GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

John McAfee pronađen mrtav u španjolskom zatvoru

John McAfee pronađen mrtav u španjolskom zatvoru
SAMOUBOJSTVO?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 06:15
Autor: SEEbiz / Bug.hr
MADRID - Američki poduzetnik John McAfee, osnivač antivirusne kompanije McAfee i zagovornik kriptovaluta, ali i osoba koja je imala problema sa zakonima SAD-a – pronađen je u srijedu uvečer mrtav u ćeliji u zatvoru u Barceloni.

Podsjetimo na kratku povijest koja je dovela do ovog tragičnog ishoda. Osnivač nekada vrlo poznate antivirusne kompanije, koja i dalje bez njega funkcionira pod njegovim prezimenom, posljednjih se godina bavio investiranjem u kriptovalute, promoviranjem inicijalnih javnih ponuda digitalnih coina (ICO), a pokušao se kandidirati i za predsjednika SAD-a.

75-godišnji McAfee je navodno posljednjih godina na raznim kriptoprojektima zaradio preko 23 milijuna dolara, većinom baveći se promotivnim aktivnostima. Međutim, u razdoblju od 2014. do 2018. godine propustio je predati poreznu prijavu vlastima SAD-a i na svoju zaradu platiti porez. Protiv njega je tako u lipnju prošle godine bila podignuta optužnica. Od nje je McAfee pobjegao u Španjolsku, gdje je i uhićen u listopadu prošle godine.

Ukupna maksimalna kazna za djela koja su mu se stavljala na teret bila je i do 30 godina zatvora uz plaćanje kazne od 350.000 dolara. Ove srijede, 23. lipnja, sud u Barceloni odobrio je njegovo izručenje SAD-u, upravo zbog optužbi za kaznena djela financijskog kriminala (manipulacije tržištima kriptovaluta) i izbjegavanja plaćanja poreza. Nedugo nakon te sudske odluke kontroverzni je Amerikanac pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, a sve upućuje na to da si je oduzeo život – poručilo je španjolsko Ministarstvo pravosuđa.

Zanimljivo, već u prvim minutama nakon vijesti o samoubojstvu, netko je na Twitteru iskopao staru McAfeejevu objavu u kojoj kaže da mu je u zatvoru dobro. Napisao je tada da neće biti kriv ako mu se dogodi nešto tipa "samoubojstva". I u smrti je, dakle, ostao kontroverzan, a tko zna, možda i začetnik neke nove teorije zavjere.

Tagovi: John McAfee, kriptovalute, Barcelona
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE