GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei: Potpisivanje deklaracije negativno će utjecati na tehnološki razvoj Slovenije

Huawei: Potpisivanje deklaracije negativno će utjecati na tehnološki razvoj Slovenije
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 18:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei Technologies, jedan od najvećih svjetskih pružatelja ICT rješenja, uvjeren je da slovensko potpisivanje Zajedničke deklaracije sa SAD-om neće doprinijeti sigurnosti telekomunikacijskih mreža niti će povećati kibernetičku sigurnost zemlje.

Sasvim suprotno, takva će neutemeljena ograničenja negativno utjecati na proces daljnjeg razvoja 5G-a u Sloveniji.

"Vjerujemo da će potpisivanje Zajedničke deklaracije Slovenije sa SAD-om imati vrlo negativan utjecaj na daljnji tehnološki razvoj. Takva deklaracija, koja je posve suprotna pristupu Europske unije prema cyber sigurnosti, neće povećati cyber sigurnost u zemlji, niti će spriječit potencijalni cyber kriminal, no sigurno je da će usporiti proces implementacije 5G-a i učinit će ga skupljim za korisnike“, navodi Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huawei Technologies za srednju i istočnoeuropsku-nordijsku regiju.

"Uspoređujući slične memorandume koje su potpisale druge zemlje, ovdje je riječ o subjektivnim, ne-transparentnim i upitnim dokumentima."

Kedzia također navodi da se u deklaraciji ne objašnjava zašto je dokument usredotočen samo na elemente pružatelja usluge, točnije, dobavljača. Uz to, zanemaruju se mnogi sigurnosni elementi koji su ključni za 5G sigurnosti. Deklaracija ne samo da je podbacila u analizi dobavljačeve povijesti cyber sigurnosti unutar same procjene, već očigledno odbacuje priznati važnost rigoroznih sigurnosnih testova koje su već podržale države članice EU i potvrdile neovisne stručne organizacije.

"Podržavamo države u usvajanju zajedničkog, europskog pristupa zasnovanog na tehnologiji, na objektivnim procjenama i činjenicama, prethodnim rezultatima u sigurnosti, standardima, kao i na kontinuiranim revizijama koje se primjenjuju na sve dobavljače jednako", dodao je Kedzia.

Zahtjevi iz Zajedničke deklaracije ne mogu se objektivno izmjeriti i procijeniti, a rizik da će se ti zahtjevi subjektivno primijeniti bez pravednog postupanja je visok. Takav pristup odražava i potiče pristranost prema dobavljačima 5G tehnologije iz određenih zemalja i suprotstavlja se zakonima EU te propisima WTO-a.

Kao globalna kompanija s globalnim opskrbnim lancem, Huawei poštuje sve zakone i propise u zemljama i regijama u kojima posluje te pruža proizvode i usluge koji su u skladu s lokalnim sigurnosnim zahtjevima. Pozivamo na uspostavljanje viših standarda cyber sigurnosti koji su objektivni i nediskriminirajući.

Huawei je ranije ponudio da će potpisati no-spy sporazum sa slovenskom vladom s kojom je zatražio i sastanke na temu sigurnost i transparentnost 5G.

„Veoma smo otvoreni prema slovenskoj vladi, prema relevantnim dionicima kojima želimo predstaviti svoje stajalište, naš pogled i iskustvo koje smo stekli kao jedan od svjetskih lidera u 5G tehnologiji“, rekao je Radoslaw Kedzia.

Huawei Technologies sazvao je konferenciju za novinare koja će se održati sutra, u petak 14. kolovoza 2020. s početkom u 10.00 sati, u hotelu Austria Trend u Ljubljani.

Tagovi: Huawei, slovenska vlada, Radoslaw Kedzia, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE