GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ilegalni streaming prijenosi sportskih događaja na udaru EU regulative

Ilegalni streaming prijenosi sportskih događaja na udaru EU regulative
STREAMING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 08:00
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - U prijedlogu Izvješća koje je ovoga tjedna prihvaćeno u Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta, od Europske komisije traži se dodatna zaštita vlasnika prava prijenosa sportskih događaja koji se emitiraju uživo.

Ilegalni prijenosi putem raznih internetskih IPTV streaming platformi, bez plaćanja prava, za sada nisu dovoljno regulirani, odnosno europska regulativa ne pruža dovoljnu zaštitu nositeljima prava na prijenos, smatra ovaj Odbor, piše Bug.

Članovi odbora, koji su prihvatili tekst Izvješća, traže da se u skladu s Aktom o digitalnim uslugama (Digital Service Act) harmoniziraju pravila za cijelu Uniju. Ona bi omogućila brzo reagiranje na pojavu ilegalnih prijenosa sportskih događaja i njihovo brzo gašenje "odmah po obavijesti nositelja prava o povredi i najkasnije 30 minuta nakon početka sportskog događanja".

U slučaju, dakle, da nositelj prava prijenosa zatraži gašenje ilegalnog prijenosa nekog sportskog događaja, pružatelj internetskih usluga bio bi ovlašten odmah i neposredno s Interneta ukloniti nezakonito emitirani sadržaj. Provodilo bi se to bez potrebe za sudskim nalozima – postupci izdavanja takvih naloga su, naime, dugi i pomoću njih se ne može savladati konkretan problem nezakonitog emitiranja sportskih događanja uživo, smatra Odbor za pravna pitanja.

Tekst Izvješća također smatra da bi legalni internetski prijenosi sportskih događaja trebali biti bolje promovirani i dostupniji korisnicima, odnosno trebalo bi ih biti značajno lakše pronaći nego one ilegalne. Napominje se i da bi se ove mjere trebale poduzimati samo prema ilegalnom sadržaju, odnosno da ih se ne smije upotrijebiti za proizvoljno ili pretjerano blokiranje legalnog sadržaja.

Izvjestitelj u ovom slučaju, bugarski eurozastupnik Angel Džambazki poručio je kako je piratstvo sportskih događaja tijekom prijenosa uživo velik izazov s kojim se susreću organizatori sportskih događaja. Prema njegovom mišljenju, bitno je izraditi funkcionalne alate koji bi nositeljima prava omogućili mogućnost blokiranja neautoriziranih prijenosa u stvarnom vremenu.

"Odgovornost za ilegalno emitiranje sportskih događaja je na pružateljima usluga streaminga, a ne na navijačima ili korisnicima, koji često i nenamjerno naiđu na ilegalni sadržaj online", poručio je Džambazki. Njegov prijedlog bi se na klupama eurozastupnika na plenarnoj sjednici trebao naći 17. svibnja.

Tagovi: Angel Džambazki, ilegalni streaming prijenosi sportskih događaja, Europski parlament, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE