GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanije u EU još otkrivaju usluge u oblaku

Kompanije u EU još otkrivaju usluge u oblaku
CLOUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Gotovo sva poduzeća u EU imala su u 2020. godini pristup internetu, no tek nešto više od trećine njih koristilo je usluge računalstva u oblaku, pokazalo je istraživanje europskog statističkog ureda.

Usluge u oblaku pošteđuju poduzeća obaveze gradnje IT infrastrukture budući da im ključne usluge, poput pristupa e-pošti i pohrane datoteka, osiguravaju specijalizirane kompanije s velikim kompjutorskim resursima.

Iako su u 2020. godini gotovo sva poduzeća u EU imala pristup internetu, samo njih 36 posto koristilo se uslugama u oblaku, utvrdio je Eurostat.

Njihov je udio ipak porastao u odnosu na 2016. kada ih je koristilo njih 19 posto.

Hrvatska malo iznad prosjeka

Kompanije širom EU-a gotovo su izjednačene u pristupu internetu ali njihovo korištenje usluga u oblaku varira od zemlje do zemlje, utvrdio je Eurostat.

Najviše su ih u 2020. koristile kompanije u nordijskim zemljama na čelu s Finskom gdje je "oblak" u poslovanju koristilo 75 posto kompanija.

Slijede Švedska i Danska gdje je usluge u oblaku prošle godine koristilo 70 odnosno 67 posto tvrtki.

Hrvatska je nešto iznad europskog prosjeka s 39 posto kompanija koje su u 2020. godini koristile računalstvo u oblaku. U 2018. godini njihov je udio iznosio 31 posto.

Najmanje su te usluge koristile kompanije u Bugarskoj, njih samo 11 posto. Slijede Rumunjska i Grčka s udjelom od 16 odnosno 17 posto.

E-pošta i pohrana datoteka

Najpopularnija je usluga među kompanijama u 2020. bio pristup sustavu e-pošte, koju je koristilo 76 posto kompanija.

Gotovo 70 posto njih koristilo je računalstvo u oblaku za pohranu datoteka, 58 posto za uredski softver, a 47 posto za bazu podataka.

Gotovo polovina poduzeća koristila je "oblak" kako bi korisnicima omogućila pristup sofisticiranijim aplikacijama, poput financijskih i računovodstvenih sustava, a oko četvrtine za upravljanje odnosima s kupcima i za vlastite poslovne aplikacije.

U Hrvatskoj najviše poduzeća, njih 34 posto, koristi računalstvo u oblaku za pristup e-pošti. Njih 27 posto koristi ga za pohranu datoteka, 22 posto za uredski softver, a 21 posto za bazu podataka.

Najmanje kompanija, njih sedam posto, koristi računalstvo u oblaku za upravljanje odnosima s kupcima, pokazuje izvješće Eurostata.

Tagovi: cloud, usluge u oblaku, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Samsung petnaestu godinu zaredom vodeći proizvođač televizijskih tehnologija
NA VRHU
Samsung petnaestu godinu zaredom vodeći proizvođač televizijskih tehnologija
ZAGREB – Prema rezultatima istraživanja globalnog tržišta koje je provela kompanija Omdia, tvrtka Samsung Electronics Co., Ltd. održala je titulu vodećeg proizvođača televizijskih tehnologija već 15 godinu zaredom.
Twitter najavio naplatu dijela sadržaja
PROMJENE
Twitter najavio naplatu dijela sadržaja
NEW YORK - Korisnici s velikim brojem pratitelja u budućnosti će moći početi s naplaćivanjem nekih tvitova i dodatnog sadržaja, a na Twitteru spominju mjesečnu pretplatu od 5 dolara.
Sjajni kvartalni rezultati Nvidije
SJAJNE BROJKE
Sjajni kvartalni rezultati Nvidije
NEW YORRK - Unatoč nestašici grafičkih kartica, Nvidia je u četvrtom kvartalu uspjela zaraditi rekordnih pet milijardi dolara prihoda, što je 61 posto više u odnosu na godinu prije toga.
Apple: Svaka tri do četiri tjedna jedna akvizicija
AKVIZICIJE
Apple: Svaka tri do četiri tjedna jedna akvizicija
CUPERTINO - Apple je u posljednjih šest godina kupio oko 100 tvrtki, to je jedna tvrtka svaka tri do četiri tjedna, objavio je izvršni direktor Tim Cook.
HP preuzima Kingstonovu Hyper X diviziju
DOGOVOR
HP preuzima Kingstonovu Hyper X diviziju
NEW YORK - Kompanija HP uskoro će postati vlasnikom Kingstonove HyperX gaming divizije koja obuhvaća čitav niz perifernih uređaja za videoigre, uključujući slušalice, tipkovnice, miševe, podloge za miševe, USB mikrofone i dodatke za konzole.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE