GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei: Od slovenske vlade (još) nismo zatražili povrat

Huawei: Od slovenske vlade (još) nismo zatražili povrat
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 11:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kineski Huawei (još) nije od slovenske vlade zatražio izravnu naknadu troškova vezanih uz odluku o promjeni odluke o sigurnosti 5G mreže u Sloveniji. "Ako se donesu diskriminirajuće restriktivne mjere, kakve su trenutno predviđene, ili druge mjere sa sličnim učinkom, to će imati negativan učinak na sve dionike", naveli su.

Portal 24ur.com izvijestio je u utorak da je Huawei od vlade zatražio nadoknadu troškova u iznosu od 170 milijuna eura. Kako je također naveo, u pismu upućenom vladi tvrtka se oslanja i na mišljenje slovenskih ekonomista i pravnika.

Tvrtka Huawei Technologies Ljubljana danas je za STA odbila informacije 24ur.com. “Gore navedeno nije točno, jer u našem dopisu Vladi od 22. 10. 2023. (još) nismo zatražili izravnu naknadu. Ukoliko se donesu diskriminirajuće restriktivne mjere, kako su trenutno predviđene i koje su u fazi donošenja (ili druge mjere koje bi imale sličan učinak), to će imati negativan učinak na sve dionike", napisali su.

Vlada je krajem lipnja izmijenila odluku donesenu 2020. o donošenju mjera za smanjenje rizika u 5G mrežama, a kao razlog za to Vladin ured za informacijsku sigurnost tada je naveo da se temelji na nedavnoj preporuku Europske komisije koju je dobila kineska tvrtka Huawei, a ZTE je izdvojila kao rizičniju za sigurnost EU od ostalih dobavljača 5G opreme.

Već kada je odluka promijenjena, kontaktirali su Huawei, gdje su istaknuli da podupiru brigu slovenske vlade za zaštitu kibernetičke sigurnosti, a ujedno su se založili da mjere za osiguranje sigurnosti 5G mreža trebaju biti objektivne i neobjektivne. -diskriminirajući kriteriji, koji se ne temelje na diskriminirajućim ili proizvoljnim prosudbama.

Danas je i tvrtka Hueawei Technologies Ljubljana istaknula da Huawei ima pouzdane proizvode i usluge koji su dobili više od 380 međunarodnih certifikata neovisnih trećih strana i omogućuju povezivanje milijuna ljudi. “Zbog korištenja naše opreme u cijeloj povijesti naše tvrtke nije se dogodio niti jedan maliciozni incident u području kibernetičke sigurnosti”, istaknuli su.

"Ako regulatorno okruženje u Sloveniji postane diskriminirajuće s obzirom na zemlju podrijetla dobavljača, kao što se trenutno sugerira, to neće podići razinu kibernetičke sigurnosti, već će povećati troškove telekomunikacijskih usluga za obične potrošače i ugroziti razvoj slovenskog društva”, dodali su.

Posljednjih godina, kako je navela tvrtka, Huawei je često bio na meti lažnih optužbi, "ali nitko nikada nije pružio dokaze o kršenjima tvrtke u području informacijske sigurnosti". „Nije bilo zlonamjernog incidenta u području kibernetičke sigurnosti zbog korištenja naše opreme. Naprotiv, Huawei intenzivno ulaže u kibernetičku sigurnost u cijelom svijetu – uspostavljanje standarda, certificiranje, šest centara za sigurnosnu procjenu i provjeru itd.“, napisali su iz Huawei Technologies Ljubljana.

Naveli su i da je Huawei privatna tvrtka koja je osnovana 1987. godine i uspješno posluje u više od 170 zemalja svijeta te je u stopostotnom vlasništvu svojih zaposlenika.

Tagovi: Huawei, slovenija, 5g
PROČITAJ I OVO
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
PORAZNO
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
NEW YORK - Copyleaks, tvrtka specijalizirana za otkrivanje plagijata pomoću umjetne inteligencije, objavila je izvješće koje ukazuje na zabrinjavajući postotak plagijata u odgovorima koje generira GPT-3.5, model koji je razvio OpenAI.
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
POSLOVI
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
NEW YORK - Reddit i Google sklopili su ugovor o licenciranju sadržaja za obuku AI modela. Ovo partnerstvo dolazi nakon prošlotjednog izvješća Bloomberga u kojem se kaže da je Reddit sklopio ugovor vrijedan 60 milijuna dolara s "neimenovanom AI tvrtkom".
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
NOVITETI
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
BARCELONA - Kineski tehnološki div Lenovo predstavio je u ponedjeljak prototip prijenosnog računala koji ima prozirni zaslon, naglašavajući kako najveći svjetski proizvođač osobnih računala pokušava uvesti inovacije nakon nekoliko brutalnih godina za tržište.
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
ODLUKE
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
MIAMI - Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.
Algebra dovodi MIT Bootcamps u Hrvatsku
SURADNJA
Algebra dovodi MIT Bootcamps u Hrvatsku
ZAGREB - Sveučilišta Algebra kreće u suradnju s Massachusetts Institute of Technology (MIT) kroz organizaciju posebnog MIT Bootcamps programa koji će biti održan u lipnju na Algebrinom kampusu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE