GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei: Potpisivanje deklaracije negativno će utjecati na tehnološki razvoj Slovenije

Huawei: Potpisivanje deklaracije negativno će utjecati na tehnološki razvoj Slovenije
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 18:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei Technologies, jedan od najvećih svjetskih pružatelja ICT rješenja, uvjeren je da slovensko potpisivanje Zajedničke deklaracije sa SAD-om neće doprinijeti sigurnosti telekomunikacijskih mreža niti će povećati kibernetičku sigurnost zemlje.

Sasvim suprotno, takva će neutemeljena ograničenja negativno utjecati na proces daljnjeg razvoja 5G-a u Sloveniji.

"Vjerujemo da će potpisivanje Zajedničke deklaracije Slovenije sa SAD-om imati vrlo negativan utjecaj na daljnji tehnološki razvoj. Takva deklaracija, koja je posve suprotna pristupu Europske unije prema cyber sigurnosti, neće povećati cyber sigurnost u zemlji, niti će spriječit potencijalni cyber kriminal, no sigurno je da će usporiti proces implementacije 5G-a i učinit će ga skupljim za korisnike“, navodi Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huawei Technologies za srednju i istočnoeuropsku-nordijsku regiju.

"Uspoređujući slične memorandume koje su potpisale druge zemlje, ovdje je riječ o subjektivnim, ne-transparentnim i upitnim dokumentima."

Kedzia također navodi da se u deklaraciji ne objašnjava zašto je dokument usredotočen samo na elemente pružatelja usluge, točnije, dobavljača. Uz to, zanemaruju se mnogi sigurnosni elementi koji su ključni za 5G sigurnosti. Deklaracija ne samo da je podbacila u analizi dobavljačeve povijesti cyber sigurnosti unutar same procjene, već očigledno odbacuje priznati važnost rigoroznih sigurnosnih testova koje su već podržale države članice EU i potvrdile neovisne stručne organizacije.

"Podržavamo države u usvajanju zajedničkog, europskog pristupa zasnovanog na tehnologiji, na objektivnim procjenama i činjenicama, prethodnim rezultatima u sigurnosti, standardima, kao i na kontinuiranim revizijama koje se primjenjuju na sve dobavljače jednako", dodao je Kedzia.

Zahtjevi iz Zajedničke deklaracije ne mogu se objektivno izmjeriti i procijeniti, a rizik da će se ti zahtjevi subjektivno primijeniti bez pravednog postupanja je visok. Takav pristup odražava i potiče pristranost prema dobavljačima 5G tehnologije iz određenih zemalja i suprotstavlja se zakonima EU te propisima WTO-a.

Kao globalna kompanija s globalnim opskrbnim lancem, Huawei poštuje sve zakone i propise u zemljama i regijama u kojima posluje te pruža proizvode i usluge koji su u skladu s lokalnim sigurnosnim zahtjevima. Pozivamo na uspostavljanje viših standarda cyber sigurnosti koji su objektivni i nediskriminirajući.

Huawei je ranije ponudio da će potpisati no-spy sporazum sa slovenskom vladom s kojom je zatražio i sastanke na temu sigurnost i transparentnost 5G.

„Veoma smo otvoreni prema slovenskoj vladi, prema relevantnim dionicima kojima želimo predstaviti svoje stajalište, naš pogled i iskustvo koje smo stekli kao jedan od svjetskih lidera u 5G tehnologiji“, rekao je Radoslaw Kedzia.

Huawei Technologies sazvao je konferenciju za novinare koja će se održati sutra, u petak 14. kolovoza 2020. s početkom u 10.00 sati, u hotelu Austria Trend u Ljubljani.

Tagovi: Huawei, slovenska vlada, Radoslaw Kedzia, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Amerika uvela sankcije kineskom SMIC-u
SANKCIJE
Amerika uvela sankcije kineskom SMIC-u
WASHINGTON - Američko Ministarstvo trgovine uvelo je sankcije najvećem kineskom proizvođaču čipova SMIC-u, objavio je danas Financial Times.
Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada
HAKERI
Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada
BUDIMPEŠTA - Mađarske financijske institucije i telekomunikacijska infrastruktura u četvrtak su pretrpjele snažan kibernetički napad s računalnih servera lociranih u Rusiji, Kini i Vijetnamu, objavila je u subotu telekomunikacijska tvrtka Magyar Telekom.
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BOGATO ISKUSTVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BEOGRAD - Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije Comtrade Group, govorio je za američki biznis magazin "Forbes" o tome šta možemo da očekujemo u budućnosti modernog poslovanja.
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
PAMETNI SAT
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
ZAGREB – Huawei Watch Fit, pametni sat s inovativnim funkcionalnostima predstavljen na Huawei Developers konferenciji (HDC), stigao je u Hrvatsku. Novi Huawei pametni sat zadržava značajke po kojima je cijela serija poznata – dugotrajnu bateriju i brojne opcije praćenja zdravlja i aktivnosti, dodajući posebne sportske funkcionalnosti za aktivne korisnike.
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
SAD-HRVATSKA
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
ZAGREB - Mike Pompeo, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, idućeg tjedna stiže u Hrvatsku, doznaje Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE