GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak

Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 19:57
Autor: SEEbiz
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.

U intervjuu za BBC objasnio je zašto smatra da bi vlasti trebale dati novac svakom građaninu. Kao razlog za to istaknuo je kako očekuje da će umjetna inteligencija ugasiti mnoge poslove.

Konzultirali su me u Downing Streetu (uredu britanskog premijera) i savjetovao sam im da je univerzalni temeljni dohodak dobra ideja, rekao je Hinton.

Mišljenja je da će umjetna inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, ali da će to bogatstvo pripasti onima koji su već bogati, a ne onima koji će ostati bez posla. Napomenuo je da je to loše za društvo.

Hinton je pionir u razvoju neuronskih mreža koje su teorijska osnova za razvoj umjetne inteligencije. U Googleu je radio do prošle godine, ali je napustio tehnološkog diva kako bi slobodnije govorio o opasnostima neregulirane umjetne inteligencije.

Koncept univerzalnog temeljnog dohotka podrazumijeva da država svakom građaninu isplaćuje novčanu naknadu. Protivnici ovakvog koncepta smatraju da bi on bio iznimno skup i da bi se proračunska sredstva namijenjena drugim javnim potrebama (poput izgradnje cesta) morala preusmjeravati, a da ne moraju nužno pridonijeti smanjenju siromaštva.

Hinton je izjavio da umjetna inteligencija predstavlja prijetnju opstanku same ljudske vrste. Istaknuo je kako je razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe pokazao da je države nisu spremne obuzdati. Također je upozorio da se sigurnost zanemaruje u korist brzine razvoja umjetne inteligencije.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da ćemo se za pet do 20 godina suočiti s problemom umjetne inteligencije koja pokušava preuzeti vlast. Kao rezultat toga, on je samo ukazao na prijetnju izumiranja ljudske vrste. To znači da bi umjetna inteligencija mogla biti potpuno autonomna u odnosu na ljude, što znači da bi mogla, kako je rekao, samostalno odlučivati koga će ubiti.

Za njega je prioritet reguliranje razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe. Ali vjeruje da će se to dogoditi tek nakon što se dogode "vrlo gadne" stvari. Naglasio je da Zapad prednjači u razvoju umjetne inteligencije u usporedbi s Rusijom i Kinom. Kao najbolje rješenje naveo je zabranu korištenja umjetne inteligencije u vojne svrhe, prenosi BBC.

Tagovi: hinton, univerzalni dohodak, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu
STREAMING
Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu
NEW YORK - Amazon.com ubacio je kukuruz u klipove Netflixovih reklamnih planova.
Adobe povećao izglede za ovu godinu, dionice skočile 15%
BOLJE PROGNOZE
Adobe povećao izglede za ovu godinu, dionice skočile 15%
NEW YORK - Američka softverska tvrtka Adobe povećala je očekivanja za poslovne rezultate za 2024. nakon što je sve veći broj korisnika počeo koristiti tvrtkine alate temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI).
Meta željela pokrenuti svoj AI u Europi, ali je naišla na prepreke
AI
Meta željela pokrenuti svoj AI u Europi, ali je naišla na prepreke
SAN FRANCISCO - Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše danas njemačka agencija dpa.
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE