GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je profesor s Harvarda povećao bogatstvo za nevjerojatnih 17.000%?

Kako je profesor s Harvarda povećao bogatstvo za nevjerojatnih 17.000%?
PUN POGODAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 22:16
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Dionice Moderne debitirale su na Wall Streetu krajem 2018. godine, kao najveći biotehnološki IPO u povijesti.

Timothy Springer, profesor medicinskog fakulteta s Harvarda, vidio je da je njegov udio u kompaniji dotakao nevjerojatnih 320 milijuna USD do kraja trgovinskog dana. Nakon toga, stvarno se obogatio.

Manje od dvije godine kasnije, ovaj 72-godišnjak je u svojim dionicama Moderne - za koje je u ranim fazama tvrtke platio oko 5 milijuna dolara - došao do rasta vrijednosti dionica od nevjerojatnih 17.000 posto i ušao u klub milijardera, pokazuju najnoviji podaci Bloombergova Indeksa milijardera.

Biotehnološka kompanija iz Cambridgea u Massachusettsu ove godine bilježi uzlet vrijednosti dionica od čak 162%. Velike nade investitori polažu u cjepivo protiv koronavirusa mRNA-1273, jedno od prvih koje je započelo s pokusima na ljudima.

Vlada je nedavno pristala dati Moderni 483 milijuna dolara za razvoj cjepiva.

"Nepovratna potpora ... bit će veliki ubrzivač u razvoju mRNA-1273", rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel u pozivu investitorima prošlog petka.

Springer je svoju prvu veliku zaradu ostvario 1999. godine, izvijestio je Bloomberg, kada je zaradio 100 milijuna dolara prodajući svoj prvi poduhvat Millennium Pharmaceuticals. Uzeo je 5 milijuna dolara od toga i uložio ga u Modernu. Ostalo je povijest.

Hoće li ga sav taj novac promijeniti? Ne ako su njegovi komentari iz 2018. bilo kakav pokazatelj.

„Vodim akademski stil života. Moji prijatelji su akademici, tako da nisam poblesavio", rekao je Springer tada Bloombergu. "Osjećam da sam neko vrijeme posjedovao više nego dovoljno bogatstva za sebe. Ne osjećam da mi treba više. "

Tagovi: Timothy Springer, Moderna, Stéphane Bancel, koronavirus, cjepivo protiv koronavirusa, Wall Street
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE