GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lansiranje novog NASA-inog svemirskog teleskopa odgođeno do Božića

Lansiranje novog NASA-inog svemirskog teleskopa odgođeno do Božića
TELESKOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
CAYENNE - Lansiranje NASA-inog svemirskog teleskopa "James Webb", dizajniranog da zaviri u svemir dalje nego ikad, odgođeno je najranije do Božića zbog lošeg vremena na mjestu lansiranja na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike, izvijestila je ta svemirska agencija u srijedu.

Kašnjenje lansiranja od 24 sata u europskoj svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani uslijedilo je nakon dvodnevnog odgađanja zbog poteškoća uzrokovanim u električnoj komunikaciji između lansirnog vozila i njegovog tereta, navodi NASA.

Inkapsulacija snažnog infracrvenog teleskopa u teretni prostor rakete Ariane 5 završeno je 17. prosinca.

Raketa je sada spremna za lansiranje u subotu između 12:20 i 12:53 po GMT-u.

Ako sve prođe po planu, instrument vrijedan devet milijardi dolara bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Teleskopu Webb nakon toga će trebati mjesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, udaljenoj otprilike milijun milja od Zemlje, što su otprilike četiri udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Za usporedbu, Webbov 30-godišnji prethodnik, svemirski teleskop Hubble kruži oko Zemlje na udaljenosti od 340.000 milja.

Teleskop Webb, koji nosi ime po NASA-inom čelniku iz 1960.-ih, oko 100 puta je osjetljiviji od Hubbla i očekuje se da će revolucionirati astronomsko razumijevanje svemira i našeg mjesta u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da gleda kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde.

Glavno zrcalo novog teleskopa sastoji se od 18 šesterokutnih segmenata od pozlaćenog metala berilija, a ima i mnogo veće područje prikupljanja svjetlosti, što mu omogućuje promatranje objekata na većim udaljenostima.

Astronomi kažu da će napredak donijeti uvid u svemir koji nikada ranije nije viđen.

Webbovi instrumenti teleskop čine idealnim za traženje atmosfere koja bi mogla biti pogodna za život u mnoštvu novo zabilježenih egzoplaneta, ali i za promatranje planeta mnogo bliže kući, poput Marsa ili Saturnova mjeseca Titana.

Teleskop je rezultat suradnje NASA-e te europskih i kanadskih svemirskih agencija, a glavni izvođač radova je Northrop Grumman.

Tagovi: teleskop Webb, svemir, Sunčevi sustav
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE