GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanije u EU još otkrivaju usluge u oblaku

Kompanije u EU još otkrivaju usluge u oblaku
CLOUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Gotovo sva poduzeća u EU imala su u 2020. godini pristup internetu, no tek nešto više od trećine njih koristilo je usluge računalstva u oblaku, pokazalo je istraživanje europskog statističkog ureda.

Usluge u oblaku pošteđuju poduzeća obaveze gradnje IT infrastrukture budući da im ključne usluge, poput pristupa e-pošti i pohrane datoteka, osiguravaju specijalizirane kompanije s velikim kompjutorskim resursima.

Iako su u 2020. godini gotovo sva poduzeća u EU imala pristup internetu, samo njih 36 posto koristilo se uslugama u oblaku, utvrdio je Eurostat.

Njihov je udio ipak porastao u odnosu na 2016. kada ih je koristilo njih 19 posto.

Hrvatska malo iznad prosjeka

Kompanije širom EU-a gotovo su izjednačene u pristupu internetu ali njihovo korištenje usluga u oblaku varira od zemlje do zemlje, utvrdio je Eurostat.

Najviše su ih u 2020. koristile kompanije u nordijskim zemljama na čelu s Finskom gdje je "oblak" u poslovanju koristilo 75 posto kompanija.

Slijede Švedska i Danska gdje je usluge u oblaku prošle godine koristilo 70 odnosno 67 posto tvrtki.

Hrvatska je nešto iznad europskog prosjeka s 39 posto kompanija koje su u 2020. godini koristile računalstvo u oblaku. U 2018. godini njihov je udio iznosio 31 posto.

Najmanje su te usluge koristile kompanije u Bugarskoj, njih samo 11 posto. Slijede Rumunjska i Grčka s udjelom od 16 odnosno 17 posto.

E-pošta i pohrana datoteka

Najpopularnija je usluga među kompanijama u 2020. bio pristup sustavu e-pošte, koju je koristilo 76 posto kompanija.

Gotovo 70 posto njih koristilo je računalstvo u oblaku za pohranu datoteka, 58 posto za uredski softver, a 47 posto za bazu podataka.

Gotovo polovina poduzeća koristila je "oblak" kako bi korisnicima omogućila pristup sofisticiranijim aplikacijama, poput financijskih i računovodstvenih sustava, a oko četvrtine za upravljanje odnosima s kupcima i za vlastite poslovne aplikacije.

U Hrvatskoj najviše poduzeća, njih 34 posto, koristi računalstvo u oblaku za pristup e-pošti. Njih 27 posto koristi ga za pohranu datoteka, 22 posto za uredski softver, a 21 posto za bazu podataka.

Najmanje kompanija, njih sedam posto, koristi računalstvo u oblaku za upravljanje odnosima s kupcima, pokazuje izvješće Eurostata.

Tagovi: cloud, usluge u oblaku, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
TELEFONI
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
ZAGREB - Samsung je oduvijek bio poznat po svojim inovativnim rješenjima preklopnih pametnih telefona, gdje je Galaxy Z Fold2 svakako nastavio tradiciju koju je postavio prvi Galaxy Fold.
Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
REGULATOR
Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
PARIZ - Francuski regulator optužio je Google da ne poštuje odredbe o pregovorima s medijima o autorskim pravima, objavila su dva izvora.
EK predlaže produljenje uredbe o roamingu za daljnjih deset godina
ROAMING
EK predlaže produljenje uredbe o roamingu za daljnjih deset godina
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila produljenje uredbe kojom je ukinut roaming za sljedećih deset godina.
Suša na Tajvanu mogla bi pogoršati problem nedovoljne opskrbe čipovima
ČIPOVI
Suša na Tajvanu mogla bi pogoršati problem nedovoljne opskrbe čipovima
LONDON - Tajvanski proizvođači čipova kupuju kamione vode za pogone zbog najavljenih ograničenja u vodoopskrbi tijekom suše koja bi mogla pogoršati problem nedostatne globalne opskrbe čipovima.
Prva poslovna aplikacija iz Hrvatske među 35 milijuna aplikacija na Microsoft Storeu
APLIKACIJE
Prva poslovna aplikacija iz Hrvatske među 35 milijuna aplikacija na Microsoft Storeu
ZAGREB - Među 35 milijuna aplikacija na platformi Microsoft Store od početka veljače je i jedna iz Hrvatske - poslovni informacijski sustav RIVA mini ERP zagrebačke tvrtke HKing, koja je prije uvrštenja na tu platformu morala biti testirana i usklađena, izvijestili su u srijedu iz HKinga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE