GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei: Slovenija najviše diskriminira

Huawei: Slovenija najviše diskriminira
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 21:39
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kineska tehnološka kompanija Huawei razočarana je namjerom vlade da je klasificira kao visoko rizičnog dobavljača. Predstavnici tvrtke tvrde da niti jedna druga europska zemlja nije poduzela takvu diskriminatornu mjeru.

Predsjednik Huaweija za regiju Srednje i Istočne Europe Radoslaw Kedzia rekao je danas u videokonferenciji da je tvrtka ozbiljno zabrinuta zbog vladine namjere, ali je također istaknuo da niti jedna druga zemlja EU nije odlučila poduzeti tako strogu i diskriminirajuću mjeru.

Izrazio je nezadovoljstvo što su za vladine namjere saznali tek iz medija. Istodobno je optužio vladu da je nailazila na zatvorena vrata u svim pokušajima uspostavljanja kontakta. Međutim, kritizirao je i dvosmislenost postupka donošenja odluke da se Huawei prepozna kao visoko rizičnog dobavljača.

"Glasa li se o tome ili odlučuje jedna osoba", upitao se usput se požalivši kako na spomenutu odluku žalba nije moguća.

Uvjeren je da u pozadini nije cyber sigurnost, već želja da se našteti tvrtki i njezinu ugledu.

Krajem prošlog tjedna mediji su izvijestili da Ministarstvo javne uprave priprema odluku kojom Huawei i njegove podružnice proglašava visoko rizičnim dobavljačem. Pitali smo i Ministarstvo javne uprave o postojanju prijedloga i njegovom sadržaju, kao i kriterijima za tretiranje Huaweija kao visoko rizičnog dobavljača, ali još uvijek nisu odgovorili na naša pitanja.

Dužnosnici Huaweija ponovili su na konferenciji za novinare da su navodi neutemeljeni i da do sada nitko nije pružio dokaze o navodnim sigurnosnim rupama u njihovim proizvodima. Kedzia je dodao kako o prikladnosti proizvoda svjedoče brojni certifikati, a istodobno su svima pružili uvid u rad njihove opreme u tri centra za cyber sigurnost u Europi.

Uvjerio je i da Huawei poštuje sve zakone i da je potpuno transparentan i otvoren za objašnjenja u svom poslovanju. Nije želio razgovarati o mogućim pravnim potezima tvrtke ako prijedlog bude usvojen, jer žele pričekati službeni dokument.

Generalni direktor slovenskog ogranka Huaweija, Histro Zhangqin, uvjerava: "Čak i ako vlada potvrdi odluku, nećemo napustiti Sloveniju."

Tagovi: Huawei, Radoslaw Kedzia, Histro Zhangqin, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE