GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lika projektom vrijednim gotovo sto milijuna kuna do 2023. dobiva brzi internet

Lika projektom vrijednim gotovo sto milijuna kuna do 2023. dobiva brzi internet
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
GOSPIĆ - Gradovi Gospić i Otočac te općina Plitvička jezera do kraja 2023. trebali bi dobiti brzi internet, za što su im odobrena sredstva iz EU-a u sklopu Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu, ukupno vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, doznaje se iz Grada Gospića.

Grad Gospić je nositelj tog projekta, u kojem sudjeluju i Grad Otočac te Općina Plitvička jezera, ukupna je vrijednost projekta 98,2 milijuna kuna, a za provedbu je EU odobrio maksimalni iznos od 75 milijuna kuna.

Kada se implementira odnosno nakon finalizacije projekta, za što je određen rok do kraja listopada 2023., svi bi na tom području trebali dobiti brzi internet. Implementacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like imat će pristup internetskoj mreži velike brzine, ističu iz Grada Gospića.

"Projekt je ukupne vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna (98,2 milijuna kuna) i jedan je od najvrjednijih projekata u povijesti Like, a ujedno i jedan od financijski najjačih financiranih sredstvima EU u Gospiću i okolici u posljednjih nekoliko desetljeća. Gospić je i prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu tog projekta", naglašavaju iz Grada Gospića.

Smatraju to važnim i za rastući turizam u Lici, jer su se, po analizama, gosti najčešće žalili na lošu internetsku mrežu, kao i da će pristupna širokopojasna mreža velike brzine uvelike pridonijeti i razvoju gospodarstva u tom kraju.

Projekt u počeli još u srpnju 2017. i obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije tzv. NGA, brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja gradova Gospića i Otočca te općine Plitvička Jezera, na kojima trenutno nisu dostupne usluge brzog interneta.

To su i područja na kojima operatori u iduće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije, napominju iz Grada Gospića.

Ugovor za to će, kako kažu za Hinu, potpisati s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, nakon dobivenog odobrenja HAKOM-a da je sve u skladu s okvirnim nacionalnim programom za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

"Taj će se ugovor vjerojatno potpisati ovaj mjesec, a potom se ide u objavu natječaja za izgradnju infrastrukture svjetlovoda. Tko pobjedi na tom natječaju će graditi i infrastrukturu, koja će biti u potpunosti u vlasništvu gradova Gospića, Otočca i općine Plitvička jezera", zaključuju iz Grada Gospića.

Tagovi: Gospić, Otočac, Plitvička jezera, internet, brzi internet
PROČITAJ I OVO
Telekom Slovenije pokriva 5G mrežom više od 33 posto stanovništva u državi
5G
Telekom Slovenije pokriva 5G mrežom više od 33 posto stanovništva u državi
LJUBLJANA - Telekom Slovenije je dodatnim frekvencijskim spektrom nadogradio 5G mrežu, koju je uspostavio prošle godine.
Musk prodaje rabljene rakete američkoj vojsci
RAKETE
Musk prodaje rabljene rakete američkoj vojsci
SAN FRANCISCO - Pentagon je potpisao sporazum sa SpaceX-om, koji će omogućiti vojsci SAD-a korištenje rabljenih raketnih boostera za vojne potrebe, a prva takva misija je planirana za ovaj tjedan, kada bi Falcon 9 trebao u svemir lansirati vojni GPS III satelit.
Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu
POBJEDA
Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu
LIMA - Peruanski socijalistički kandidat Pedro Castillo proglasio je u utorak pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon tijesnog vodstva i neizvjesnog prebrojavanja glasova, no rezultate još u pitanje dovodi njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori.
Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom
SVEMIR
Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom
PEKING - Kina će poslati u četvrtak troje ljudi u svemir u svojoj prvoj misiji s ljudskom posadom u posljednjih gotovo pet godina, što je dio ambicioznog plana dovršetka svemirske postaje do kraja sljedeće godine.
Huawei pokrenuo natjecanje za inovacije
INOVACIJE
Huawei pokrenuo natjecanje za inovacije
ZAGREB – Huawei, vodeća svjetska tehnološka tvrtka, danas pokreće svoje godišnje natjecanje za inovacije aplikacija Huawei Mobile Services (HMS) - AppsUP. Cilj programa je nadahnuti nadarene programere širom svijeta za stvaranje revolucionarnih aplikacija i digitalnih iskustava te im pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i promicanje digitalnih inovacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE