GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija dobiva najbrže AI superračunalo

Italija dobiva najbrže AI superračunalo
SUPERRAČUNALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz
RIM - Nvidia je objavila da će se njezina ubrzana računalna platforma koristiti za izgradnju, kako tvrdi, najbržeg AI superračunala na svijetu.

Novi superkompjuter nazvan Leonardo gradi francuska IT tvrtka Atos za talijanski međusveučilišni konzorcij Cineca. Očekuje se da će isporučiti 10 egzaflopsa performansi FP16 AI. Koristit će se u okviru Cinece za simuliranje planetarnih sila iza klimatskih promjena i molekularnih kretanja unutar molekule korona virusa.

Nvidia je navela da će nova računalna platforma ubrzati radna opterećenja visokih performansi, kombinirajući izuzetno veliku propusnost i malu potrošnju energije.

“Surađujemo s Cineacom i Atosom na ubrzavanju znanstvenih otkrića u širokom spektru domena aplikacija, pružajući platformu za uvod u eru egzakalnog računanja”, rekao je potpredsjednik za arhitekturu i inženjerstvo rješenja Nvidije Marc Hamilton, Nvidijin.

Leonardo će biti središnje mjesto kvarteta novih računala visokih performansi iza kojih stoji EuroHPC, javno-privatno partnerstvo stvoreno za razvoj superračunalnog ekosustava svjetske klase u Europi.

Preostala tri sustava planirana su za Češku, Luksemburg i Sloveniju. Sva četiri računala koristit će Nvidijine grafičke procesore zasnovane na Ampere arhitekturi i Nvidijin Mellanox HDR InfiniBand za malu latenciju, veliku propusnost i računalo u mreži. Atos će izgraditi dva sustava, dok će Hewlett Packard Enterprise izgraditi četvrti.

Izbor od osam mjesta za Superračunalo centara diljem EU je objavljen u lipnju 2019., od strane Europske High Performance Computing zajedničkom trgovačkom društvu. Ta nova superračunala bit će dostupna europskim istraživačima, industriji i tvrtkama kako bi razvili nove primjene u područjima poput umjetne inteligencije i personalizirane medicine, dizajna lijekova i materijala, bioinženjeringa, prognoziranja vremena i borbe protiv klimatskih promjena.

Novo superračunalo imat će vrhunske performanse od 200+ PFlop / s, 3+ PB RAM-a, 150 PB I / O, 150PB prostora za pohranu. Cijena njegovo izgradnje bit će 240 milijuna eura.

Tagovi: najbrže AI superračunalo, Hewlett Packard Enterprise, računalo Leonardo, Nvidia, Atos, Italija, Cineca
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE