GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske tehnološke kompanije traže pravne i regulatorne stručnjake

Kineske tehnološke kompanije traže pravne i regulatorne stručnjake
POSLJEDICA ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 11:55
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Velike kineske tehnološke kompanije pojačavaju zapošljavanje pravnih i regulatornih stručnjaka te izdvajaju sredstva za potencijalne novčane kazne, zbog provođenja neviđenih istraga kršenja pravila tržišnog natjecanja i privatnosti podataka, tvrde upućeni izvori.

Peking pooštrava nadzor nad svojim tehnološkim kompanijama. U prosincu su regulatori pokrenuli istragu internetskog trgovca Alibabe, nakon što je zaustavljena 47 milijardi dolara vrijedna inicijalna javna ponuda njegove podružnice Ant.

Regulatorna kontrola dolazi nakon što je u nizu važnih poslova u sektoru porasla zabrinutost za zaštitu konkurencije i podatke potrošača.

Državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) novčano je kaznila sudionike nekih već zaključenih dogovora. Vlasti također traže stroža pravila o prikupljanju i zaštiti podataka o kupcima.

Kompanije, uključujući Alibabu, Tencent, Meituan, Baidu i ByteDance, traže desetke pravnih i regulatornih stručnjaka, navode izvori upoznati s natječajima i oglasima za posao. U nekima se posebno traže stručnjaci za propise vezane uz zaštitu osobnih podataka.

Alibaba trenutno traži 69 pravnih i regulatornih stručnjaka, od kojih nekoliko za pitanja konkurencije, poštivanja propisa i privatnosti podataka.

Glasnogovornica Alibabe rekla je da tvrtka redovito zapošljava ljude kako bi podržala poslovni razvoj. Odbacila je sugestije da su zapošljavanja odgovor na regulatorne zahtjeve.

Tencent i Meituan zadnja dva-tri mjeseca traže desetke pravnika, pokazali su oglasi za posao na internetskim stranicama tvrtki.

Opisujući posao stručnjaka za javne politike objavljen prošlog mjeseca, na stranici Meituana stoji da će osoba biti "odgovorna za proučavanje novog razvoja i regulacijskog trenda internetskog prostora te će pomoći u donošenju strategija".

Kao znak da regulatori pojačavaju kontrolu kako bi zauzdali tehnološke kompanije, početkom tjedna su kaznili internetski maloprodajni trgovački lanac Vipshop s novčanom kaznom od gotovo 500.000 dolara zbog kršenja pravila o tržišnom natjecanju.

Ta je tvrtka po navodima SAMR-a od kolovoza do prosinca prošle godine razvila sustav za pribavljanje podataka o brendovima i konkurenciji, što joj je osiguralo konkurentsku prednost.

Tagovi: Kineske tehnološke kompanije, Alibaba, Tencent, Meituan, Baidu, ByteDance
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE