GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža

Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Kazne do 100 tisuća funti dnevno protiv britanskih tvrtki koje krše odluku o postupnom napuštanju opreme kineske tvrtke Huawei iz nacionalnih telekomunikacijskih mreža, predviđene su prijedlogom zakona koji u utorak u parlamentu predstavlja vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Svrha nove zakonodavne inicijative je spriječiti moguće pokušaje britanskih telekomunikacijskih tvrtki u zaobilaženju pravila u uporabi već kupljene Huaweijeve opreme za 5G mreže, piše Financial Times.

Britanske su vlasti ranije najavile da od 31. prosinca ove godine telekom operateri u zemlji neće moći kupiti 5G opremu od Huaweija, a do 2027. svi proizvodi te kineske korporacije u britanskim mrežama pete generacije moraju biti zamijenjeni proizvodima drugih tvrtki.

Cilj novih pravila predloženih pod pritiskom vladajuće Konzervativne stranke, je zatvoriti posljednju mogućnost u korištenju opreme koja je već bila na skladištu tijekom prijelaznog razdoblja, rekao je novinarima izvor upoznat s inicijativom.

Britanski ministar za digitalnu kulturu, medije i sport Oliver Dowden, rekao je da će "prijelomni zakon pomoći uspostaviti jedan od najčvršćih sigurnosnih režima na svijetu za telekomunikacijske tvrtke i ojačati zaštitu britanskih mreža.

"Ulažemo milijarde u postavljanje 5G i gigabitnih širokopojasnih usluga širom zemlje, ali planovi se mogu uspješno provesti samo uz puno povjerenje u sigurnost i otpornost naših mreža", dodao je Dowden.

Odluku o povlačenju Huaweijeve opreme London je donio nakon što je Washington uveo sankcije protiv kineske tvrtke, a britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost pripremio je izvješće o rizicima suradnje s njom.

Američki predsjednik Donald Trump više je puta upozorio britansko vodstvo da suradnja s Huaweijem navodno prijeti nacionalnoj sigurnosti. Američka strana također istaknula je da bi upotreba opreme kineske korporacije u britanskoj komunikacijskoj infrastrukturi mogla zakomplicirati razmjenu obavještajnih informacija.

Tagovi: Huawei, Velika Britanija, Oliver Dowden, Edward Brewster, Liu Xiaoming, 5G mreža, 5G tehnologija, Boris Johnson, Oliver Dowden
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE