GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće utrka za 5G mrežu u Hrvatskoj

Kreće utrka za 5G mrežu u Hrvatskoj
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), jučer je na svom Vijeću usvojila okvirni plan dražbe, što je prvi korak u procesu dodjele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža.

Na ime dozvola u proračun će se sliti oko 300 milijuna kuna.

U javnu raspravu, odlučeno je idu tri plana za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka svibnja, HAKOM će razmotriti prijedloge i definirati konačno sve parametre te proces i uvjete dražbe.

Tada slijedi faza u kojoj se operativno priprema sama dražba, koja bi se trebala odviti putem posebnog softvera u više krugova, te se nadmetanje očekuje u lipnju, a konačno izdavanje dozvola za frekvencijske 5G pojaseve u srpnju. Prema trenutačnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno uplatiti iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cijena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj cijeni, piše Večernji list.

Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imat će pravo uživati 15 godina s mogućnošću produljenja na dodatnih 5 godina.Dakle, dodjeljuju se blokovi u tri frekvencijska pojasa, svaki od tih pojaseva ima zasebne obveze i uvjete za operatore. Primjerice, u pojasu od 700 MHz uvjeti će propisivati obveze koje bi ih mogle potaknuti da dijele mrežu i istovremeno je izgrade na područjima gdje nije komercijalno atraktivna njena gradnja. Dio obveza operatora odnosi se i na pokrivanje prometnica i željezničkih pravaca koji također nisu prihodovno najatraktivniji, no kako kažu u HAKOM-u, morali su balansirati uvjete ne bi li imali optimalan rezultat pokrivenosti 5G signalom.

Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutačnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu i prema do sadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na dražbu se mogu javiti svi ostali zainteresirani čije su tvrtke usklađene s općim propisima RH.

Očekuje se da će svi blokovi biti dodijeljeni u pojasevima od 700 MHz te 3,6 GHz dok je interes za pojas 26 GHz puno manji. Tu se radi djelomično o korištenju spektra koji je oslobođen prelaskom na DVT-2 sustav zemaljskog digitalne televizije. To je spektar na 700 MHz, dok pojas 3,6 GHz minimalno koristi, a 26 GHz još nije bio korišten za pristup internetu. Kada se dodijeli cijeli spektar, odnosno ako operatori i industrija iskažu dovoljan interes, ostat će još spektra, za buduće neke dodjele. Povodom ove odluke HAKOM-a, nazvali smo i predsjednika Vijeća Tonka Obuljena, s kojim smo u niz navrata razgovarali upravo o pripremanju dražbe za dodjelu spektra za 5G.

– Vjerujem da je okvir dražbe te uvjeti i obveze koje iz njega proizlaze proinvesticijski. Vodili smo se primjerima zemalja EU s tim da smo iz jednadžbe izbacili velike i bogate zemlje budući da se s njima ne možemo mjeriti ni konfiguracijom terena odnosno troškovima ni veličinom tržišta – kazuje nam Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a te dodaje: – istina je, kasnili smo zbog pandemije, no, stoga smo pažljivo pratili sve ostale zemlje koje su pokrenule dražbe i naučili na njihovim primjerima. Mislim da smo se jako dobro pripremili. Surađivali smo s operatorima. S obzirom na veličinu i značaj ove operacije imali smo i konzultante, te sam jako zadovoljan ovim prvim okvirnim planom dodjele frekvencija, odnosno svim dokumentima koje šaljemo u javnu raspravu – kaže Tonko Obuljen.

Telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj, HT, A1 Hrvatska i Telemach vrlo su zainteresirani za dodjelu spektra. HT i A1 u posljednje vrijeme ubrzano testiraju mogućnosti mreža. HT je pokrio 34 grada komercijalnom mrežom ali na postojećim već dodijeljenim frekvencijama. Istovremeno testirali su i nove frekvencije kao i A1 na uz privremene dozvole. Operatori očekuju, kako i često ističu i da država sudjeluje u investicijama u 5G tehnologije, no za sada nema konkretnijih odgovora u tom smjeru. Javna rasprava pokazat će imaju li operatori nekih dodatnih prijedloga, a definitivna uvjeti dražbe bit će poznati u lipnju nakon što ih HAKOM analizira.

Tagovi: 5G mreža, 5G tehnologija, Hrvatski Telekom, Telemach, A1 Hrvatska, Tonko Obuljen, HAKOM
PROČITAJ I OVO
Italija blokirala kinesko preuzimanje proizvođača opreme za poluvodiče
BLOKADA
Italija blokirala kinesko preuzimanje proizvođača opreme za poluvodiče
RIM - Italija je blokirala ponudu kineske tvrtke Shenzhen Investment Holdings za kupnju kontrolnog udjela u milanskom proizvođaču opreme za poluvodiče, objavila su dva vladina dužnosnika.
Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa
PARTNERI
Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa
ZAGREB - Informatičke tvrtke BE-terna i Infobip sklopile su strateško partnerstvo za unapređenje korisničkog iskustva za korisnike Microsoftove platforme Dynamics 365, izvijestili su u ponedjeljak iz BE-terne.
Njemački Semic RF skeniranjem oka mobitelom identificira nositelja koronavirusa
INOVACIJE
Njemački Semic RF skeniranjem oka mobitelom identificira nositelja koronavirusa
BERLIN - Tvrtka Semic RF sa sjedištem u Münchenu nada se da će pridonijeti početku testiranja na koronavirus skeniranjem očne jabučice, procesu kojemu su, kako se navodi, potrebne samo tri minute za identificiranje nositelja virusa, a stopa točnosti iznosi 95 posto.
Amazonov pritisak uspio: Radnici u Alabami ostaju bez sindikata
PRITISCI
Amazonov pritisak uspio: Radnici u Alabami ostaju bez sindikata
NEW YORK - Radnici skladišta u Alabami izglasali su odbijanje uspostave prvog Amazonova sindikata radnika u Sjedinjenim Državama. Američki sindikat RWDSU najavljuje žalbu jer je Amazon navodno ilegalno utjecao na ishod glasanja.
Splitski studenti osmislili pokretni pročišćivač mikroplastike iz mora
INOVACIJE
Splitski studenti osmislili pokretni pročišćivač mikroplastike iz mora
SPLIT - Znastvenici upozoravaju da je količina plastičnog otpada u Sredozemnom moru već tolika da bi uskoro moglo postati more plastike, te jea četvero splitskih studenata osmislilo je uređaj za čišćenje mikroplastike iz mora koji se, za razliku od drugih takvih, kreće i daljinski upravlja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE