GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće godine prvi hrvatski satelit u svemiru

Iduće godine prvi hrvatski satelit u svemiru
SATELIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 08:45
Autor: SEEbiz / VIDI
ZAGREB - Na jučerašnjoj Adria Space Conference konferenciji koja se održala na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, predstavljen je projekt koji su pokrenuli slovačka tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association), koji za cilj ima udružiti cijelu zemlju i poslati prvi hrvatski satelit u svemir!

"Najveći tehnološki poduhvat Hrvatske u 21. stoljeću sumira i nadmašuje sve dosadašnje težnje da stvorimo napredno hrvatsko društvo, spriječimo odljev mozgova i poručimo svijetu da Hrvatska može, zna i hoće, da nismo mali za velike stvari, da naši snovi nisu kule u zraku, već sateliti u orbiti!"

Ovaj tekst nalazi se na web stranici projekta čiji cilj je u svemir već iduće godine lansirati prvi hrvatski satelit. Na konferenciji su novinari portala VIDI imali priliku razgovarati s Danielom Jović, direktoricom prodaje i marketinga u slovačkoj tvrtki Spacemanic, koja nam je za VIDI otkrila neke ekskluzivne informacije.

Kako ste upravo vi inicirali projekt prvog hrvatskog svemirskog satelita? Do sada je već bilo nekoliko pokušaja realizacije takvih projekata, no očito Hrvatska to ne bi mogla sama realizirati.

- Ja živim u Hrvatskoj već 12 godina, inače sam iz Slovačke. U Slovačkoj sam volontirala kao član Organizacije za svemirske aktivnosti. Njihov direktor me pozvao da pomognem s prodajom i na tome sam radila dvije godine, a kako volim Hrvatsku odlučila sam da ćemo napraviti projekt prvog hrvatskog satelita.

Ideja je bila da taj prvi satelit bude malo jednostavniji, odnosno da samo dokaže sposobnosti i mogućnosti hrvatskog naroda da može nešto samostalno lansirati u svemir i da samim time potiče vladu i druge institucije da investiraju u svemirski sektor, što će omogućiti i svim drugim sličnim projektima da dobiju čim veću podršku kod svih institucija vlade i hrvatskih tvrtki.Naša ideja je lansirati satelit u drugoj polovici 2023. godine, što je vrlo kratak rok, ali pošto spajamo Spacemanic i A3 (Adriatic Aerospace Association) mislim da će se naći dovoljno stručnjaka koji će to biti u stanju realizirati.

Mi kao Spacemanic dajemo potporu, znači hardverski dio i putem pokrovitelja omogućujemo lansiranje u svemir u nisku zemljinu orbitu, dok A3 ima ulogu osiguravanja operacija vezanih za Zemlju i izgradnju zemaljskih satelitskih stanica. Naravno, tu je aspekt koji uvijek nedostaje, a to je novac pa ćemo mi kroz koji mjesec pokrenuti veliku crowdfunding kampanju. Već smo sklopili dogovor s Croinvest platformom koja je zaslužna za realizaciju vrlo uspješne kampanje vezane uz zvjezdarnicu u Višnjanu.

Očekujemo da će se taj uspjeh ponoviti, a kad se skupi novac krećemo u izgradnju satelita kako bi bio spreman za lansiranje u trećem ili četvrtom kvartalu iduće godine.

Tagovi: prvi hrvatski satelit u svemiru, Daniela Jović, Spacemanic
PROČITAJ I OVO
Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
5G
Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
BUDIMPEŠTA - Huawei je u srijedu hrvatskim i novinarima iz bliže regije predstavio svoj europski logistički centar za opskrbu (ESC) s tvornicom u mađarskom mjestu Paty, u kojem se među prvima u Europi kompletan rad, industrijska rješenja i proizvodnja temelje na 5G mreži.
Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
UBRZANJE
Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
OPATIJA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa.
Developeri hrvatskog Serengetija iz Kragujevca rade za najbolje američke kompanije
HR PRODIGY
Developeri hrvatskog Serengetija iz Kragujevca rade za najbolje američke kompanije
KRAGUJEVAC - Razvojni centar poznate hrvatske IT kompanije Serengeti, otvoren u Kragujevcu, ostvaruje uspešnu saradnju sa jednom od najvećih američkih kompanija iz oblasti razvoja proizvoda za upravljanje ljudskim resursima – Human Resource Prodigy (HR Prodigy).
Strateško partnerstvo Huaweija i Skyscannera olakšava iskustvo putovanja korisnicima Petal Searcha
PARTNERI
Strateško partnerstvo Huaweija i Skyscannera olakšava iskustvo putovanja korisnicima Petal Searcha
ZAGREB – Huawei, vodeća svjetska tehnološka kompanija i jedan od najvećih svjetskih pružatelja informacijske i komunikacijske tehnologije i infrastrukture najavio je strateško partnerstvo s tvrtkom Skyscanner, vodećom globalnom platformom za putovanja koja pomaže milijunima putnika pronaći najpovoljnije opcije za letove, hotele i najam automobila, sve u svrhu obogaćivanja ponude Huawei Mobile Servicesa s novim mogućnostima pretraživanja letova.
Španjolska planira uložiti 12,25 milijardi eura u industriju mikročipova
INVESTICIJE
Španjolska planira uložiti 12,25 milijardi eura u industriju mikročipova
MADRID - Španjolska vlada odobrila je plan ulaganja 12,25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027., godine, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva te zemlje Nadia Calvino.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE