GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei u Beogradu otvorio centar za inovacije i razvoj digitalizacije

Huawei u Beogradu otvorio centar za inovacije i razvoj digitalizacije
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 19:34
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - U Beogradu je otvoren Huawei centar za inovacije i razvoj digitalizacije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da je jedan od njenih prioriteta bio digitalizacija, piše N1.

Na kraju mandata, kaže, mnogo je postignuto – na kraju prve polovine 2020. udeo IT tehnologija u BDP-u je šest odsto, što je više od dela građevinskog sektora.

Veliku ulogu u širenju IT sektora, rekla je, imaju velike inostrane kompanije.

Predstavnik kineske kompanije rekao je da se nada da će Vlada Srbije zadržati jednak tretman za poslovne partnere.

Brnabić je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

“To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji da bude bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli”, rekla je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uticaju nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma na odnose sa Huavejom, istakla da ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, već joj je interes da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda.

“Razumem sve intrige u okviru nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti poštovani međunarodni standardi, kao i svuda u svetu.

Brnabić je rekla da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane “apsolutno isto” razumele tačku sporazuma iz Vašingtona da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je kazala da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Кine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist građanima.

“Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partenima u Srbiji”, rekla je Čen.

Ona je dodala da digitalna industrija u Кini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Tagovi: Huawei, Beograd, Ana Brnabić, Chen Bo, 5G tehnologija, Vašingtonski sporazum
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE