GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina ove godine izgradila 700.000 5G baznih stanica, više nego ostatak svijeta zajedno

Kina ove godine izgradila 700.000 5G baznih stanica, više nego ostatak svijeta zajedno
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / indikator.ba
PEKING - Kina je objavila da je ove godine izgradila blizu 700.000 baznih stanica 5G, što premašuje prvobitni cilj od pola milijuna, dok zemlja nastavlja s ambicijama da predvodi u sljedećoj generaciji ultra brze bežične tehnologije.

Brojka je više nego dvostruko veća od broja baznih stanica 5G izvan Kine, rekao je potpredsjednik Ministarstva industrije i informacijske tehnologije Liu Liehong, ne navodeći uporedne podatke iz drugih zemalja.

MIIT je prošlog mjeseca otkrio da je preko 690.000 baznih stanica 5G radilo širom zemlje od sredine listopada, sa 160 milijuna uređaja povezanih na 5G mreže. Liu je tu brojku ažurirao u srijedu, gdje je govorio na Kineskom razvojnom forumu, rekavši da više od 180 miliona uređaja trenutno radi na 5G mreži u zemlji.

- Dobra infrastruktura potaknula je čitav niz novih aplikacija zasnovanih na 5G", rekao je Liu u izjavi koju je prenio kineski medij Sina News.

- Na primjer, sektor pametnog obrazovanja bio je svjedok pojave novih obrazovnih modela kao što su ultra visoke rezolucije, daljinsko interaktivno učenje koje pokreće 5G, obimno podučavanje s tehnologijom proširene i virtualne stvarnosti i hologramske učionice tokom pandemije Covid-19.

Analitičari su rekli da je, iako je uvođenje 5G bazne stanice impresivno, to ipak bio samo mali dio u usporedbi s ogromnom bazom Kine od 1,2 milijarde 4G korisnika, što je stvorilo situaciju u kojoj potrošači nerado prelaze na skuplje 5G planove jer ne postoje ubojite aplikacije i potrošačke usluge koje obavezno morate imati.

Kineska gradnja 5G dolazi u trenutku kada se zemlja bori protiv SAD-a za globalnu dominaciju u vrhunskim tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, 5G i internet stvari (IOT), a sve se smatraju ključnim komponentama za postizanje konkurentnosti u novoj ekonomiji.

Kineski predsjednik Xi Jinping izdvojio je 5G mreže i podatkovne centre kao glavne prioritete u planovima zemlje za ulaganje u "novu infrastrukturu". Mreža sljedeće generacije smatra se temeljnim elementom nove kineske digitalne infrastrukture, čiji je cilj vođenje veće povezanosti za potrošače i preduzeća.

Da bi postigla potpunu pokrivenost, Kini će trebati ukupno 10 milijuna 5G baznih stanica, za što će joj trebati oko 2 bilijuna juana (280 milijardi američkih dolara) ulaganja, prema Zhang Yunyongučlanu CPPCC i predsjedniku istraživačkog instituta China Unicom.

Južna Koreja, prva država na svijetu koja pruža usluge 5G, ima 115.000 baznih stanica u funkciji, pokazuju vladini podaci iz travnja. Korejska vlada objavila je prošle sedmice da je broj korisnika 5G usluga dostigao 8,65 milijuna od kolovoza.

Svjetsko tržište mrežne infrastrukture 5G skoro će se udvostručiti 2020. godine i dostići 8,1 milijardu američkih dolara, prema najnovijoj prognozi Gartnera.

Tagovi: 5G tehnologija, 5G mreža, Liu Liehong, NR Kina, China Unicom, China Telecom, China Mobile, Huawei,
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE