GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Spotify uskoro dostupan u Hrvatskoj

I Spotify uskoro dostupan u Hrvatskoj
SERVISI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U Hrvatsku je ovoga tjedna stigao još jedan gigant za streamanje glazbe – Apple Music. Od najvećih svjetskih platformi za takvo slušanje glazbe sada su nam dostupne gotovo sve, osim velikog Spotifyja.

No, kako Jutarnjem listu otkriva Milan Majerović Stilinović iz ZAMP-a, i to bi se uskoro moglo promijeniti. ZAMP je, naime, još prije dvije godine dogovorio dolazak Spotifyja u Hrvatsku.

- Na naš nedavni (i već više puta ponavljan) upit o datumu launcha u HR, najavljivanog za prvu polovicu ove godine, iz Spotifyja su odgovorili da zbog izvanrednih uvjeta oko Covid-19 odgađaju pokretanje usluge, koje je, neslužbeno, bilo najavljivano za prvi, a onda prolongirano za drugi kvartal godine. Korona je očito i tu negativno utjecala na glazbena zbivanja. Ipak, vjerujemo da će sljedećih mjeseci i ta usluga zaživjeti u Hrvatskoj - možda i otvaranje usluge Apple Music pomogne u tome - kaže nam Majerović Stilinović.

Streaming servisi kao takvi, smatra on, imaju brojne prednosti koje ih čine optimalnim platformama za konzumaciju glazbe.

- To su dostupnost ogromne glazbene ponude u svakom trenutku za izrazito povoljnu cijenu, zatim jednostavnost korištenja usluge, umreženost između korisnika, sigurnost pri pronalaženju glazbe i osjećaj fair odnosa prema glazbenicima koji će dobiti naknadu za svoj rad i talent - kaže, no tumači i drugu stranu medalje:

- Ali tu je i nedovoljna transparentnost algoritama pomoću kojih globalni svjetski servisi preporučuju glazbu, pa su npr. na račun velikih globalnih izvođača ponekad zanemareni mali repertoari poput hrvatskog. Također, za korisnike usluga ovisi o (ne)pokrivenosti mrežom i brzini internetske veze - objašnjava.

U Hrvatskoj je, iznosi nam, trenutno najpopularniji Deezer, koji je ujedno i najduže na našem tržištu.

No, predviđa da novi Apple Music zahvaljujući snazi brenda Apple, dugom probnom besplatnom razdoblju, velikom broju pjesama i user-friendly sučelju ima potencijal preuzeti tu titulu i postati najjači streaming servis u zemlji.

- Ali, naravno, nadamo se da će ove godine u Hrvatskoj zaživjeti i Spotify, te ćemo konačno moći reći da imamo zbilja kvalitetan izbor a onda će biti i zanimljivo vidjeti tko je osvojio najveći dio tržišta nakon što svi budu funkcionirali barem 12 mjeseci - kaže.

Tagovi: Spotiffy, Milan Majerović Stilinović, HDS ZAMP, Apple Music, autorska prava, Deezer
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE