GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Isporuke pametnih telefona u Kini smanjene za petinu u 2020.

Isporuke pametnih telefona u Kini smanjene za petinu u 2020.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Domaće isporuke pametnih telefona u Kini u prošloj su godini smanjene za 20,4 posto u odnosu na godinu ranije, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci kineske vlade.

Proizvođači pametnih telefona lani su isporučili 296 milijuna pametnih telefona potrošačima u Kini, što je 76 milijuna manje nego u 2019. godini.

Podaci su to istraživačkog centra kineske Akademije za informacijske i komunikacijske tehnologije (CAICT), a odražavaju utjecaj krize izazvane koronavirusom na lanac opskrbe i potražnju, kao i aktualni trend da potrošači dulje zadržavaju svoje telefone te ih kasnije zamjenjuju poboljšanim novim modelima.

U 2019. godini pošiljke pametnih telefona smanjile su se za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci CAICT-a.

Prodavači uređaja bili su se ponadali da će 2020. godina donijeti obnovljenu prodaju, jer su potrošači kupovali nove telefone kompatibilne s 5G mrežama koje se brzo šire u Kini.

No, u prvoj polovini godine domaći brendovi Oppo, Vivo i Xiaomi Corp zabilježili su oštar pad isporuka, dok je Huawei, vodeći kineski brend u segmentu najskupljih uređaja, nastavio povećavati tržišni udio.

Prodaja Huaweija usporila je pak u drugoj polovini godine kada su na snagu stupila trgovinska ograničenja koja je Washington nametnuo tom kineskom proizvođaču, otežavši mu opskrbu ključnim komponentama. Oppo, Vivo i Xiaomi povećali su proizvodnju u nadi da će osvojiti taj udio.

Proizvođači telefona u prosincu su isporučili ukupno 25,2 milijuna pametnih telefona potrošačima u Kini, što predstavlja pad od 12,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, navodi CAICT.

Američki tehnološki div Apple prošle je jeseni u Kini predstavio svoje prve pametne telefone s 5G tehnologijom. Analitičari su i dalje optimistični u pogledu prijema tih uređaja jer potrošači odani iPhoneu sada kupuju nove mobitele, navodi Reuters.

Tagovi: pametni telefoni, Huawei, Oppo, Vivo, Samsung, Xiaomi, Apple
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE