GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kibernetički napadi nagrizaju profite američkih i europskih kompanija

Kibernetički napadi nagrizaju profite američkih i europskih kompanija
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2017 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
TORONTO/FRANKFURT - Kibernetički napadi, koji su nagrizli poslovanje ukrajinskih poduzetnika te se potom proširili diljem svijeta i rezultirali zatvaranjem morskih luka, tvornica i korporativnih sjedišta, uzeli su danak poslovnim rezultatima najvećih američkih i europskih kompanija u drugom tromjesečju.

Sezona objava financijskih rezultata kompanija za drugo ovogodišnje tromjesečje prva je dosad koja je pokazala da glavni igrači u nizu industrija iskazuju znatne financijske štete u poslovnim rezultatima uslijed kibernetičkih napada.

Zadnja u nizu, njemačka kompanija za proizvodnju kozmetike Beiersdorf okrivila je kibernetički napad za smanjenje svojih poslovnih rezultata u prvom polugodištu, jer joj je prekid računalnih veza i komunikacija uzrokovao kašnjenja u isporukama proizvoda od 5 do 10 dana.

Još šest međunarodnih kompanija, od kojih četiri sa sjedištem u Europi a dvije u Rusiji, objavilo je da je pretrpjelo prekide komunikacija. O poslovnim rezultatima izvijestit će kasnije u kolovozu.

Napad koji se zbio 27. lipnja, uzrokovan virusom NotPetya, prvo je izbio u Ukrajini, pogodivši poslovanje brojnih državnih agencija i poduzetnika. Potom se brzo proširio putem korporativnih mreža multinacionalnih kompanija s operacijama ili isporukama u istočnoj Europi.

Cyence, tvrtka koja pomaže osiguravateljima izmjeriti rizik od kibernetičkih napada, procjenjuje ekonomske troškove od NotPetya u visini od 850 milijuna dolara.

Beiersdorf, proizvođač brenda Nivea, objavio je kako je na prodajnim prihodima u drugom tromjesečju izgubio 35 milijuna eura uslijed kašnjenja isporuka, a u to su uključeni i troškovi angažmana vanjskih stručnjaka, te promocije i korištenja drugih proizvodnih odredišta kako bi se nadoknadile isporuke.

Mondelez, prije poznat pod nazivom Kraft, te logistička kompanija FedEx među pet su multinacionalki koje su već ranije izvijestile da su imale financijske troškove zbog virusa koji ih je pogodio 27. lipnja. Mondelez je izvijestio o 5 posto nižoj prodaji u drugom tromjesečju, zbog kašnjenja pri isporukama i fakturiranju uzrokovanih napadom u lipnju.

Investitori bi se tijekom sezone objave poslovnih rezultata trebali naviknuti na informacije o tome koliki su 'danak' u poslovanju kompanija uzeli kibernetički napadi, smatra Ian Winer, iz investicijskog društva Wedbush Securities.

"Trend se ubrzava. Kako hakeri postaju sofisticiraniji, sve više su na meti velike kompanije", izjavio je Winer.

Danska brodarska kompanija AP Moller-Maersk, koja preveze svaki sedmi globalno isporučen kontejner, objavila je 20. srpnja da su joj međunarodne operacije ozbiljno pogođene kibernetičkm napadima, no nije pretrpjela gubitak poslovnih podataka, dodavši da će o svemu izvijestiti 16. kolovoza, kad će objaviti poslovne rezultate.

"Očekujemo ograničeni utjecaj kibernetičkih napada, koji se procjenjuje u rasponu od 50 do 450 milijuna dolara", kaže analitičar David Kersten. U prosjeku analitičari očekuju da će Maersk izvijestiti o šteti zbog tih napada u rasponu od 100 do 200 milijuna dolara.

Njemačka logistička kompanija Deutsche Post DHL grupa i maloprodajni lanac Metro kazali su da su im operacije u Ukrajini bile pogođene napadom, no nisu dale druge informacije. Njihovi rezultati očekuju su tijekom kolovoza.

Jake Dollarhide, čelnik investicijskog društva iz Oklahome Longbow Asset Management, koji upravlja imovinom vrijednom 85 milijuna dolara, očekuje da će kibernetički napadi postati uobičajeni u poslovnim izvješćima, poput informacije da su oluje ili cijene nafte imale negativni utjecaj na poslovne rezultate.

"Kao ulagači na burzi moramo prihvatiti tu posve novu realnost u digitalnom dobu", ističe Dollarhide.

Po riječima izvršnog direktora investicijske tvrtke Strategic Cyber Venturesa Toma Kellermanna, većina poduzetnika nije primjereno zaštićena od kibernetičkih napada.

Veliki globalni kibernetički napadi imaju potencijal izazvati ekonomske štete poput katastrofalnih prirodnih nesreća, primjerice kao tornado Sandy u SAD-u 2012., izvijestili su Cyence i Lloyd's of London u zajedničkom izvješću u srpnju.

Prosječna ekonomska šteta takvih događaja može se kretati u rasponu od 4,6 do 121 milijardu dolara, stoji u njihovu izvješću.

Tagovi: kibernetički napadi, cyber napadi, Nivea, Beiersdorf, Cyence, NotPetya, AP Moller-Maersk, Mondelez
PROČITAJ I OVO
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
HITOVI
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
MADRID - Netflix u petak objavljuje posljednjih pet epizoda španjolske serije 'La Case de Papel' ('Money Heist'), velikog međunarodnog hita koji nije otvorio, nego raznio vrata drugim produkcijama na neengleskom jeziku na streaming servisima.
Square mijenja ime u Block
REBRANDING
Square mijenja ime u Block
NEW YORK - Platni div Square promijenit će svoje korporativno ime u Block, službeno od 10. prosinca.
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu
POTEZI
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu

SAN FRANCISCO - Meta, Facebookova matična kuća, priopćila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o cjepivu kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformiranje u vezi s pandemijom ne popušta.

Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
INVESTICIJE
Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
ZAGREB - Hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood sklopio je ugovor o ulaganju 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i pomoć blokiranima, izvijestili su u srijedu iz tog fonda.
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ŠIRENJE
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ZAGREB - Domaća IT tvrtka Infinum potpisala je ugovor o preuzimanju makedonske tvrtke 3P Development koja se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija te u iduće tri godine planira ulagati i povećati broj zaposlenih u toj tvrtki sa sadašnjih 30 na oko 100, izvijestili su u srijedu iz Infinuma, ne navodeći iznos te transakcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE