GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina uvela nove propise o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru

Kina uvela nove propise o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski regulator objavio je stupanje na snagu novih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru, ističući sve zahtjevniju zadaću regulacije digitalnih platformi koje konkurenciju nastoje istisnuti algoritmima i vlastitim pravilima.

Propisi bi divovima internetske trgovine, poput Alibabe i JD.com-a, trebali onemogućiti zloporabu dominantnog položaja na tržištu, objašnjava BBC.

Regulatori su posebno ciljali na njihovu praksu da male tvrtke prisiljavaju na sklapanje ekskluzivnih ugovora.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) ističe u priopćenju da želi spriječiti dogovaranje i određivanje predatorskih cijena i "nerazumne" uvjete trgovanja.

Propisi također zabranjuju upotrebu tehnologije da bi se ograničio pristup tržištu i korištenje podataka i algoritama za manipuliranje tržištem.

Vrijedit će i za financijske tehnološke i tvrtke za obradu plaćanja, poput Tencentovog WeChat Paya i Alibabine Ant skupine.

SAMR ukazuje na učestala izvješća o kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju i na izazove u regulaciji sektora.

„Kompanije više nastoje prikriti svoje poteze, a upotreba podataka, algoritama, pravila na platformama i slično otežava otkrivanje i utvrđivanje dogovora o istiskivanju konkurencije“, objašnjava regulator.

U ponedjeljak su izvijestili da su internetskoj maloprodajnoj tvrtki Vipshop odrezali gotovo 500.000 dolara kazne zbog kršenja pravila o ravnopravnom natjecanju.

Ta je tvrtka po navodima SAMR-a od kolovoza do prosinca prošle godine razvila sustav za pribavljanje podataka o brendovima i konkurenciji, što joj je osiguralo prednost u odnosu na konkurenciju.

Vipshop je uz pomoć sustava utjecao na odluke korisnika o kupnji i na prilike za transakcije, a blokirao je i prodaju odrređenih brendova, objašnjava regulator.

Pokrenuli su i istragu o Alibabi, najavljenu u prosincu prošle godine, podsjeća BBC.

Tagovi: kineski tehnološki sektor, Alibaba, Vipshop, Kineska državna uprava za regulaciju tržišta
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE