GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Infobip u novi kampus u Zagrebu uložio 150 milijuna kuna, a dovršava i pripremu IPO-a

Infobip u novi kampus u Zagrebu uložio 150 milijuna kuna, a dovršava i pripremu IPO-a
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaća IT tvrtka Infobip predstavila je u srijedu novi kampus u Zagrebu na 20 tisuća četvornih metara, što je novi iskorak u razvoju njezinih centara inovacija, znanja i izvrsnosti, u što je do sada investirala 150 milijuna kuna, zaposlivši u kampusu više od 800 ljudi.

Naziv kampusa je Alpha Centauri, po Zemlji najbližem zviježdu. Smješten je u blizini zagrebačkih naselja Sveta Klara i Remetinec (ulica Utinjska), a kako su istaknuli sva tri osnivača Infobipa Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić, to je evolucija od njihovog kampusa u Vodnjanu, gdje je i sjedište te tvrtke.

U Vodnjanu radi oko 300 ljudi, a u Zagrebu više od 800, što će se i povećati nakon što u Zagrebu dograde još jednu zgradu za koje imaju zemljište u blizini. Trenutno je u funkciji osam tisuća metara četvornih, a sama zgrada na nekoliko etaža je energetskog razreda A+ te ima niz inovacijskih sadržaja prilagođenih za ležeran i opušten rad, što je i cilj Infobipa kao poslodavca.

Uz urede u kampusu su i restoran, rekreativni sadržaji, kao i apartmani za smještaj zaposlenika koji ne žive u Zagrebu i dolaze iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, gdje ih ukupno Infobip u 70 ureda u ima 3 600.

"Kampus smo gradili oko dvije godine, uselili smo prije tri mjeseca i već tu radimo, jer Zagreb nam je jako bitan i kao inovacijski centar, što s ovime dižemo na još višu razinu", kazao je Kutić, naglasivši da planiraju otvoriti centar i u Sarajevu za što imaju i zemljište i sredstva i tamo planiraju zaposliti oko 500 ljudi.

Rast od 55 posto, prihodi u 2021. iznad 1,1 milijardi dolara, IPO se priprema

Govoreći o poslovanju tvrtke, Kutić je naglasio da godišnje rastu po stopi od oko 50 posto, te da su u 2021. ostvarili 1,18 milijarde američkih dolara prihoda.

Glavna tema poslovanja je i dalje digitalna komunikacija, koja će u budućnosti biti još važnija, te razvoj rješenja za što bolju komunikaciju putem raznih digitalnih kanala, umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija.

Najavio je i da vjeruje kako bi do kraja ove godine mogao biti spreman i njihov IPO, za što pripreme privode kraju, ali i da je teško reći neke konkretnije datume jer ne ovisi samo o njima nego i o kretanjima na globalnom tržištu kapitala kada će objaviti IPO i hoće li njihove dionice izlistati na burzi iduće godine ili kasnije.

Uglavnom, to će biti, kako je poručio, na američkoj tj. burzi u New Yorku.

Svi osnivači su naglasili i kako žele pridonijeti razvoju tehnološke zajednice u Hrvatskoj kroz inoviranje koje predvode njihovi zaposleni u Hrvatskoj i svijetu, kroz postavljanje Hrvatske u središte developerske zajednice u ovom dijelu Europe putem Infobip Shift konferencije te kroz dijeljenje znanje i otvaranje globalnog tržišta domaćim startupovima kroz njihov program Startup Tribe.

Ocijenili su i da Hrvatska ima vrhunske talente, te da tu još uspijevaju naći kadar koji im treba, ali otvoreni su i strancima tj. svim vrhunskim inženjerima i progremerima, koji među zaposlenima u Zagrebu čine gotovo polovicu.

Kampus Alpha Centauri razvili su arhitektonski timovi iz 3LHD-a i Fabrike, ima osam katova, gradilo ga je 35 tvrtki, a prati i globalne trendove s zelenim detaljima i održivošću, pa se primjerice za hlađenje i grijanje radnih prostorija koriste okolne podzemne vode, što daje manju potrošnju struje itd.

Fotografija: Robert Anić, Pixsell

Tagovi: Infobip, javna ponuda dionica, Alpha Centauri, Silvio Kutić
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE