GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei predstavio nadolazeće trendove u idućem desetljeću

Huawei predstavio nadolazeće trendove u idućem desetljeću
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 13:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Huawei je zajedno s industrijskim partnerima održao forum Intelligent World 2030 na kojem je David Wang, Huaweijev izvršni direktor i predsjednik divizije ICT proizvoda i rješenja, predstavio izvješće Intelligent World 2030 te održao keynote predavanje.

Huawei je po prvi put koristio kvantitativne i kvalitativne metode kako bi sustavno opisao pametni svijet u sljedećem desetljeću i prognozirao nadolazeće industrijske trendove za sljedeće desetljeće, pomažući tako tržišnim igračima da identificiraju nove mogućnosti i otkriju novu vrijednosti.

Huawei je u posljednje tri godine proveo dubinsku analizu u suradnji s više od 1,000 akademika, kupaca i industrijskih partnera, održano je više od 2,000 radionica, a korišteni su podaci i metode globalnih organizacija poput Ujedinjenih naroda, Svjetskog ekonomskog foruma i Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvješće nudi pregled osam multidisciplinarnih smjerova istraženih na makro razini. Objašnjava se kako ICT tehnologije mogu riješiti kritične probleme i izazove razvoja te koje nove mogućnosti mogu ponuditi organizacijama i pojedincima. Na razini industrija, izvješće istražuje buduće tehnologije i smjerove razvoja komunikacijskih mreža, računarstva, digitalne energije i inteligentnih automobilskih rješenja.

Na forumu su brojni poznati govornici podijelili svoje spoznaje o pametnom svijetu i pričali o tome kako ICT može bolje potaknuti društveno-ekonomski razvoj. Istaknuti futurist i znanstveni autor Steven Johnson ističe kako ulazimo u doba eksponencijalnog rasta. Prema njemu, sljedeća desetljeća obilježit će zlatno doba suradnje ljudske i umjetne inteligencije. Algoritmi će pomoći povećati ljudsku inteligenciju, a od eksponencijalnog rasta tehnologije cijelo će društvo imati koristi.

"Prije 30 godina odlučili smo obogatiti život komunikacijom. Prije 10 godina odlučili smo povezati svaki kutak svijeta, izgraditi bolji, povezani svijet. Sada je naša vizija i misija omogućiti digitalizaciju svakom pojedincu, kućanstvu i organizaciji kako bi živjeli u potpuno povezanom, pametnom svijetu. Čvrsto vjerujemo da briljantni pametni svijet dolazi ubrzanim tempom", istaknuo je David Wang.

Sažetak izvješća Intelligent World 2030

Pametni svijet 2030.: Do 2030. ćemo živjeti bolje, s više hrane, životnog prostora, obnovljivom energijom, digitalnim uslugama i bez prometa. Repetitivne i opasne poslove ćemo moći prepustiti strojevima, a pristup digitalnim uslugama bit će siguran. Kako bi se to postiglo, postavljeno je osam istraživačkih područja, uključujući zdravlje, hranu, život i prijevoz.

2030. ćemo moći identificirati potencijalne zdravstvene probleme pomoću računarstva i modeliranjem javnozdravstvenih i medicinskih podataka. Fokus će biti premješten s liječenja na prevenciju. Precizna medicinska rješenja koja pokreću IoT i AI postat će stvarnost.

Vertikalne farme na koje klima ne utječe bit će naveliko primijenjene, kako bi se osigurala zelena hrana za sve. 3D ispis omogućit će stvaranje umjetnog mesa koje će zadovoljiti prehrambene potrebe.

Domovi i uredi će postati ugljično neutralni. IoT tehnologija nove generacije izgradit će prilagodljiva kućna okruženja koja razumiju potrebe korisnika.

Vozila na nove pogone postat će mobilni "treći prostor". Novi zrakoplovi učinit će hitne službe učinkovitijima, smanjiti troškove medicinskog materijala i promijeniti način na koji putujemo.

Osim zdravstvene zaštite, hrane, životnog prostora i prijevoza, Huawei je istražio i budućnost gradova, energije, poduzeća i digitalnog povjerenja.

Komunikacijske mreže 2030.: U sljedećem desetljeću objekti i granice mrežnog povezivanja nastavit će se širiti. Do 2030. će tehnologije "digitalnog vida, dodira i mirisa" stvoriti sveobuhvatno iskustvo putem mreža sljedeće generacije. Istodobno, kako se mreže razvijaju povezujući milijarde ljudi i stotine milijardi stvari, dizajn mreža će mijenjati fokus s ljudske na strojnu spoznaju. Razvit će se višerazinska računalna infrastruktura za stotine milijardi stvari i velikih podataka, kao i računalnih energetskih mreža koje omogućuju povezivanje. Osim toga, četiri buduća scenarija postupno će postati stvarnost. To su mreže koje će pružiti dosljedno iskustvo za domove, urede i vozila, satelitski širokopojasni internet, industrijski internet i računalna električna mreža.

Kao dio pametnog svijeta, komunikacijska će se mreža do 2030. godine razvijati u smjeru kubičnih širokopojasnih mreža, determinističkog iskustva, izvorne umjetne inteligencije, HCS-a, sigurnosti i pouzdanosti te zelenih i niskougljičnih mreža. Huawei predviđa da će ukupan broj globalnih veza doseći broj od 200 milijardi do 2030. Istodobno će brzine pristupa mreži poduzeća, kućanstava i pojedinačnih korisnika premašiti brzine od 10 Gbit/s.

Računarstvo 2030.: Do 2030. digitalni i fizički svijet bit će neometano konvergirani, što će omogućiti ljudima i strojevima interakciju na perceptivnoj i emocionalnoj razini. AI će postati sveprisutan i pomoći će u nadilaženju ograničenja. Industrije koje već uvelike koriste digitalnu tehnologiju postat će pametnij s umjetnom inteligencijom. Računalna energetska učinkovitost dramatično će se povećati, približavajući računarstvo ugljičnoj neutralnosti.

Računarstvo se približava svojim fizičkim granicama, pa su potrebne inovacije u softveru, arhitekturi i sustavima. Što je još važnije, cijela industrija morat će zajednički istražiti nove temelje, probiti fizičke granice poluvodiča i učiniti računarstvo zelenijim, sigurnijim i inteligentnijim. Huawei predviđa da će do 2030. čovječanstvo ući u eru podataka yottabytea, pri čemu će se računalna snaga opće namjene povećati za 10 puta, a računalna moć umjetne inteligencije za 500 puta.

Digitalna energetika 2030.: U sljedećem desetljeću čovječanstvo će ući u eru digitalne moći, težeći ugljično neutralnom razvoju, elektrifikaciji i pametnoj transformaciji. Novi obnovljivi izvori energije, poput fotonaponske i energije vjetra, postupno će zamijeniti fosilna goriva. Tehnologija energetike i digitalna tehnologija duboko su se spojile kako bi omogućile pametnije upravljanje u energetskim sustavima i realizirale različite pametne aplikacije u oblaku. Huawei predviđa da će do 2030. solarna energija postati jedan od glavnih izvora energije, udio obnovljivih izvora u globalnoj proizvodnji električne energije bit će 50 posto, očekivani udio električne energije u konačnoj potrošnji iznosi više od 30 posto, električna vozila u omjeru prodanih novih vozila premašit će 50 posto, a obnovljiva energija napajat će 80 posto digitalne infrastrukture.

Pametna rješenja u automobilskoj industriji 2030.: U sljedećem desetljeću očekuje se još snažnija elektrifikacija i primjena pametnih rješenja u automobilskoj industriji. Razvit će se pametna vožnja, pametni prostori, pametne usluge i pametno upravljanje. Huawei se nada da će svojim ICT tehnologijama omogućiti pametnu automobilsku industriju i pomoći proizvođačima automobila u izgradnji boljih vozila.

Krajnji cilj pametne vožnje je korištenje tehnologija kao što je autonomna vožnja kako bi se uvelike smanjila učestalost prometnih nesreća, a korisnicima pružilo učinkovito i besprijekorno iskustvo putovanja. Pametna vožnja dosad je uglavnom bila ograničena samo na zatvorene ceste poput brzih cesta i cesta u kampusima, no postupno će se primjenjivati na javnim cestama, poput onih u urbanim područjima. Vozila će postati novi inteligentni prostor. Uz podršku ICT-a, tehnologije poput umjetne inteligencije, biometrijskog prepoznavanja, optičkih senzora u vozilu i AR/VR unijet će nove značajke u kokpit. Pametna vozila doista će se iz fleksibilnog mobilnog prostora pretvoriti u pametni životni prostor koji integrira virtualni i fizički svijet. Huawei predviđa da će do 2030. godine autonomna vozila činiti 20 posto novih vozila prodanih u Kini, električna vozila više od 50 posto prodanih novih vozila, vozila će biti opremljena računalnom snagom od preko 5.000 TOPS-a, a brzina prijenosa u vozilima bit će 100 Gbps.

Tagovi: Huawei, David Wang, pametna vožnja, digitalna energetika
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE