GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?

Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
STREAMING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2022 / 18:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako neki smatraju da su filmovi ipak prije svega namijenjeni gledanju u kinima, činjenica je da ih je sve više dostupno na različitim streaming servisima.

Svijet u kojem živimo se mijenja, a tako i filmska industrija, koja više nije toliko ovisna o prodaji kino ulaznica kao što je bila u prošlosti.

Istina je, super popularni filmovi, kao što je to ove godine Top Gun: Maverick s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, i dalje mogu privući ogromne mase gledatelja u kina te zaraditi više od 1,5 milijardi dolara, no danas postoje i alternativni putevi kako doprijeti do publike.

Jedan od načina privlačenja gledatelja svakako je puštanje filmova na streaming servisima, koji su postali toliko popularni u svijetu da ih se danas gleda više od klasične kablovske televizije, pogotovo ako ste zaljubljenik u intrigantne serijale i filmske fabule.

Dovoljno je imati Smart TV kako biste u streaming servisima mogli uživati na ekranu svog televizora, a ako silno želite vidjeti kako će završiti radnja, uvijek možete aplikaciju pokrenuti i na svom mobitelu, tabletu, kao i na računalu.

Takvi servisi danas ne samo što otkupljuju prava za filmove, plaćajući stotine milijuna dolara za one najpopularnije, već ih i sami proizvode. Kako piše Cool.hr, Netflix na godišnjoj razini snimi više od 300 filmova iz vlastite produkcije, a iako ne postoje podaci o raspodjeli novca između onih zaduženih za snimanje i vlasnika servisa, jasno je da nitko neće ostati siromašan nakon što filmsko djelo jednom završi na Internetu.

No, s druge strane postoje i zaljubljenici u filmsku umjetnost koji ne priznaju gledanje filmova putem streaminga, jer smatraju da je ova grana umjetnosti prije svega namijenjena velikim ekranima kakve posjeduju samo kino dvorane.

Film kao kolektivna ili individualna zabava?

Za kritičare filmova na streaming servisima stvar je jasna, oni smatraju da je svaki filmski uradak namijenjen kolektivnom gledanju, jer samo tako se može doživjeti pravo iskustvo uživanja u fabuli.

Naravno, zvučne efekte također će najbolje dočarati akustika u kinu, a treba reći i da je najveći gušt kad su pred vama lica ogromne veličine, u zamračenoj kino dvorani.

Međutim, pandemija je mnogo toga promijenila, a ljudi još više toga rade online nego u prošlosti. Dodajmo tome izraženi individualizam i osamljivanje, koji su sve naglašeniji u razvijenim zemljama da postane jasno da je gledanje filmova ispred kompjutera ili pametnog televizora nešto što ide u korak s vremenom, bez obzira koje veličine je ekran koji imate na raspolaganju.

Može li film biti popularniji od serija?

Kad govorimo o streaming servisima, tamo ćete naći različite tipove zabavnih sadržaja, od serija i filmova do dokumentaraca i reality šoua različitih vrsta pa čak i stand up komedije.

Naravno, filmovi su u vrhu po svojoj gledanosti, no još veću pažnju izazivaju serije, zbog kojih su zapravo ovakvi servisi postali planetarno popularni. I to je nešto što filmski uradci ne uspijevaju preokrenuti u svojoj korist, čak i uz svoju solidnu prilagodbu novom okruženju, prenosi Indekshr.

Naime, serije će uvijek biti popularnije od filmova na streaming servisima, jer daju priliku gledatelju da potpuno uroni u fabulu i zatim se satima od nje ne odvaja. Radi se o beskonačnoj zabavi i tipu zanimacije kakvu traže moderni korisnici Interneta, dok će čak i najduži film izazivati zanimanje najviše tri sata, nakon čega će potpuno završiti.

Dakle, s obzirom na želje i potrebe današnjih gledatelja, filmovi definitivno imaju budućnost na streaming servisima, a njihova zarada još će biti veća putem ove usluge u godinama koje dolaze.

No, kao što serije nemaju šanse protiv filma na platnu u kinu, tako je situacija obratna kad je u pitanju streaming na Internetu. Zato oni koji žele postići popularnost za pamćenje poput Toma Cruisea i njegovog Mavericka, morat će svoje filmove plasirati u kino dvorane.

Tagovi: streaming servisi, filmovi, Netflix, Tom Cruise, online posao
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE