GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina se dodatno otvara stranim telekomima koji pružaju usluge VPN-a

Kina se dodatno otvara stranim telekomima koji pružaju usluge VPN-a
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 20:23
Autor: Branimir Vidmarović
ANALIZA - Kineska je vlada odobrila plan koji stranim telekom kompanijama omogućuje posjedovanje čak 50% udjela u zajedničkim ulaganjima koja pružaju usluge virtualne privatne mreže (VPN) za strane kompanije u Pekingu. Tim potezom vlada ispunjava obećanje daljnjeg otvaranja sektora IT i telekom usluga.

Odobravanje pristupa dio je radnog plana koji je vlada Kine odobrila krajem prošlog mjeseca. Radi se o proširenju opsega testiranja otvaranja uslužnog sektora te izgradnje sveobuhvatnih demonstracijskih zona za daljnje restrukturiranje nacionalnog uslužnog sektora.

VPN-ovi omogućuju korisnicima daljinski pristup privatnim mrežama. Veliki kineski vatrozid kontrolira stranice i sadržaje kojima građani smiju pristupiti na webu, ali VPN-ovi se u Kini široko koriste za posjećivanje web lokacija s ograničenim pristupom kao što su Google, Facebook i YouTube. Globalne kompanije koje posluju u Kini također koriste VPN-ove kako bi zaposlenicima omogućile prijavu na njihove interne mreže.

Od siječnja 2017. pružatelji telekom i internet usluga koji nude VPN usluge trebali su dobiti licencu od Ministarstva industrije i informacijske tehnologije. Vlast je od tada pokrenula mjere protiv nelicenciranih VPN-ova.

Trenutno Kina ima oko 20 licenciranih VPN operatora, poput Beijing Sinnet Technology i operatora kablovske televizije Beijing Gehua CATV Network Co. Ltd.

U siječnju 2019. britanski telekom BT Group PLC postao je prva međunarodna tvrtka koja je stekla licencu pružatelja internetskih usluga diljem zemlje i licencu za pružanje VPN usluga u Kini. Navedene licence omogućuju kineskom zajedničkom ulaganju BT China Communications Ltd. da izravno ugovara usluge s korisnicima i naplaćuje ih u lokalnoj valuti. BT Group posjeduje 50% udjela u zajedničkom ulaganju putem svoje podružnice u Hong Kongu.

Osim otvaranja VPN sektora za strane igrače, radni plan vlade također uključuje: omogućavanje multinacionalnim kompanijama u Pekingu otvaranje kompanija za financijske usluge u potpunom stranom vlasništvu, relevantne akvizicije trećih kompanija koje pružaju platne usluge, ukidanje ograničenja stranog vlasništva u kompanijama koje pružaju informacijske usluge i poticanje stranih tvrtki da sudjeluju u pružanju softvera kao usluge.

Ovim planom vlada Kine želi poboljšati politike i procedure za daljnje otvaranje uslužnog sektora do 2025. s naglaskom na olakšavanje trgovine i ulaganja.

Tagovi: virutalna privatna mreža, Beijing Sinnet Technology, Beijing Gehua CATV Network Co. Ltd, Google, Facebook, YouTube, BT Group, kineski internet, kineska vlada, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
Huawei pokrenuo natjecanje za inovacije
INOVACIJE
Huawei pokrenuo natjecanje za inovacije
ZAGREB – Huawei, vodeća svjetska tehnološka tvrtka, danas pokreće svoje godišnje natjecanje za inovacije aplikacija Huawei Mobile Services (HMS) - AppsUP. Cilj programa je nadahnuti nadarene programere širom svijeta za stvaranje revolucionarnih aplikacija i digitalnih iskustava te im pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i promicanje digitalnih inovacija.
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
RANGIRANJA
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
ZAGREB - Na listu najbrže rastućih 100 tvrtki uvršten je i Ingemark koji je prošlu godinu završio s prihodom od 14,3 milijuna kuna, što je 6,4 milijuna više nego 2019. godine.
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće
RAD NA DALJINU
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće

LAUSANNE - U financijskom izvještaju za fiskalnu godinu 2021. Logitech navodi kako je tvrtka zbog rada od kuće u navedenom razdoblju uprihodila čak pet milijardi dolara, odnosno 76% više nego 2020.

Zbogom Windowsima 10
OPERATIVNI SUSTAV
Zbogom Windowsima 10
REDMOND - Microsoft je povukao još jedan zanimljiv potez koji se tiče budućnosti njihovih "zadnjih" Windowsa. Na službenim su stranicama objavili datum koji označava potpuni kraj podrške za Windows 10 Home i Pro.
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
ZARAZA
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
LONDON - Što kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li netko tko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom? Britanski znanstvenici kažu da su razvili stropni covid "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li netko zaražen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE