GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

M San Grupa s manjom dobiti nego lani

M San Grupa s manjom dobiti nego lani
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 19:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaći i regionalni distributer i proizvođač elektroničkih uređaja i opreme M San Grupa prvo je polugodište završio s dobiti nakon poreza od gotovo 21 milijun kuna, što je 37,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te grupe o kojemu su izvijestili u utorak.

Poslovni prihodi M San Grupe u prvoj polovici ove godine porasli su za 13,2 posto u odnosu na lani, ili na 1,42 milijarde kuna, što je pratio i porast poslovnih rashoda od 14,2 posto, na 1,38 milijardi kuna.

Komentirajući poslovanje, predsjednik uprave M San Grupe Miroslav Huzjak ističe da su unatoč svim ekonomskim i geopolitičkim izazovima u prvom polugodištu 2022. ostvarili rast prihoda te da je to u skladu s poslovnim planom kompanije.

"Grupa je ušla u strateški nova područja distribucije gdje se očekuju visoke stope rastu u narednim godinama, a istodobno smo zadržali vodeću poziciju distributera u Hrvatskoj te rasli u svim zemljama regije", dodaje u izvješću Huzjak.

Po poslovnim divizijama najveći su rast u prvoj polovici 2022. ostvarili na vlastitim brendovima, i to najviše na klima uređajima, u čemu Huzjak kaže da su kao grupa lider na tržištu.

Rast su imali i na malim kućanskim aparatima, televizorima te u prodaji bijele tehnike i dizalicama topline, za kojima napominje stalno raste potražnja, uslijed porastom cijena energenata.

S druge strane, za diviziju klasične distribucije potrošačke elektronike i IT proizvoda Huzjak iznosi da imaju lagani pad prodaje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine, kao i na prijenosnim računalima, što su i očekivali zbog velikih isporuka u prvoj polovici lanjske godine, što je bilo potaknuto pandemijskim uvjetima poslovanja i života.

Potražnja za desktop računalima, monitorima i printerima pak raste u 2022. zbog, kako tumači, vidljivog rasta ulaganja poduzeća u uredsku opremu.

U izvješću Huzjak se uz ostalo osvrće i na "zelenu diviziju" koju razvijaju u tri dijela - električni bicikli, romobili i motocikli, pri čemu bicikle i proizvode u Hrvatskoj, a razvijaju i solarne sisteme za čime je također potražnja u porastu.

Ulažu i u razvoj mladih kadrova koje zapošljavaju izravno po završetku studija, ali ističu i da primjerice u logistici zapošljavaju i iz drugih zemalja.

"Rad svih, posebno stručnih kadrova, postaje sada značajno skuplji, što treba uzeti u obzir kod planiranja troškova", kaže Huzjak, poručujući da su svjesni i novih izazova poput inflacije i dramatičnog porasta cijene energenata, što je također utjecalo na povećanje troškova poslovanja.

Tagovi: M San Grupa, Miroslav Huzjak
PROČITAJ I OVO
Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
STREAMING
Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
ZAGREB - Iako neki smatraju da su filmovi ipak prije svega namijenjeni gledanju u kinima, činjenica je da ih je sve više dostupno na različitim streaming servisima.
Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
GUBITNICI
Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
NEW YORK - Poluvodiči su u svemu. Telefonima, laptoprima, televizorima. Čak i u našim automobilima. Ali zabrinutost zbog globalne recesije i stalne brige oko nestašica opskrbe koje proizlaze iz dugotrajnih obustava rada u Aziji povezanih s pandemijom tijekom posljednje dvije godine štete vrhunskim tvrtkama čipova.
Gruntek je pobjednik FoodTech Startup Competitiona
USPJESI
Gruntek je pobjednik FoodTech Startup Competitiona
ROVINJ – „Modifikacijom prehrambenih navika potrošača napravili smo mali korak prema velikim i potrebnim promjenama te vratili ljude prirodi“, naglasio je to Tino Prosenik, direktor startupa Gruntek.
BCG proglasio Xiaomi jednom od najinovativnijih kompanija u 2022.
PRIZNANJA
BCG proglasio Xiaomi jednom od najinovativnijih kompanija u 2022.
PEKING – Boston Consulting Group (BCG) uvrstio je Xiaomi na svoju listu 50 najinovativnijih tvrtki 2022 (“50 Most Innovative Companies of 2022”).
BiH: Hakerski napad već dva tjedna drži blokiranom državnu upravu
HAKERI
BiH: Hakerski napad već dva tjedna drži blokiranom državnu upravu
SARAJEVO - Tisuće zaposlenika u državnim institucijama Bosne i Hercegovine već dva tjedna sjedi u svojim uredima i ne radi ništa jer nemaju pristupa računalnim mrežama ugroženim hakerskim napadima, podsjećaju u petak mediji u toj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE