GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan traži pomoć za proizvođača čipova oštećenog u požaru

Japan traži pomoć za proizvođača čipova oštećenog u požaru
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 15:26
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Dužnosnici japanske vlade pozvali su domaće i inozemne kompanije da pomognu proizvođaču čipova Renesas Electronics Corpu dijelovima i strojevima koji će omogućiti obnovu pogona oštećenog u požaru.

„Ne možemo prisiliti tvrtke da priskoče, ali možemo to od njih zatražiti", rekao je dužnosnik japanskog ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije.

Kontaktirano je više tvrtki, dodao je japanski dužnosnik, ali nije želio navesti njihova imena..

Iako dužnosnici obično ne interveniraju u ime privatnih tvrtki, glavni tajnik kabineta Katsunobu Kato ponudio je u ponedjeljak pomoć Renesasu, signalizirajući zabrinutost vlade zbog potencijalne ekonomske štete koju bi mogao prouzročiti novi poremećal u lancu nabave.

Glasnogovornica Renesasa rekla je da je proizvođač čipova pozdravio vladinu pomoć.

"To bi moglo pomoći da se stvari ubrzaju", rekla je.

Globalna proizvodnja čipova već kaska za snažnom potražnjom koju je potaknula pandemija koronavirusa, usmjerivši ljude na digitalne kanale rada, zabave i komunikacije. U takvoj situaciji proizvođači automobila teško dolaze do čipova.

Dodatni je problem prouzročila suša na Tajvanu, vodećem proizvođaču čipova, a u nevoljama se krajem prošlog tjedna našao i japanski Renesas, koji drži 30 posto tržišta čipova za automobile, a kapaciteti su mu smanjeni zbog požara u tvornici u blizini grada Nake.

Požar u tvornici 300-milimetarskih poluvodičkih pločica uništio je 11 strojeva i izazvao onečišćenje sterilne sobe. Iz Renesasa su poručili da će pokušati ponovno pokrenuti proizvodnju, upozorivši ipak da bi zamjena oštećene opreme mogla potrajati nekoliko mjeseci.

Kompanija je izrazila zadovoljstvo što im je vlada pritekla u pomoć, istaknuvši da bi to moglo ubrzati obnovu proizvodnje.

Tagovi: Renesas Electronics Corp, Renesas, čipovi
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE