su sankcije stigle nakon predstavljanja serije P30 pa se iste na nju nisu odnosile. To je ujedno i zadnja serija Huaweijevih flagshipa koja je stigla s Google GMS servisima. Svi telefoni koji su predstavljeni nakon 16. svibnja 2019. nemaju GMS, već HMS servise koji se tek trebaju dokazati kao dostojna alternativa Googleu. Huawei na tome radi punom parom pa čak i developerima nudi razdoblje od 12 mjeseci tijekom kojeg im neće uzimati udio od zarade od prodaje aplikacija preko vlastite trgovine aplikacijama AppGallery. Štoviše, po isteku prvih 12 mjeseci, Huawei se obvezuje na dodatnih 12 mjeseci tijekom kojih će uzimati manji udio u zaradi, nego što bi inače, o čemu smo više pisali ovdje.

Zatim, tu je i domaće, kinesko tržište, na koje američke sankcije nisu utjecale, jer telefoni za kinesko tržište ionako nemaju GMS servise, pa tko je u Kini htio kupiti Huaweijev telefon taj ga je i kupio. Isti scenarij će biti i sa serijom P40 koja bi trebala stići krajem ovog mjeseca.

No vratimo se na prognoze o lošijoj prodaji telefona u 2020. godini. Huawei procjenjuje kako bi ove godine prodaja telefona mogla zbog američkih sankcija pasti između 20% i 26%. To bi značilo kako će umjesto prošlogodišnjih 240 milijuna primjeraka Huawei ove godine isporučiti između 190 i 200 milijuna telefona čime će vratiti na razinu iz 2018. godine.

Od svega toga mogao bi profitirati Apple koji bi unatoč sve brojnijem zatvaranju tvornica u Kini zbog koronavirusa mogao ponovno postati drugi proizvođač mobitela na svijetu. Hoće li, vidjet ćemo…

Tagovi: Huawei, pametni telefoni, Google, Apple
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE