GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako pokrenuti uspješan portal?

Kako pokrenuti uspješan portal?
SAVJETUJEMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 20:27
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Prema podacima IANA (Internet Assigned Numbers Authority), broj registriranih domena u Hrvatskoj u prosincu 2023. godine bio je 1.071.491, u Srbiji je u istom periodu bilo 141.379, a u Bosni 84.703 registriranih domena.

Ovo je, složit ćete se, impresivan broj, ali veliki broj njih nije godinama aktivan, a od onih koji to jesu, malo je zaista kvalitetnih koji u potpunosti ispunjavaju sve tehničke i zahtjeve iz perspektive korisničkog iskustva. Ukoliko razmišljate o pokretanju vlastitog portala, treba imati u vidu da on nije samo online prostor za dijeljenje sadržaja već i prozor kroz koji svijet može da vidi vaše ideje, proizvode ili usluge i reaguje na njih.

Pokretanje portala zahtijeva više od samo tehničke izvedbe, to je proces koji obuhvata jasno definisanje vaše vizije, razumijevanje ciljne publike, kreiranje angažiranog i vrijednog sadržaja, te implementaciju efikasnih strategija za privlačenje i zadržavanje korisnika. Naš vodič je napisan s ciljem da vam pruži temeljno razumijevanje svih ključnih elemenata koji su potrebni za pokretanje uspješnog web portala.

Odaberite odgovarajuću nišu i dobro istražite ciljnu grupu

Svaka niša ima svoje specifičnosti, bilo da je u pitanju ženski portal koji pokriva teme kao što su moda, ljepota, zdravlje i roditeljstvo, portal o biznisu i financijama koji se fokusira na ekonomiju, poduzetništvo i investicije ili kulinarski portal koji nudi recepte, savjete za kuvanje i gastronomske novosti.

Važno je da jasno razumijete koja je vaša ciljna grupa i što ona želi da vidi na vašem portalu, kako biste mogli pružiti kvalitetan i koristan sadržaj koji će zadovoljiti njihove potrebe i interese.

Za kulinarski portal, na primjer, možete da napravite leskovačku mućkalicu kod kuće dokumentirajući svaki korak pripreme atraktivnim fotografijama, i pružajući jasan i razumljiv recept čitaocima. Ohrabrite ih da eksperimentišu u kuhinji, podijelite omiljene anegdote iz kuhinje ili zabavne činjenice o mućkalici. Neka se vaši recepti istaknu po nečemu od bezbroj drugih koji već mogu da se nađu na internetu. Na ovaj način će vaš sajt biti zapažen od strane korisnika i veće su šanse da će ponovo da se vrate na njega.

Nasuprot tome, portal o biznisu i finansijama treba da sadrži ozbiljne, temeljno obrađene i stručne teme iz svijeta ekonomije i poduzetništva koje će privući profesionalce i entuzijaste željne novih znanja iz pouzdanih izvora. Angažirajte eksperte iz oblasti o kojima želite da pišete da daju intervju ili napišu gostujući blog kako biste stekli povjerenje publike. Ženski portali, s druge strane, trebaju biti prilagođeni interesima i potrebama ženske publike, nudeći sadržaj koji je relevantan, inspirativan i informativan. Pratite trendove i budite uvijek u toku sa značajnim temama javnog diskursa koje bi mogle zainteresirati vašu žensku čitalačku publiku.

Pažljivo isplanirajte sadržaj i dizajn portala

Pravilno planiranje sadržaja podrazumijeva identifikaciju tema koje će biti pokrivene na portalu, definisanje tona i stila komunikacije, kao i uspostavljanje redovnog rasporeda objavljivanja.

Važno je istražiti potrebe ciljne publike i prilagoditi sadržaj njihovim interesovanjima i potrebama. Kvalitetan sadržaj treba da bude informativan, koristan, relevantan i privlačan, kako bi privukao pažnju čitalaca i podstakao ih na angažovanje. Što se tiče dizajna, on treba da odražava brend identitet portala, bude estetski privlačan i funkcionalan. Važno je da se koristi intuitivan i jednostavan dizajn koji olakšava navigaciju i pristup informacijama čitaocima.

Elementi dizajna treba da budu pažljivo odabrani kako bi se postigla dobra čitljivost, jasnoća i estetski doživljaj portala. Uz to, treba voditi računa o mobilnoj optimizaciji, jer je sve veći broj korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja. Sve ove komponente planiranja sadržaja i dizajna igraju ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju publike na portalu.

Tehnički aspekti pokretanja i održavanja portala

Tehnički aspekti pokretanja portala obuhvataju širok spektar elemenata neophodnih za njegovu uspješnu implementaciju i funkcionalnost. Prvi korak je odabir odgovarajućeg hosting provajdera i domena koji odražava identitet i svrhu portala. Hosting treba da obezbijedi stabilnost, brzinu učitavanja i pouzdanu tehničku podršku.

Sljedeća odluka koju treba da donesete je izbor odgovarajuće platforme za upravljanje sadržajem (CMS), kao što su WordPress, Joomla ili Drupal, u zavisnosti od potreba i preferencija. Ove platforme omogućavaju jednostavno kreiranje, uređivanje i objavljivanje sadržaja, kao i prilagođavanje dizajna i funkcionalnosti portala.

U sklopu tehničkih aspekata, važno je da se obrati pažnja i na SEO (optimizacija za pretraživače), što je ključno za bolju vidljivost portala na internetu. To uključuje optimizaciju ključnih riječi, strukture URL-ova, meta opisa i naslova, kao i tehničke optimizacije. Prije svega to su brzina učitavanja stranica, mobilna optimizacija i kreiranje mape sajta. Dobro provedena SEO strategija pomaže da se portal rangira bolje na pretraživačima kao što su Google, Bing i Yahoo, što dovodi do veće posjete i angažmana korisnika.

Ne smijete zaboraviti ni na implementaciju sigurnosnih mjera kako bi se zaštitili podaci korisnika vašeg sajta i sačuvao integritet portala od potencijalnih prijetnji kao što su hakerski napadi i malveri. Redovno ažuriranje softvera i korišćenje sigurnosnih pluginova ili dodataka su važni koraci u osiguranju sigurnosti portala.

Pokretanje uspješnog portala zahtijeva posvećenost, stručnost i kontinuiran rad na poboljšanju kvaliteta sadržaja i korisničkog iskustva. Pružanjem relevantnog i privlačnog sadržaja, kao i kroz brigu o tehničkim aspektima, možete da stvorite portal koji će da privuče pažnju i zadovolji potrebe vaše ciljne publike.

Tagovi: portal, informacije, dizajn, web dizajn, seo optimizacija, google, bing
PROČITAJ I OVO
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE