GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja: Velike kontroverze oko jednog vida primjene umjetne inteligencije

Južna Koreja: Velike kontroverze oko jednog vida primjene umjetne inteligencije
DVOJBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 08:33
Autor: Matej Balen
SEUL – U veljači je korejski dokumentarni show „Susret s tobom“ dokumentirao ponovni susret majke sa svojom preminulom 7-godišnjom kćeri, preko virtualne stvarnosti, oko čega se kontroverze do danas ne smiruju.

Korejski dokumentarni show „Meeting you“ na javnoj je televiziji prikazan još 6. veljače, u kojemu se majka Jang Ji-sung ponovno susrela sa svojom sedmogodišnjom kćeri Nayeon koja je preminula još 2016. godine. U emocionalnom susretu, ponovno su razgovarale, brale cvijeće te proslavile njen rođendan, a kćer je majci i pročitala pismo s rođendanskim željama.

I dva mjeseca poslije prikazivanja, korejska javnost je podijeljena oko korištenja tehnologije virtualne stvarnosti koja ponovno pomiče granice. Dok neki pozdravljaju način korištenja tehnologije da se pomogne roditeljima da emocionalno prebrode gubitak djeteta, mnogi u ovome samo vide način da se zarađuje na teškom emocionalnom stanju roditelja u boli.

I dok je ovo bio prvi takav dokumentirani slučaj, producent showa Kim Jong-woo pozdravlja otvaranje javnog dijaloga na ovu temu nakon prikazanog showa koji je pripreman gotovo godinu dana, zbog čega se producent morao detaljno upoznati s cijelom obitelji preminule djevojčice, ali i provjeriti motive i emocionalnu spremnost majke da svoju najveću bol prikaže gledateljima.

„Ovo je prvi slučaj korištenja tehnologije virtualne stvarnosti u ovu svrhu, ali sigurno ne posljednji. Vjerujem kako virtualna stvarnost može biti jedan od načina da se prisjetimo nekoga“, izjavio je producent u intervjuu za Korea Times.

„Htjeli smo gledateljima pokazati stvarno iskustvo, i bili smo zabrinuti hoće li zaista izgledati uvjerljivo. Ali bilo je, te smo uspjeli dali priliku majci da se oprosti od svoje kćeri, bez da se osjeća emocionalno manipulirana.“

I dok Kim najavljuje nastavak snimanja showa, u Koreji je sve vidljivije postojanje tržišta za ovakav vid proizvoda usmjerenih na pojedince koji žele ponovno doživjeti susrete sa svojim preminulim članovima obitelji.

Iako kompanije još nisu javno objavile dodatni razvoj ovakvih vrsta usluga/proizvoda zbog trenutnog fokusa na pandemiju, Koreja je jedan od svjetskih tehnoloških predvodnika koja će teško moći zanemariti postojanje potražnje i za ovakvom vrstom usluga.

Tagovi: Južna Koreja, umjetna inteligencija, Kim Jong-woo, virtualna stvarnost,
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE