GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža

Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Kazne do 100 tisuća funti dnevno protiv britanskih tvrtki koje krše odluku o postupnom napuštanju opreme kineske tvrtke Huawei iz nacionalnih telekomunikacijskih mreža, predviđene su prijedlogom zakona koji u utorak u parlamentu predstavlja vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Svrha nove zakonodavne inicijative je spriječiti moguće pokušaje britanskih telekomunikacijskih tvrtki u zaobilaženju pravila u uporabi već kupljene Huaweijeve opreme za 5G mreže, piše Financial Times.

Britanske su vlasti ranije najavile da od 31. prosinca ove godine telekom operateri u zemlji neće moći kupiti 5G opremu od Huaweija, a do 2027. svi proizvodi te kineske korporacije u britanskim mrežama pete generacije moraju biti zamijenjeni proizvodima drugih tvrtki.

Cilj novih pravila predloženih pod pritiskom vladajuće Konzervativne stranke, je zatvoriti posljednju mogućnost u korištenju opreme koja je već bila na skladištu tijekom prijelaznog razdoblja, rekao je novinarima izvor upoznat s inicijativom.

Britanski ministar za digitalnu kulturu, medije i sport Oliver Dowden, rekao je da će "prijelomni zakon pomoći uspostaviti jedan od najčvršćih sigurnosnih režima na svijetu za telekomunikacijske tvrtke i ojačati zaštitu britanskih mreža.

"Ulažemo milijarde u postavljanje 5G i gigabitnih širokopojasnih usluga širom zemlje, ali planovi se mogu uspješno provesti samo uz puno povjerenje u sigurnost i otpornost naših mreža", dodao je Dowden.

Odluku o povlačenju Huaweijeve opreme London je donio nakon što je Washington uveo sankcije protiv kineske tvrtke, a britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost pripremio je izvješće o rizicima suradnje s njom.

Američki predsjednik Donald Trump više je puta upozorio britansko vodstvo da suradnja s Huaweijem navodno prijeti nacionalnoj sigurnosti. Američka strana također istaknula je da bi upotreba opreme kineske korporacije u britanskoj komunikacijskoj infrastrukturi mogla zakomplicirati razmjenu obavještajnih informacija.

Tagovi: Huawei, Velika Britanija, Oliver Dowden, Edward Brewster, Liu Xiaoming, 5G mreža, 5G tehnologija, Boris Johnson, Oliver Dowden
PROČITAJ I OVO
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE