GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei se okreće patentima

Huawei se okreće patentima
PATENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 08:59
Autor: SEEbiz / CNBC
PEKING - Kineski telekomunikacijski div Huawei okreće se patentima kao slamci spasa dok tvrtka nastoji otvoriti put prema naprijed u naprednoj tehnologiji čipova - cijenjenoj tehnologiji koju SAD pokušava odsjeći od Kine.

U 2022. Huawei je objavio da je potpisao više od 20 novih ili proširenih licencnih ugovora za svoje patente. Većina je bila s proizvođačima automobila, za 4G i LTE bežičnu tehnologiju, priopćila je tvrtka.

Mercedes Benz, Audi, BMW i najmanje jedan američki proizvođač automobila bili su među nositeljima licence, rekao je šef Huaweijevog odjela za globalno intelektualno vlasništvo Alan Fan. Rekao je da ne može reći o kojoj američkoj tvrtki se radi.

Huawei ima više na putu — i podnio je rekordan broj od više od 11.000 patentnih prijava u SAD-u 2022., prema IFI Claims Patent Services. Njihova je analiza pokazala da nešto manje od polovice obično dobije odobrenje svake godine.

No sam broj prijavljenih patenata značio je da je Huawei prošle godine zauzeo četvrto mjesto po broju odobrenja patenata u SAD-u, rekao je IFI. Samsung je bio prvi, a slijedi ga IBM i TSMC.

"SAD je još uvijek značajno tržište kojeg svi žele imati dio", rekao je izvršni direktor IFI-ja Mike Baycroft. "Kad razvijaju te tehnologije, žele biti sigurni da štite ta IP [intelektualnog vlasništva] prava za tržište SAD-a za europsko tržište."

Tijekom posljednje dvije godine, Huaweijevi patenti u SAD-u najviše su porasli u područjima koja se odnose na kompresiju slike, digitalni prijenos informacija i bežične komunikacijske mreže, prema IFI-ju.

Vlada SAD-a stavila je Huawei na crnu listu 2018. koja mu je ograničila mogućnost kupnje od američkih dobavljača. Do listopada 2022. SAD je jasno stavio do znanja da nijedan Amerikanac ne bi trebao raditi s kineskim poduzećima na visokoj tehnologiji poluvodiča.

Prihodi Huaweia pali su prvi put u povijesti 2021. godine, a odjel za potrošače koji uključuje pametne telefone izvijestio je da je prodaja pala gotovo 50% na 243,4 milijarde juana (36,08 milijardi dolara).

Za Huawei, licenciranje njegovih patenata drugim tvrtkama ima potencijal vratćanje dijela tog prihoda.

Tagovi: Huawei, patenti, Mercedes, Audi, BMW, TSMC, čipovi
PROČITAJ I OVO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
UZLET
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
PEKING - Osnivač Alibabe Jack Ma u srijedu je pohvalio reorganizaciju i promjenu tvrtke tijekom burne prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE