GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje Dell Technologiesa: 80% kompanija ubrzalo digitalizaciju

Istraživanje Dell Technologiesa: 80% kompanija ubrzalo digitalizaciju
DTI INDEX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Dell Technologies nedavno je objavila rezultate međunarodnog istraživanja o trendovima digitalne transformacije u poslovnom svijetu.

Istraživanje je potvrdilo kako su brojne tvrtke uslijed globalne pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci na području digitalizacije postigle rezultate za koje bi inače trebale godine rada. Prema podatcima istraživanja može se zaključiti da tvrtke sve brže razvijaju vlastite programe digitalizacije tijekom epidemioloških okolnosti.

Podatci DT Indexa, globalne mjere koja pokazuje razinu digitalizacije tvrtki i organizacija, ukazuju da je 8 od 10 tvrtki ubrzalo svoje programe digitalne transformacije, dok njih 79% aktivno prilagođavaju svoj poslovni model u skladu s digitalnim trendovima.

Novi trendovi digitalizacije

Ovogodišnji rezultati DT indexa pokazuju da je rast kategorije Digital leaders, organizacije s najvišom razinom digitalizacije dosegao 6%. Digital Adopters, organizacije koje aktivno koriste digitalne tehnologije svoj udio su pak s 23% u 2018. povećali na 39%, što je sveukupni rast od 16%. S druge strane, kategorija Digital Laggards, organizacije s najnižom stopom digitalizacije zabilježile su pad od 6%, dok su tvrtke iz kategorije Digital Followers, organizacije s nižom stopom digitalizacije zabilježile pad od čak 17%, čime se pomiču prema kategorijama s većom razinom digitalizacije.

„Ovi rezultati savršeno dokazuju kako je digitalna budućnost sve bliže. Sve tvrtke koje aktivno vode svoju digitalnu transformaciju bit će spremne za nove poslovne uspjehe u suvremenom dobu podataka i informacija.“, izjavio je Michael Dell, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Dell Technologies.

Prepreke digitalnoj transformaciji

Bez obzira što je pandemija ubrzala proces digitalizacije, prava digitalna transformacija i dalje se suočava s brojnim preprekama. Prema istraživanju, 94% organizacija suočava se s već dobrom poznatim preprekama digitalizaciji, gdje DT Index za 2020. potvrđuje ključna 3 negativna faktora:
Opća zabrinutost po pitanju privatnosti podataka te kibernetičkoj sigurnosti (skok s 5. mjesta u 2016.)
Nedostatak sredstava i resursa (pad s 1. mjesta u 2016. na 2. mjesto u 2018. godini)
Nemogućnost interpretacije podataka i informacijska preopterećenost (skok za osam mjesta od 2016. godine).

Reakcija na svijet pun nesigurnosti

Prije početka pandemije u svijetu, ulaganja tvrtki većinom su bila usmjerena na temeljne tehnologije ključne za poslovanje umjesto njihove nove oblike. Podaci pokazuju da čak 89% ispitanika smatra da je u trenutnim okolnostima potrebna agilnija IT infrastruktura kao odgovor na nepredviđene situacije u poslovanju. Što se tiče ulaganja u najnovije tehnologije, DT Index pokazuje da će u sljedeće jedne do tri godine dominirati sljedeće kategorije:

Kibernetička sigurnost
Alati za menadžment podataka
5G infrastruktura
Softveri za zaštitu privatnosti
Tehnologija Multi-Clouda

Prepoznavši važnost inovacija, 82% ispitanika u svojim odgovorima predviđa veću implementaciju virtualne stvarnosti za identifikaciju i popravak problema. Nadalje, 85% ispitanika smatra da će umjetna inteligencija i podatkovni modeli biti odgovor na predviđanje kretanja poslovanja tvrtki, dok 78% ispitanika pak smatra da će tehnologije poput Blockchaina tržište učiniti pravednijim. Unatoč ovim rezultatima, istraživanje je pokazalo da je tek 16% tvrtki zainteresirano za ulaganje u virtualnu stvarnost, dok interes za ulaganje u umjetnu inteligenciju pokazuje samo 32%.

Metodologija istraživanja
Tijekom srpnja i kolovoza 2020. godine, tvrtka Dell Technologies u partnerstvu s neovisnom istraživačkom agencijom Vanson Bourne anketirala je 4 300 visoko pozicioniranih zaposlenika u 18 zemalja u tvrtkama srednjim do međunarodne veličine. Time se stvorio kvalitetan globalni prikaz razine digitalnog poslovanja s obzirom na IT strategije, prilagodbu i edukaciju zaposlenika te rezultata samog procesa digitalizacije u tvrtkama. Ovo istraživanje predstavlja treće po redu rezultate DT Indexa nakon 2016. i 2018., koje se provodi svake dvije godine.

Tagovi: Dell Technologies, digitalizacija, blockchain, DTI index, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Pandemija podigla podigla SAP-ove prihode od poslovanja u oblaku
RAST
Pandemija podigla podigla SAP-ove prihode od poslovanja u oblaku
BERLIN - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP preliminarno je izvijestio o većim prihodima od poslovanja u oblaku u četvrtom tromjesečju 2020. zahvaljujući pojačanoj elektronskoj trgovini u vrijeme pandemije koronavirusa.
Telemach Hrvatska godinu počeo s najavljenim investicijama i 50 novozaposlenih
INVESTICIJE
Telemach Hrvatska godinu počeo s najavljenim investicijama i 50 novozaposlenih
ZAGREB - Telemach Hrvatska godinu je počela s 50 novih zaposlenih i uvođenjem novog vizualnog identiteta, a počinje i s najavljenim investicijama u Hrvatskoj, izvijestili su u ponedjeljak iz Telemacha, što je novi naziv za Tele2 Hrvatska nakon lanjskog preuzimanja od United Grupe.
Kina će 2024. postati vodeće tržište za IoT
PREDVIĐANJA
Kina će 2024. postati vodeće tržište za IoT
PEKING - Kina će 2024. godine nadmašiti Sjedinjene Države i postati najveće svjetsko tržište za Internet stvari (IoT), pokazuje izvješće International Data Corporationa (IDC).
Huawei Mate 40 Pro dostupan u prednarudžbi uz vrijedne poklone
NOVITETI
Huawei Mate 40 Pro dostupan u prednarudžbi uz vrijedne poklone
ZAGREB – Huaweijev flagship pametni telefon Mate 40 Pro odsad je dostupan za prednarudžbu u Hrvatskoj. Kompanija je za njihov dosad najsnažniji pametni telefon pripremila i posebnu ponudu pa će tako svi koji uređaj naruče od 18. do 31. siječnja uz njega na poklon dobiti i premium bežične slušalice Huawei FreeBuds Pro u vrijednosti 1.499 kn, kao i tri mjeseca besplatne zamjene oštećenog zaslona.
Slovenska pametna kućica za ptice Bird Buddy prikupila na Kickstarteru čak 4,2 milijuna eura
SJAJAN USPJEH
Slovenska pametna kućica za ptice Bird Buddy prikupila na Kickstarteru čak 4,2 milijuna eura
LJUBLJANA - Pametna kućica za ptice Bird Buddy, iza kojeg stoji pretežno slovenski poslovni tim, uspješno je završila svoju rekordnu kampanju na globalnoj mrežnoj platformi za crowdfunding Kickstarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE