GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska vojska i vlada kupuju Nvidijine čipove koje im je SAD zabranio prodavati

Kineska vojska i vlada kupuju Nvidijine čipove koje im je SAD zabranio prodavati
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska vojna tijela, državni instituti za istraživanje umjetne inteligencije i sveučilišta su tijekom prošle godine kupili male serije Nvidijinih poluvodiča kojima je SAD zabranio izvoz u Kinu, pokazuje Reutersov pregled natječajne dokumentacije.

Prodaja uglavnom nepoznatih kineskih dobavljača naglašava poteškoće s kojima se Washington suočava, unatoč svojim zabranama, u potpunom prekidu pristupa Kine naprednim američkim čipovima koji bi mogli potaknuti napredak u umjetnoj inteligenciji i sofisticiranim računalima za vojsku.

Kupnja ili prodaja vrhunskih američkih čipova nisu protuzakonite u Kini, a javno dostupni natječajni dokumenti pokazuju da su deseci kineskih subjekata kupili i preuzeli Nvidijine poluvodiče otkako su nametnuta ograničenja.

To uključuje A100 i snažniji čip H100 – čiji je izvoz u Kinu i Hong Kong zabranjen u rujnu 2022. – kao i sporije čipove A800 i H800, koje je Nvidia tada razvila za kinesko tržište, ali koji su također zabranjeni prošlog listopada.

Grafičke procesorske jedinice - vrsta čipa - koje je izradila Nvidia naširoko se smatraju daleko superiornijima od konkurentskih proizvoda za rad umjetne inteligencije jer mogu učinkovitije obraditi ogromne količine podataka potrebnih za zadatke strojnog učenja

Kontinuirana potražnja i pristup zabranjenim Nvidijinim čipovima također naglašava nedostatak dobrih alternativa kineskih tvrtki unatoč razvoju konkurentskih proizvoda Huaweija i drugih. Prije zabrana, Nvidia je imala 90 posto udjela u kineskom tržištu AI čipova.

Reutersov pregled pokazao je da ni Nvidia niti prodavači koje je tvrtka odobrila nisu među identificiranim dobavljačima. Nije bilo jasno kako su dobavljači nabavili Nvidijine čipove.

Međutim, nakon ograničenja u SAD-u, pojavilo se crno tržište za takve čipove u Kini. Kineski dobavljači su ranije rekli da uzimaju višak zaliha koji nađe put do tržišta nakon što Nvidia isporuči velike količine američkim tvrtkama ili uvozi preko tvrtki koje su registrirane u Indiji, Tajvanu i Singapuru.

Reuters je tražio komentar od 10 dobavljača navedenih u natječajnoj dokumentaciji, no nitko od njih nije odgovorio.

Tagovi: nvidia, kina, čipovi
PROČITAJ I OVO
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
NOVITETI
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
OSIJEK – Hrvatski jednorog i globalna cloud komunikacijska platforma, Infobip, svečano je predstavila novootvoreni ured u Osijeku, na adresi Vukovarska 31.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE