GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Isporuka Appleovih osobnih računala potonule više od 40%

Isporuka Appleovih osobnih računala potonule više od 40%
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 16:38
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Isporuke Appleovih Macova pale su za više od 40%, gore od velikih rivala

Appleove svjetske isporuke računala pale su 40,5% u odnosu na prethodnu godinu u prvom tromjesečju 2023., usred veće kontrakcije potrošačke potražnje, prema istraživačkoj tvrtki IDC.

Svih pet najvećih proizvođača računala — Apple, ASUS, Dell, HP i Lenovo — zabilježili su dvoznamenkaste padove isporuka u prvom tromjesečju, odražavajući slabiju potražnju i stalne probleme sa zalihama. Ali pad Applea bio je najveći u nizu.

Appleov svjetski tržišni udio osobnih računala pao je između prvog kvartala 2022. i prvog kvartala 2023., s 8,6% na 7,2%, prema podacima IDC-a. Tvrtka je isporučila 2,8 milijuna uređaja manje u odnosu na prošlu godinu u prvom kvartalu 2023., prema IDC-u.

Nije posve neočekivano. Glavni financijski direktor Applea Luca Maestri rekao je u veljači da Apple očekuje dvoznamenkasto smanjenje prodaje Maca i iPada u odnosu na prošlogodišnje razdoblje za tromjesečje ožujka. Mac prihodi pali su 28,66% na godišnjoj razini tijekom tromjesečja prosinca. Izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je tada da je izazovno makroekonomsko okruženje utjecalo na prodaju iPhonea, Maca i Apple Watcha.

Dionice Applea pale su oko 2% u ponedjeljak ujutro.

"Preliminarni rezultati također su predstavljali kodeks eri potražnje uzrokovane COVID-om i barem privremeni povratak na obrasce prije COVID-a", rekao je IDC.

"Čak i uz velika sniženja, proizvođači kanala i osobnih računala mogu očekivati da će povećane zalihe trajati sredinom godine i potencijalno u trećem kvartalu", rekao je u izvješću IDC-jev istraživač Jitesh Ubrani.

Proizvođači osobnih računala pretrpjet će probleme u kratkom roku, navodi se u izvješću IDC-a, a očekuje se da će se rast vratiti do kraja godine.

Postoji potencijalna prednost za proizvođače računala, rekao je IDC. Oslabljena potražnja daje tvrtkama priliku da dovrše "preinaku svojih planova" i izglade zaokrete u opskrbnom lancu. Taj prostor za disanje bit će od velike pomoći tvrtkama poput Applea, koji je počeo tjerati dobavljače i montere da presele svoje poslovanje izvan Kine.

Tagovi: Apple, osobna računala, Dell, Asus, Hewlett Packard, Lenovo,
PROČITAJ I OVO
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE